lördag 26 januari 2008

Ställd eller jämställd?

I dagens Brännpunkt bemöts den - genom alla år av feministisk analys och debatt - finslipade feministen Maria-Pia Boëthius av den kränkte mannen Pär Ström. Den senare är tekniksnillet, som i kraft av sitt engagemang för att rädda världen från Storebrors-samhällets intrång i den personliga integriteten, helt plötsligt av många media även ses som en gigant i jämställdhetsfrågor. Uppmärksamheten kring hans bok ”Mansförtryck och kvinnovälde” visar att många, som kallar sig feminister, bör se upp – deras överdrifter gör medievärlden mottaglig för vad som helst som motvikt. Här är feministen Maria-Pia Boëthius ett lysande undantag. Medan hon gör en analys av männens situation baserad på Susan Faludis iakttagelser, redovisade i boken ”Ställd – förräderiet mot mannen”, ondgör sig Pär Ström över de framgångar vad gäller forskningsanslag, som ”lite feministisk retorik i ansökan” kan leda till. I stället för att ta del av vad t ex Susan Faludi skrivit och som Maria-Pia refererar till, bjuder Pär Ström på samma sorts argumentation, som många kränkta kvinnor gör i förhållande till flertalet män.

Vad Susan Faludi med stor empati visade i ”Ställd” var hur de makthavande lämnat männen – de arbetande – i sticket, skriver Maria-Pia och redovisar vad Susan Faludi funnit vid sina intervjuer av män. När boken kom möttes den av en kritikstorm bland en del feminister. Framförallt de, som har svårt att ta till sig att både kvinnor och män kan se sig som offer, när samhället förändras på ett sätt som är svårt att förstå och hantera.

Men det passar de makthavande skikten att slippa ansvaret för sina svek, friställningar och utförsäljningar och låta skulden falla på ´feminister´”, konstaterar Maria-Pia och fortsätter ”Och det är här jag vill utmana Pär Ström. Tror han verkligen att det är feminister som marginaliserat de förut användbara killarna i bruksorterna? De som nu gjorts överflödiga?”. Hennes slutkläm är intressant: ”Män som vill en annan värld måste våga det allra mest tabu: de måste sluta skylla sin hemska belägenhet på kvinnor eller feminister och ta itu med varandra och det män tillfogar andra män. Den dagen de vågar det, den dag de vågar sätta sig upp mot makten, blir början till en ny värld”.

6 kommentarer:

Anonym sa...

så trist med ännu en blogg som känner sig tvungen att berätta för läsaren vad denna ska tycka isätllet för att låta den samma tänka själv.

"...av den kränkte mannen Pär Ström."

Pär har aldrig varken hävdat eller antytt att han är kränkt.

"...ondgör sig Pär Ström över de framgångar vad gäller forskningsanslag, som ”lite feministisk retorik i ansökan” kan leda till."

ondgör sig? han berättade vad folk sagt till honom?

sånna här försök att använda sig av värdeladdade ord som kränkt och ondgör får mig att vilja kräkas.

du skulle lagt till att Pär ropar högt eller skriker i linje med alla övriga debattörer som inte tror på sin förmåga att på ett objektivt sätt överlåtta till läsaren att tänka själv.

Gun Svensson sa...

Tack för recensionen. Jag noterar att du läst det jag skrivit på ditt sätt. Vad jag försökte säga var att kränkta människor, som inte kan inse på vilket sätt de själva bidragit till en situations uppkomst, har lättare att lägga skuld hos andra än att se sig själv. Man ser grandet i sin broders öga, men inte bjälken i sitt eget. Jag tycker att Susan Faludi har träffat rätt när hon sökt och tycker sig ha funnit förklaringar till mäns aggresiva reaktioner gentemot feminism i alla dess skepnader. För mig handlar feminism om mänskliga rättigheter.

Anonym sa...

Hej Gun, vad som hände med mitt sista inlägg om homosexuellas rättigheter var att jag raderade det pga tjafs om en sak som inte hade med ämnet att göra överhuvudtaget och otrevligheter som folk skrev. Så jag tröttnade och raderade det.

Så det är därför man inte kan gå in på den. Ha en så bra kväll.

Gun Svensson sa...

Jag förstår. Bra att du visar att du har högre mål i livet än att föra en diskussion på alltför låg nivå.

Anonym sa...

Här gör vi gubbar ALLT vi kan för att underblåsa alla feministiska fördomar mot män (och gubbar...)
OCH
så skjuter du allt vårt mödosamma arbete i sank med en enkelt "..."
:)

Ändå - ha en bra dag!

Gun Svensson sa...

Försöker på mitt sätt bidra till trivseln vid Gubbens möten eller över en fika på Fru Sunessons nya kafé.