Igår när så mycket kom emellan att bloggen fick lägsta prioritet, fick mina tankar kring Henrik Ennarts blogginlägg i SvD, om att vi senare i veckan kan vänta oss att USA:s Food and Drug Administration (FDA) kommer att säga Ja till klonad mat, inget riktigt utlopp. Finns det inget samråd i sådana frågor mellan livsmedelsverken inom världssamfundet? Hur tänker man – finns det ingen etik i sådana frågor? Finns det inget organiserat samarbete mellan organisationer för konsumenter och folkhälsa? Som synes många frågor söker svar och det krävs nya hemläxor.
En annan för mig viktig fråga är biblioteken och deras roll idag och i framtiden. Därför är dagens debattinlägg på SvD Kultur mycket intressant. Där är det Kulturchefen i Strängnäs kommun Christer Hermansson, som tycker att bibliotekarierna faller undan alltför lätt inför nya media istället för att stå upp för boken och litteraturen. Jag har nyligen läst att Tusculum förlag ger ut hans bok ”Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?” den 21 januari. I morgon utlovas ett svar från Stadsbibliotekarie Inga Lundén. Det ska bli intressant att följa den debatten. I stadgarna för Stadsbibliotekets vänner säger vi att föreningen ska verka för bland annat ”att dialogen om nya medias inverkan på bokläsandet förs på en nivå där förnuft och känsla finner en balans”. Det gäller både lokalt här i Norrtälje och på nationell nivå.
2 kommentarer:
Hej igen, och åter ett tänkvärt inlägg.
Angående din undran om "var jag står" så har jag inget svar (annat än det är som du upplever mina skriverier). Men humor, ironi och satir är mina "vapen".
Men jag uppskattar att ta del av meningsfulla tankar om liv, samhälle, etik och moral.
Så glad du gör mig. Avundas dig din förmåga att skriva så att jag som läsare kan se det komiska i det som jag nog annars tar alltför allvarligt. "Livet är en tragedi för den som känner och en komedi för den som tänker", har en drygt 300 år gammal man sagt. Och vem vill inte räknas till de som tänker?;-)
Skicka en kommentar