lördag 30 maj 2009

Integritet och nätneutralitet.

Läser Språkspalten och ser att Viveka Adelswärd reagerat på EU-kandidaternas bruk av ordet Integritet och därför vill göra en insats för att klargöra ordets betydelse och därför vänt sig till Nationalencyklopedien (NE). Tråkigt nog kan jag inte länka till artikeln, varför ni går miste om hennes eminenta sätt att klara ut språkliga spörsmål, utan får med hjälp av citat försöka klara uppgiften att visa ordets dubbla betydelser, vilket förklarar varför jag intagit min ståndpunkt när det gäller FRA-lagarna. Lagarna i sig är ett brott mot integriteten i dess ena betydelse och sättet som beslutet kom till på är en kränkning av enskilda ledamöters integritet i dess andra betydelse. I NE står att integritet är både ”rätt att ha (visst) eget område som är skyddat mot intrång” och ”förmåga att handla helt efter eget samvete och utan att vara bunden av ovidkommande yttre hänsyn”. ”Begreppet innefattar två persvpektiv. Ur det ena är det omgivningen som ska skydda individen mot skadlig påverkan, ur det andra är det individens eget ansvar att göra sig oemottaglig för en sådan”, skriver Viveka Adelswärd. Kan det sägas bättre?!


Därefter något om hur en nyhet ur samma källa kan tolkas på helt olika sätt i Svenska Dagbladet och Aftonbladet. I den senare används en krigsrubrik och hela artikeln är fylld av krigsretorik, baserat på ett telegram från TT/AFP och i den förra skrivs det om att datasäkerheten skärps i USA och artikeln är i sin helhet mer balanserad, vilket framgår av följande citat - Men vi kommer inte att övervaka privata närverk eller trafiken på internet, sa Obama och underströk att ”nätneutralitet” ska förbli en ledstjärna och tillade också att det är viktigt att allmänheten blir mer vaksam på riskerna för databrottslighet. Däremot framgår att NY Times samtidigt rapporterat att ”Pentagon planerar att inrätta ett eget cyberkommando som Obama inte informerats om i detalj samt att det ännu inte bestämts huruvida försvarshögkvarteret NSA ska högsta ansvaret – eller i vilken utsträckning USA ska använda sig av cybervapen.” SvD:s artikel, skriven av Karin Henriksson, finns tyvärr inte ute på nätet, trots att jag efterlyst den hos deras webmaster. Såg på FB att den förra artikeln är i fullt sving, varför det hade varit värdefullt att kunna balansera den. I brist på det gör jag och andra klokt i att inför TT-AFP:s telegram ställa oss frågan: - Vem tjänar på att jag tror på detta? DN skriver också, men har bara den del av texten som handlar om Obamas citat ur en rapport när han presenterade hur arbetet med datasäkerheten skulle skärpas. Märkligt att Obamas markering att hans uttalande ”nätneutralitet” ska förbli en ledstjärna filtreras bort här hemmavid.


Så något om EU-valet, där jag ser i SvD att M och S backar medan Miljöpartiet och FP gått framåt. Piratpartiet har parkerat vid 6 procent samtidigt som osäkerheten framförallt bland unga väljare är mycket stor. Spännande fortsättning med andra ord. Retoriskt ställer SvD på ledarplats frågan En smocka är också en åsikt? samtidigt som vandalisering av valaffischer och andra fysiska angrepp på yttrandefriheten noteras. Detta bör partierna kunna råda bot på genom att i god tid innan valet tillsammans med sina respektive ungdomsorganisationer gå igenom vad respekten för yttrandefriheten kräver av alla som aktörer. Vissa saker inom politiken måste alla vara överens om ifall det ska fungera. Nu sker en hel del av vandalismen med partiledningens goda minne. På annat sätt kan man inte förklara det som pågår. Och en smocka är ingen åsikt – det är något som någon tar till i brist på sakliga argument och är demokratins absoluta motsats!!!


Sedan en kort runda: bloggenbent om Google Wave, MinaModerataKarameller om Copyright - dess historia, Jens O som vågar påstå att fildelning är internets ryggrad, Opassande med, som vanligt, en hel del läsvärt samt Badlands Hyena.

Intressant

10 kommentarer:

Per Starbäck sa...

Den dubbla betydelsen av integritet märktes lite lustigt i FRA-debatten i riksdagen den där ödesdigra dagen 17 juni när Helena Rivière (m) kom med ett kort offside inlägg där hon menade FRA-lagen inte kunde hota den personliga integriteten ty "ansvaret för den personliga integriteten ligger på personen själv". Tack för ordet. Ingen hade några frågor eller kommentarer på det.

Bo Bengtsson sa...

"(FRA)Lagarna i sig är ett brott mot integriteten"
skriver FarmorGun men FP-Gunnar Andrén anser att internet skapar narkomaner av vår ungdom, alltså måste FRA övervaka nätet.
Alltså, integriteten måste stå tillbaka.

Hur FP har skaffat fram bevis för detta förhållande framgår inte, men som förr, hypoteser duger.
Vem minns inte moralpaniken över Videokassetter, Alla blev motorsågsmördare, det minns vi ju.
För mer information om förlorad integritet, skriv till
gunnar.andren@liberal.se

Bo Bengtsson sa...

Ännu en Folkpartist menar att internet driver fram narkomani. Läs vad Johan Pehrson skriver på sin blogg.
"Sverige fylls ständigt på med nya droger. Cyniska personer använder bl a internet för att sälja allt de kan med en drogande effekt inte minst till ungdomar..."Källa
http://johanpehrson.blogspot.com/

Bli gärna redlöst berusad på statligt försåld alkohol, kanske en hallucigen svamp kan få passera, men fan/FRA ta dig om du köper via internet

Gun Svensson sa...

@Per Starbäck: Hur skulle någon riksdagsledamot kunna ha det, man hade ju låtit ovidkommande hänsyn ta överhand över förmågan att hävda sin integritet.

@Bo B: Du refererar till Gunnar Andréns och Johan Pehrsons argumentation, som enligt min mening bara visar hur desperata de är i sin jakt på argument till försvar för sin sjuka moster FRA.

Per Starbäck sa...

Nejvisst. Det blev mest så humoristiskt för att hennes inlägg inte på något sätt anslöt till något annat under samma debatt. Den cyniska gissningen skulle väl vara att hon inte visste så mycket om frågan när hon såg uppmaningen att filibustra.

Will sa...

Lästips:

http://www2.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____92424.aspx

Gun Svensson sa...

@Will: Har själv skrivit om att den som inte kan tänka sig att rösta på Piratpartiet har en kandidat i Olle Schmidt här
http://farmorgun.blogspot.com/2009/05/hurra-for-en-pirat-i-kultureliten.html

Anonym sa...

Jag bara måste säga att detta om att internet driver fram narkotikamissbruk låter som en artikel hos Badlandshyena.
Uppenbarligen så hann dom inte skriva något om det förrän verkligheten kom ikapp dom.

Eller så är det Gunnar Andrén och Johan Pehrson som egentligen skriver Badlandshyena :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

@disa: Tog bort inlägget som var helt obegripligt - oläsligt.