onsdag 7 januari 2009

Hur bota, lindra och trösta i Gaza?

Sedan inlägget på NT-bloggen har en läsare av Västerbottens-Kuriren uppmärksammat min länkning och sänt mig denna länk för att visa att diskussionens vågor just nu går höga om den norske läkare Mads Gilbert och i vilken utsträckning som han är värd beröm eller förakt. Den som sökt information om honom vet att han är mycket kontroversiell, men ingen kan ta ifrån honom att han handgripligen hjälper sårade och lemlästade människor i en situation som ingen av oss riktigt kan föreställa oss. Att bota, lindra och trösta är en läkares etiska kod och uppenbarligen nöjer sig inte Mads G med att vara den som rensar upp på krigets bakgård, utan han stormar mot den militärmakt som ställer till det. Han har tidigare verkat i Beirut och Afganistan. Att han i det furiösa raseri han känner, inför det i hans tankevärld helt onödiga lidandet, slår mot USA och Israel är inte svårt att förstå. De borde begripa bättre. Den man har förväntningar på blir man också mest besviken på och besvikelse leder inte alltid till kloka avvägningar. I SvD kunde vi läsa om att läkare inte släpps in i området. Hur bota, lindra och trösta i Gaza?


Och, att det är Mads G:s röst vi hör i media, är Israels eget fel, då de inte heller släpper in journalister i Gaza, vilket bl a SvD skrev om igår. Varför? Ja, de vill väl inte att vi ska få olika bilder av det utrotningskrig mot Hamas väljare som pågår. Efter Vietnamkriget vet alla krigsherrar att journalister antingen måste bäddas in i de egna trupperna eller helt stängas ute, eftersom krigets bilder skakar om världsopinionen till nackdel för militära operationer. Nu tvingas vi bevittna att de utsända journalisterna står med ryggen mot krigsskådeplatsen och rapporterar. Och Israels försvarsmakt sköter sitt mediala försvar genom egna kanaler på internet, berättar SvD på Ledarredaktionens blogg. Det finns en fördel med det – vi vet med säkerhet att det handlar om propaganda. Intressant.


I Sydsvenskan läser jag om att en stormning av Gazas stadskärna diskuteras och att FN:s säkerhetsråd samlats för att diskutera en vapenvila. I Per Tedins ledare ges en fylligare kommentar, som ger en inblick i situationen. Anna Troberg tycker sig se att Israel fastnat i sin roll som offer; Mitt i steget ser en förklaring till FN:s svaga roll; Det progressiva USA kommenterar USA-press om skolmassakern. Känner att jag måste kolla om Per Garthons bok om palestinas frihetskamp finns inne på Stadsbiblioteket. Kunskap sedd ur olika vinklar är inte tungt att bära.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alltid tragiskt när oskyldiga människor blir lidande men det är fel att ensidigt ge Israel skulden för det som händer.

Man måste förstå att bara 2008 har Hamas avfyrat över 3000 raketer mot civila mål i södra Israel. Då var det ingen opinion mot Hamas, en islamistisk fundamentalistisk terrororganisation som har det uttryckliga målet att förinta Israel och döda så många judar som möjligt. Att de sedan använder sitt eget folk som mänskliga sköldar säger lite om vilka de är. De säger detta rakt ut i sina tal och i sina böner... KOlla själv på t.ex youtube...

Varför hålls Israel till ansvar men inte deras motpart? Varför tillåts Hamas skicka tusentals raketer mot civila mål utan att världen reagerar? Varför ursäktar man brott som begås mot kvinnor, barn homosexuella i Islams namn över hela världen?
Däremot när Israel svarar på långvarig aggression och dagliga attacker... då helt plötsligt kräver omvärlden med det genomkorrupta FN i spetsen att Israel ska vara återhållsamt.

Israel försvarar, skyddar sina medborgare (judar och muslimer) och försöker slå ut Hamas möjligheter att anfalla Israels civilbefolkning.

Hamas utnyttjar detta effektivt och skördar sin PR-vinst med sitt folks blod.

Om det överhuvudtaget ska bli möjligt med fred i framtiden så måste de sekulära, demokratiska krafterna bland palestinierna bli starka, Hamas måste avväpnas och makten måste tas ifrån dem...

Gun Svensson sa...

GE: Det handlar inte längre om att Israel försvarar sig, deras övervåld är inte försvarbart. Det är en blodig valrörelse som israeliska politiker bedriver till priset av oskyldiga barns lidande och död. Något är sjukt när journalister vägras tillträde!

Anonym sa...

Bra skriver farmorgun!

GE! Israel hålls till ansvar som de förtryckare och folkmördare de är!