måndag 19 januari 2009

Politikens pris – att bli en liten lort?

Läser Karin Thunbergs artikel i dagens SvD om Eva Franchells bok Väninnan, där vi bland annat får veta mera om Göran Perssons och Thomas Bodströms roll i den remarkabla utvisningen av de två egyptierna, vilka av USA stämplats som terrorister.

Det är ovanligt att någon, som tjänat makten, tar bladet från munnen, men jag kan förstå att Eva Franchell har svårt att bära att Göran Persson och Thomas Bodström efteråt lägger all skuld på Anna Lindh, som inte kan försvara sig. Utrikesminister Anna Lindh, som våndades över att hon, pressad av statsministern, svek sina ideal på folkrättens område, vistades uppenbarligen i en miljö där alla förr eller senare blir en liten lort.


Många har nog klart för sig Göran Perssons roll, men för vilken gång i ordningen ska vi svälja Thomas Bodströms undanflykter? Helle Klein gör i sin krönika på Aftonbladets ledarsida en bra resumé och där framgår det fulspel, som Anna Lindh sedan har fått klä skott för. På sin blogg refererar Helle till andra som kan berätta. Ska fan vara politiker... skriver MinaModerataKarameller och mina tankar slirar iväg – det är måhända ett jobb där fan har fått ett osedvanligt stort inflytande. Inte minst sedan den globala rättsordningen skjutits i sank av USA:s president och hans stab. Lyckligtvis sker nu ett byte – vi kan hoppas att det leder till en uppryckning inte bara där, utan i lika hög grad här. Intressant se vad som händer nu sedan Thomas Bodström än en gång anmälts till KU, vilket Expressen skriver om.

Hax kan som vanligt ge en fullödig bild av det som hänt. Jinge skräder inte orden medan Drottningsylt vädrar sina cyniska tankar. Och sådana kan näras av en sådan soppa. Undrar hur länge det dröjer innan Thomas Bodströms anhängare börjar orera om att Eva Franchell haft andra motiv bakom bokens tillkomst än att rentvå Anna Lindhs minne. Jag är dock så naiv att jag tror att Eva Franchell mycket medvetet vill utmana den typen av spekulationer, vilka visar vad som frodas i miljöer där inget hålls för heligt. Hur står det till med etik och värdegrund i regeringskansliet? Är det någon skillnad beroende på vilket block som regerar? Ser sig ministrarna som goda förebilder?

Här fler artiklar i saken: AB 1, AB 2, DN.

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Med jetlag (som enl forskarna tar en vecka att bli av med, vilket jag numera tror på) och förkylning i kroppen, plus oskottad garageuppfart, kan jag bara sucka och hålla med dig Gun.

Gun Svensson sa...

Lars-Erick: Välkommen hem! Ta det lugnt med snöskottningen. Såg att Obama öppnat en ny hemsida för Vita huset kl 12.01 (18.01), som jag bloggade några rader om och länkade till på NT-bloggen.