onsdag 2 januari 2008

Insnöade?

I våra trakter, där snön lyser med sin frånvaro, kan en sådan enkel fråga bara användas i betydelsen okunniga eller ignoranta. Men, i min barndoms trakter, där handlar det om att de få, som fortfarande bor kvar, riskerar att bli insnöade i ordets rätta bemärkelse. Kollar emellanåt lokala nyheter i den norra landsändan och hittar hos SR Norrbotten årets första nyhet, vars ingress inleds med ”Det blir allt svårare att få tag i åkare som vill ägna sig åt snöplogning”.

Men, annars finns det även där uppe bra exempel på insnöade politiker. Ta t ex Sorsele kommun, som anställt en omsorgschef, tidigare verksam i Boden kommun. Därifrån har han med sig en pensionsuppgörelse, som innebär att pensionen betalas ut om den nya inkomsten inte överstiger 13.000 kronor i månadslön. Omsorgschefen får drygt 42 000 kronor i månaden av Sorsele kommun, men större delen sätts in i en kapitalförsäkring och bara 9 000 kronor betalas ut som lön. På det viset kan han fortsätta kvittera ut pensionen från Boden kommun. Nu ska Boden kommun undersöka om de kan kräva tillbaka de pengar de betalat ut eftersom insättningen i kapitalförsäkringen handlar om ersättning för utfört arbete. Nyheten fann jag hos SR Norrbotten, som refererade till en artikel i Norrbottens-Kuriren.

När jag söker efter nyheten hos Norrbottens-Kuriren finner jag en annan nyhet, som visar att Boden kommun – fram till nyårsdagen – hade en kommunchef på entreprenad! Han har under en tid arbetat som kommunchef via sitt familjeföretag Age Management i Sverige AB, AMSAB. Olaglig upphandling och en kommunchef, som saknar befogenhet att fatta beslut, säger konkurrenskommissionen, som granskat ärendet. Denna kommission är en privat expertgrupp inom Stiftelsen Den nya välfärden. Enligt Kurirens artikel skickade kommunalrådet Olle Lindström (m) den 17 december 2007 ett brev till kommissionens chefsjurist som löd: "På begäran av Age Management i Sverige AB upphör avtalet omfattande bland annat uppdraget som kommunchef att gälla från och med den 1 januari 2008. Från och med samma datum kommer kommunchefen att vara anställd inom kommunen och nuvarande entreprenadlösning upphör". Detta för att slippa tjafset, säger kommunchefen, enligt tidningen.

Det vore intressant veta om liknande lösningar tillämpas på något håll i vår egen kommun.


Inga kommentarer: