lördag 14 november 2009

Hemliga ACTA försvagar demokratin.

Såg redan igår att DN publicerat en intervju med regeringens sakkunnige i fråga om ACTA-avtalet, Magnus Graner på justitiedepartementet, men förmådde inte tända om efter det inlägg som jag redan höll på med. Dessutom blir denna nyhet inte inaktuell i första taget, då det går att vändra och vrida på den och dess innehåll på ett antal olika axlar beroende på i vilken utsträckning förtroendet för regeringen är intakt. Redan igår kom jag på mig med att känna sorg när jag kom på mig med att jag kände rejält tvivel och tänkte tankar som ”det är dags att säga det nu”, ”men det kostar ju inget, eftersom det enligt den nya konstitutionen är EU som beslutar och Sverige sedan bara har att packa och rätta sig”. En journalist, som jag känner förtroende för, DN:s Hans Rosén, får svar på sina frågor, men vad har dessa svar för betydelse för saken rent konkret!? Hos mig själv kan jag se vad hemlighetsmakeriet redan har ställt till med.


Då jag följer många intressanta människor både på twitter och facebook nås jag också av intressanta länkar till sådant, som händer kring bland annat ACTA-avtalet. Isobel skriver idag i Expressen Hemliga ACTA – hot och skandal. Karl Sigfrid ser det som pågår i ett förklarande ljus. Via OCQ kommer jag till p2p.net och kollar länkar, där en leder till Wireds Epicenter och artikeln Copyright Time Bomb ... med intressant information om vad som är på väg att hända i USA. Det förklarar väl varför det var så viktigt att förlänga upphovsrätten för inspelad musik tidigare i år? Vår MEP Christian Engström publicerar fakta om musikindustrin åren 2004 – 2008, som talar sitt tydliga språk. Oscar Fredriksson ställer också frågan: - Vad betyder positiva signaler om ACTA? Berinder skriver om Acta i det demokratiska samtalet. Scaber Nestor undrar om digitala bibliotek kan vara lösningen på problem som följer av upphovsrättslobbyn skräck för den digitala miljön. Mindpark bjuder på gästbloggare, Sölve Dahlgren, som ger ut sin debutroman Innebandypiraterna på eget förlag och i samband med det skriver han intressant om den historiska utvecklingen från att vara beroende av bokförlag till utgivning på egen hand. Läsvärt.


När etablissemanget kör över människor, som ser informationsteknikens möjligheter, är det bra att det finns människor som analyserar och beskriver läget – Hax gör här ett mycket bra inlägg med fokus på politiken All makt går ut över folket. Hoppas innerligt att Piratpartiet kan medverka till att vi kan vrida politiken tillbaka till grundlagens All offentlig makt utgår från folket.

Intressant.

4 kommentarer:

Klas sa...

Det var en bra DN-artikel med jag saknade en del frågor:

Om WIPO är låst i helt andra frågor än de som behandlas av ACTA, varför kan då inte ACTA behandlas inom WIPO parallellt med att dessa andra frågor löses? Är skälet till oviljan att göra detta att det i själva verket finns ett överlapp?

Är det rätt att Sverige medverkar till att underminera WIPO som organisation och därmed också gör så att utvecklingsländer på längre sikt inte får gehör för sin syn och sina behov?

Det må vara sant att visst hemlighetsmakeri är normen för handelsavtal. Men Graner verkar ju delvis medge att detta inte är ett rent handelsavtal utan snarare är ett internet- och upphovsrättsavtal. Så vad är normen för sådana? En granskning av arbetet inom WIPO beskriver det så här (via Michael Geists blogg):
"The two WIPO Internet Treaties (WCT and WPPT) were negotiated in a completely open meeting at the Geneva Convention Center. The public was allowed to attend without accreditation. The draft texts for the WCT and the WPPT were public, and the U.S. government requested comments on the draft texts, which were available, among other places, from the U.S. Copyright Office."

Gun Svensson sa...

@Klas: Bra om du framför detta i kommentarstråden till artikeln, då jag har en känsla för att journalisten Hans Rosén verkligen är intresserad av den feedback han kan få av läsarna. Jag tycker mig se att en del journalister hos DN och SvD fått upp ögonen för värdet av ett grävande tillsammans med bloggare och det måste vi bejaka. Jag följer Michael Geist på twitter och RT:ar hans twitter - jag följer även DNEuropa2009 som är den journalist som skrivit denna artikel. Om vi bloggare kör med felaktiga föreställningar om etablerade medias journalister och drar alla över en kam, då gör vi saken en otjänst.
Dina frågor är relevanta och värd ett bättre öde än att stanna här i kommentarstråden på min blogg.

Klas sa...

Jag skickade faktiskt ett mejl till Hans Rosén innan jag såg din bloggpost om artikeln. Jag vet att det finns många som följer Geists blogg, men den här informationen fanns i kommentarstråden så det var lätt att missa. Därför tyckte jag att det förtjänades att lyftas fram litet extra.

Gun Svensson sa...

@Klas: Du har helt rätt och jag är naturligtvis tacksam för att du kompletterar mitt inlägg. Det är detta - att vi skapar information tillsammans - som är styrkan och glädjen i att vara på nätet.