Läser PJ Anders Linders Stå upp mot övervakningsstaten och undrar varför det bara är den konservative David Cameron i Storbritannien, som ser det som händer, när politiker i bästa välmening traskat allt längre in i övervakningens förlovade land?! Om det är sant som PJ skriver att klassretoriken ska komma till heders igen i oppositionens strategi inför nästa års val, hoppas jag att Mona Sahlin & Co har läst kapitlen i historieboken om de upplysta män och kvinnor ur överklassen, som betrodde arbetarklassens kvinnor och män om förmåga att med hjälp av folkbildningen ta sig ur fattigdom och elände med metoder som var framgångsrika när välfärden byggdes upp. Som allt annat har denna uppbyggnad haft en avigsida. Frågan är om Socialdemokraterna och Landsorganisationen klarar att se denna avigsida, än mindre klarar att formulera en politik för nästa språng då det gäller att använda metoder som inspirerar människorna att vilja vara kompetenta att ta ansvar för sitt eget liv och kunna göra en rimlig bedömning av vad som är den enskilde individens uppgift och vad som är samhällets.
Bloggen Bent skriver ett mycket läsvärt inlägg För makten, statusen eller idealen? Där han med referens till den tjeckiske presidenten Vaclav Havels tal när han tog emot Sonning Prize i maj 1991. För att hjälpa de folkvalda att hålla sig på den smala vägen, d v s när de valts för att stå upp för de ideal de sagt sig vilja företräda, är det viktigt att partierna inte kan kringgärda sina företrädare med skrivna eller oskrivna regler, som hindrar dem att rösta efter sitt eget samvete. I en demokrati måste en juste ledare klara att hantera den eller de, som har goda argument för att inta en annan hållning än majoritetens och samtidigt klara att upprätthålla majoritetens respekt för minoritetens rätt att fortsätta argumentera för sin sak. Enligt vad jag kan se är det partipiskan och utkvittningen, som i sin förlängning leder till att tilltron till politiker och därmed demokratins fundament eroderar. Med möjligheten att verka i det stuprör, som utskotten utgör, och i övrigt traska patrull med andra utan någon annan reflektion att det krävs för att man själv ska kunna driva sina egna hjärtefrågor, får vi en samhällsutveckling där helheten går förlorad. Egendomligt att normalt kloka riksdagsledamöter inte ser nackdelarna i nuvarande arbetssätt. De har på senare tid fått hjälp från olika håll, bland andra riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson på Newsmill.
Vad jag kan förstå är också den stopp-motion (pdf), som ett antal arbetarkommuner lämnat vidare till Socialdemokraternas kongress, också ett resultat av diskussioner om det ohållbara i riksdagens arbetssätt, vilket skapat och skapar en ogenomtränglig snårskog av lagar, där olika intressen utifrån sina behjärtansvärda engagemang anser sig ha rätt att ta FRA:s filtrering av trafiken på internet i anspråk.
Det ska bli intressant att se om den hälsosamma kritik som riktats mot regering och riksdag i samband med den lagstiftning, där övervakning ges förtur framför individens rätt till demokratiska fri- och rättigheter, väcker något intresse under årets Almedalsvecka. Påminner om FORES seminarium, som även sänds på nätet. Signifikant dock att frågan reducerats till en fråga om Fred efter Pirate Bay – om upphovsrätt och affärsmodeller, när frågan om filtrering/censur av internet är en oerhört viktig fråga, inte minst när det gäller översynen av grundlagen inför nästa års riksdagsval. Stockholms universitet har också ett seminarium med fokus på fildelning.
Går sedan en bloggrunda och ler när jag ser att MinaModerataKarameller skriver om sin ständigt återkommande dröm. Hax har inga större förhoppningar att Fredrik Reinfelt kommer att lyssna på PJ A Linder. Mårtensson anser att det är dags för avgiftning av storebror. Calandrella har synpunkter på Almedalen, som arena för politikers möjligheter att göra sig hörda. Ting och tankar kommer med tips och länkar till olika aktiviteter. Ser att Erik Laakso installerat sig i Visby och att han kommer att skriva på debattportalen Arvid Falk. Jonas Morian m fl, som tidigare drev Almedalsbloggen, skriver nu på Makthavare.se. SvD:s journalister bloggar här. DN.se skriver bl a här och här. TV4 bevakar det hela bl a med hjälp av Politikerbloggen. Sydsvenskan skriver här. SVT Opinions Redaktionsblogg blev visst överansträngd i samband med EU-valet, annars borde de kanske varit med i leken. Hur som helst är detta bara en bråkdel av alla bloggar – därtill kommer Facebook och Twitter.Uppdatering: SVT finns här.
Det är dags att ta en semestervecka för att sedan, när stojet lagt sig, i lugn och ro skapa sig en bild av vad nytt, som egentligen kom ut från denna marknadsplats för politiker och lobbyister.
2 kommentarer:
Länken till mitt inlägg leder fel.
@Calandrella: Ber om ursäkt - har nu rättat till det.
Skicka en kommentar