lördag 17 januari 2009

Den globala rättsordningen måste återupprättas.

Läser dagens Under strecket i SvD av Fil.dr i filosofi Joakim Molander. Det är en genomgång av hur Bush-administrationen inte bara initierat ett illegalt krig mot Irak, som destabiliserat hela Mellersta Östern, utan också hur hans regim på ett flagrant sätt åsidosatt amerikansk lag, Genèvekonventionerna och de mänskliga rättigheterna för att kunna fängsla och tortera vem som helst, som ansetts stå på terroristernas sida. Det är en bra genomgång av det som skett efter den 11 september 2001 och jag fastnade särskilt för följande stycke, som jag läst om och om igen:

När de länder som tidigare varit de mänskliga rättigheternas främsta förespråkare bryter mot de grundläggande rättigheterna, eller passivt bevittnar brott mot dem, eroderar respekten för dem över hela världen. Samtidigt skapar brotten mot de misstänkta terroristernas rättigheter en grogrund för mer terrorism. Både Barack Obama och Förenta Nationerna står därför inför den oerhörda uppgiften att återupprätta den globala rättsordningen, och tilltron till de mänskliga rättigheterna.”


Inte bara Barack Obama och FN, utan i lika stor utsträckning EU och Sveriges Riksdag, skulle jag vilja säga. Boken ”Min dagbok från Guantanamo” av Mahvish Rukhsana Khan, borde vara obligatorisk läsning för samtliga ledamöter i Sveriges riksdag. Läs även artikeln ”Han överlevde Guantánamo”, som bl a visar hur svårt det är för den som varit misstänkt att få politiker att förstå att en Guantánamofånge som släppts, är oskyldig till anklagelserna om terrorism. FRA med alla dessa lagar, som kränker våra mänskliga rättigheter är ett resultat av kriget mot terrorismen och förklarar varför FRA nu legalt kan skapa sociogram över misstänkta individer och registrera sådant som annars är förbjudet enligt PUL, utan att den som är misstänkt får veta om det. Det kallas utvecklingsverksamhet. I terrorismens spår följer sedan andra ”behjärtansvärda” skäl för undantag och vi alla vet att ett system som kan missbrukas kommer att missbrukas, det är bara en tidsfråga.


Opassande ställer frågan ”Hur påverkar kontrollsamhället vår kommunikation” och Intensifier beskriver på vilka grunder han gett upp hoppet om att parlamentarikerna ska besinna sig. Men istället för att sörja är det dags för det kreativa motståndet menar han och visar på möjliga vägar. Författaren Anders Widén skriver inledningen till en story, som kanske kan ruska om, åtminstone hans eget parti. Mark Klamberg uppmärksammar att Försvarsmakten ser ut att ha efterforskat källa då mejl mellan SvD och militär personal samlats in och sänts till Högkvarteret i Stockholm. MinaModerataKarameller pekar på svårigheten att freda sig mot myndigheters övertramp. Jens O manar oss att stå upp för demokrati och frihet. Till sist Badlands Hyena, som ser teknikens möjligheter. Jag säger än en gång: - Medborgare – res dig och gör motstånd!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Dagens Farmorgun. Har tagit del av en del intressant material, där det nu finns krafter för att misskreditera Obama.
Så mörksens makter, vilar inte på hanen.

Anonym sa...

Hej Gun,
emailkonverserar flitigt med en riksdagsman(Fp).
Puffar ibland för din webb.

Får idag följande svar:
Gun i Norrtälje skriver ju kul; det underlättar förstås att hon
har ett avspänt förhållande till sanningen.


Denne riksdagsman försvarar ivrigt FRA-lagen och skönheten i lagförslaget. Anser det mer eller mindre som landsförräderi att tacka nej till övervakningen. Våra pojkar i Afganistan kräva dessa hjälper mm mm

Vad bör jag göra:
Skriva till Veckojournalens hjärtespalt.
Skjuta mig
Skjuta honom
Skjuta dig.
Profanera Torgny Segerstedts grav?
Bli medlem i Folkpartiet och heja fram FRAlagen
Övrigt?

Tacksam för svar

Gun Svensson sa...

Jens O: Självklart kommer Obama att drabbas av kritik om han vill gå en annan väg än sin företrädare - och det är inga dunungar han har att tampas med. Intressant se hur lång tid det tar innan han anpassat sig till den rådande ordningen.

Bo B: Sanningen är som bekant svårfångad, man kan möjligen finna en sannare bild av sakernas tillstånd om man anstränger sig att se "berget" från olika håll. Andras bild av mig (eller dig) säger oftast mera om dem själva än om oss och jag försöker hålla distans genom att påminna mig att "Livet är en tragedi för den som känner och en komedi för den som tänker", myntat av Jean de la Buyère (1645-1696). Grabbarna i Afganistan håller just nu på att lära sig att kontakt med media rapporteras hem till högkvarteret. Tänk på att Torgny Segerstedt sågs som säkerhetsrisk under sin samtid och att GHT tappade läsare på grund av hans ståndaktighet. Det är först efteråt, när det inte kostar på, som allt flera insett hans storhet som publicist. Vänta med hjärtespalten, lägg undan puffran och låt oss ta en fika och prata om alternativen ;-)

Anonym sa...

@Farmorgun:
Ett av problemen är, att det inte är riktigt tillförlitliga källor.
Men den info. som jag fick om USA:s vapentransport via Grekland, den var helt korrekt.
Mycket svårt att kolla, de refferenser som föreligger. Kan maila över ett exempel till dig, för ytterligare utvärdering.

Anonym sa...

Vad är det som får mig att tänka att den riksdagsman Bo B korrespondererar med måste vara Gunnar Andrén?

Anonym sa...

Touché, läser ett citat från Jean:

"C'est une grande misère
de ne pas avoir assez d'esprit pour bien parler, ni assez de jugement pour se taire".


Men hur genomföra ett lustmord på FRA-lagen.

Gun Svensson sa...

Jens O: Det jag inte kan kolla upp det låter jag ligga till sig - allt kommer till den som kan vänta ;-)

Menopaten: Håller med om att Gunnar Andrén har svårt att ta att man inte delar hans åsikter, men det kan finnas andra ;-)

Bo B: Bearbetningen av mina upplevelser av filmen Borat (dec 2006) lärde mig att det för människor, som inte har möjlighet att påverka det samhälle man lever i, fortfarande finns en möjlighet - att gyckla överheten. Men, eftersom värdet ligger i det grovkorniga skämtet, gäller det att ta detta för vad det är - ett gyckel med politisk udd. Det har inte mycket med humor att göra även om det lockar till skratt. Okunnig, som jag tidigare var om gycklandets betydelse, upprördes jag av figuren Borats överspel. Sedan insåg jag att Borat var en gycklare, som - verksam i vår tid - var tvungen att skrika så att livstycket sprack för att ta sig genom mediabruset. Lustmordet på dagens FRA-lagstiftning kan vara möjlig genom en kombination av fakta och en hel del gyckel och löje.

Anonym sa...

På amerikansk independet talkradio får man tillfälle att höra nyheter som varken kommer med i MSM-media i USA och här hemma i Sverige.

En del händelser, positiva som negativa, kommer inte ens fram till Sverige. Mycket märkligt.

I alla fall är det mycket lärorikt.
Svensk tid 18-24 kan man höra Thom Hartman och Randi Rhodes. De är väldigt pålästa och kunniga, och drar sig inte för att samtala med motståndarsidan.

Lyssna gärna på presidentinvigningen på Nova M radio under tisdagen-onsdagen, http://www.novamradio.com och KPTK 1090, http://www.am1090seattle.com