måndag 22 juni 2009

I rikets tjänst på olika sätt.

Läser med stigande oro Kjell Häglunds artikel i DN om vicepresident Joe Bidens grepp om USA:s politik på immaterialrättens område, där jurister, som tidigare varit lobbyister till stöd för upphovsrätten, idag har anställts med tjänstgöring på Justitiedepartementet. När jag första gången läste om detta, strax efter det att Barack Obama tillträtt som ny president, var min tanke ”Hm, kanske inte så dumt om han vill komma åt det skräckvälde, som denna industri skaffat sig med hjälp av juridiken”. Men, här verkar det som att det är det motsatta som gäller – en förkrossande seger för de krafter, som vill stänga ute internetanvändare från möjligheten att vara och göra samma saker på nätet, som i det analoga livet vid sidan av tangentbordet. Det är således i det ljuset vi ska se Jammie Thomas-Rasset, som DN:s Ossi Carp skrev om för några dagar sedan. ”Närmare bestämt landade skadeståndet på 80.000 dollar per låt, det vill säga totalt 1,92 miljoner. De flesta som accepterat en förlikning har betalat mellan 3.000 och 5.000 dollar, motsvarande 24.000 till 39.000 svenska kronor”. Idag noterar även SvD saken. Helt sjukt.


Ibland undrar jag om inte juridiken i likhet med politiken blivit en födkrok fullt i klass med all annan prostitution, men inte ens en sådan möjlig utveckling kan få mig att tycka att det är OK med den övervakning, som FRA förväntas bidra med. Jag ser dock att det ena intresset drar fördel av det andra och att bägge vinner kortsiktigt en del poäng, men att inget av dem tar ansvar för vad som följer i det långa loppet. Kan det vara mot den bakgrunden jag ska förstå KD:s nymornade intresse för svenska folkets krav på integritet, vilket SvD skriver om. Kan det vara så att även KD har insett att Piratpartiets framgång inte kan förklaras enbart i termer av ungas vurm för fildelning?


Kan det också vara mot den bakgrunden jag ska tolka Björn Elmbrants inlägg i Dagens Arena om Skitfrågornas tyranni. Hans iakttagelseförmåga är som vanligt god, men jag vet inte om det är det statliga partistödet, som behöver ökas och öronmärkas. Mig förefaller det vara viktigare med en folkbildningsinsats värd namnet och då även med hjälp av internet. Grundlagsutredningen borde ha varit ett givet ämne för en folklig studie på bred front. Efter att ha läst inlägget i Expressen om Flytande rädsla och folkhemsnostalgi betror jag inte partierna den viktiga uppgiften att tänka längre än till nästa års val. Även om Svend Dahl inte kan göra anspråk på att ha funnit roten till sakernas tillstånd, kan man ana att han kommit något på spåren värt att titta närmare på. Jag har länge tyckt att politikerna är ansvarslösa på gränsen till kriminella när de utnyttjar människors rädsla för att stärka sina positioner.


Vi styrs av pedofiler, terrorister och RIAA skrev Erik Hultin häromdagen – mitt i prick som vanligt. Jag kan glädja honom med att vi här har Norrtelje Tidning med en chefredaktör, som fortfarande står upp för sin åsikt. Dagens ledare avslutas ”Regeringen lade i maj sitt förslag till förbättrat integritetsskydd i FRA-lagen, och detta förslag skall riksdagen besluta om i höst. Här borde dock EU-valet har givit allianspartierna en tankeställare. De borde ha förstått hur viktig denna fråga är, inte minst för många ungdomsväljare. De borde därför riva upp hela FRA-lagen och skicka hela frågan till en ny utredning.”. Kan bara instämma. Ser att Mårtensson har hopp om att integritetsfrågorna får betydelse i nästa års val. Under tiden kan det vara uppfriskande att se vad som händer i Tyskland när staten går för långt – här förmedlat av Hax.


Kan sedan inte undgå att notera intresset för det som händer i Iran och hur olika nätaktivister försöker göra nytta. Vill gärna tro att det handlar om en allmän nytta till stöd för en demokratisk utveckling, men känner samtidigt en oro för att en del aktörer i eget intresse vill visa internets möjligheter och samtidigt bidrar till att göra ont värre. Läser Intensifier och försöker förstå. Men det visar väl bara att jag är okunnig om vilka offer en process för frihet kräver. Är nog en fegis innerst inne. I en tidigare bloggpost skriver Christopher bland annat ”Werebuild.eu bidrar inte till protesten som sådan, utan jobbar för att skapa ett fritt internet. (hur dessa två sedan hänger ihop är en fråga som återstår att besvara)”. För den med bättre kunskap och mod i barm skriver Gustav Nipe, gästbloggare hos Opassande. Bloggen Bent gör sina jämförelser och de utfaller till regeringens nackdel. Vet inte om Badlands Hyena lyckas göra mig klokare, men definitivt gladare.


Avslutar med att puffa för Mark Klambergs medverkan vid ett panelsamtal i Köpenhamn under den internationella konferensen ”ICT and Privacy” den 23 – 24 september då han hoppas att alla som bor i södra landsändan passar på - ”Konferensen är öppen för allmänheten. Det är kostnadsfritt och arrangörerna bjuder på lunch”, skriver Mark bl a.

Intressant.

1 kommentar:

Gun Svensson sa...

Intressant kommentarstråd hos Hax.