tisdag 13 januari 2009

Håller förhandsbeskedet om FRA 2.0?

Nu är glada julen slut, slut, slut ... Christopher Kullenberg, doktorand i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet och redaktör för Resistance Studies Magazine, hade den 26 september 2008 en debattartikel i Expressen där han genom att använda en begriplig metafor anser att förhandsbeskedet om bygglov för FRA 2.0 måste återkallas. Om de 6 folkpartikvinnorna är beredda att blunda för bristerna i det förslag som nu är ute på remiss, förtjänar de inte att kallas liberaler. Det kan verka hårt, men om man går igenom förslaget så som Frendo gjort, kan man inte göra annat än att hålla med. Förhandsbesked kan ha sina risker.

Och inte blir bygget stabilare, när man ser vilka som ska svara för säkerheten. Vem är FRA-domaren? frågar Infallsvinkel och ger oss några pusselbitar om den nya signalspaningsnämndens ordförande rådmannen Runar Viksten. Jag ställde tidigare frågan om vilka kriterier man satt upp för detta uppdrag, sedan jag sett en av de valda ledamöterna, Susanne Eberstein (s), i aktion i SVT Mittnytt i förra veckan. Igår fick jag veta vilka andra två som hittills blivit utvalda. När jag läser vad Infallsvinkel känner till om ordföranden förstår jag varför regeringen vill ha just honom. Men frågan är om det inger folket det förtroende som bygget är beroende av. Spontant tänker jag: *När man inte kom undan kritikernas krav på övervakare av övervakningen, då vill man vara säker på att den viktigaste överrocken håller rätt snitt*. De andra två är en eftergift åt politiken, men frågan är om inte Staffan Danielsson missbedömt situationen; risken finns att han kan ses som gisslan intill dess att lagen eller lagarna klubbats igenom. Varför socialdemokraterna deltar redan nu, det kan man fråga sig eftersom de tidigare motionerat om rivningslov och en ordentlig planprocess dessförinnan d v s riva upp, göra om och göra rätt. Men, det är väl bara som dom säger ;-).

CenterUppropets Erik Hultin och Bloggen Bent ställer sig också frågande inför Staffan Danielssons deltagande i detta.

Andra som bloggar om saken är Ett otyg, Hax, Svensk Myndighetskontroll och naturligtvis Intensifier. Intressant.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kullenbergs artikel är från september :-)

Anonym sa...

Mikael: lika glad är jag för det -- hade missat den! Vilken totalsågning det var!

Förresten vi har ett utkast/förslag till dig nu snart. Vi har bara haft svårt att få svar från alla tio -- väntar någon dag sedan får vi ta det som det är med eller utan deras underskrifter.

Gun Svensson sa...

Mikael Nilsson (namne med min son ;-)): Ooops, har rättat till det och menar att den är lika aktuellt idag.

Olof: Håller med dig - Intensifier d v s Kullenberg har en dagsfärsk postning i saken.

Anonym sa...

Tjaha, när våra folkvalda nu håller för ögon och öron, för varningsropen om de onda FRA-monstren världen över, så får vi gräsrötter, världen över, försöka göra det bästa av den uppkommna situationen.

Tipsar härmed om att nyttja den fiffiga FRA-slukaren och Firexox-pluginen “TrackMeNot”. Istället för att dölja ditt surfande på Internet och sökande på sökmotorerna så surfar pluginen automatiskt “åt dig”, och besöker hemsidor slumpmässigt.

Sökorden väljs slumpmässigt från RSS-flöden från nyhetsmedia och det du väljer. På det sättet blir de loggar som skapas i “samverkanspunkterna” över ditt surfande meningslösa, då det inte går att avgöra vad som är du, och vad som är “TrackMeNot”.

http://mrl.nyu.edu/~dhowe/TrackMeNot/
http://trackmenot.org/

Ju fler som nyttjar “TrackMeNot” och motsvarande program desto mer meningslösa blir det med loggningen, eftersom den loggar en massa strunt.