söndag 6 januari 2008

Om att ge och ta emot

Känner mig glad på ett alldeles speciellt sätt över allt, som livet ger oss när vi minst anar det. Som en porlande bäck en sommardag, trots allt grått och slaskigt som jag traskat i på väg hem från Blidö-bussen.

Tillsammans med flera andra var jag inbjuden av konstnären Yngve Berger att närvara när hans gåva, en tavla i silversmide, skulle invigas i anslutning till söndagens högmässa i Blidö kyrka.


Det var en stämningsfull högmässa, som fick en symboliskt mättad avslutning, när prästen Karl-Erik Lindefors bad oss alla att samlas kring ljusbäraren – i vars närhet tavlan av kristusgestalten på korset – placerats och dessutom kompletterats med en vacker oljelampa i mörkbrun keramik.

När vi alla bidragit med var sitt tänt ljus talade prästen och berättade då bland annat om sin egen upplevelse av symboliken i tavlans motiv, där liljorna på marken såg ut att vara sprungna ur de sår som spikarna förorsakat den lidande Kristus. Vid det efterföljande kyrkkaffet framfördes församlingens tack till konstnären, som, när oljelampans storlek kom på tal, mycket fyndigt replikerade att den kunde symbolisera Oljeberget. Detta sagt för att ge en bild av den avspända stämningen.


Ett varmt tack till Yngve och hans vänner för en fin söndag!

Inga kommentarer: