torsdag 30 april 2009

Kurs i bedrägeri genomförd med hjälp av Echovox ...

... och debiterad av Tele 2. Det är något av ödets ironi att jag, som kämpat som ett djur för att bevara ett fritt internet i clinch med MEP:er i Bryssel, nu sitter här och begrundar hur samvetslösa företag använt nätet för att lura mitt aningslösa barnbarn,13 år, på pengar för en betaltjänst på mobilen. Det känns särskilt surt, när jag tänker på att jag tidigare tagit Tele 2 i försvar, när de felaktigt pekats ut som en operatör, som vill skydda pedofiler. En del straffar Gud med detsamma, skulle ”vän av ordning” kunna säga om man vill se det så. Men, man kan också tänka, vilket jag kommit fram till, att här fick barnbarnet, hennes föräldrar och nära anhöriga en praktisk kurs i bedrägeri genomförd med hjälp av Echovox och debiterad av Tele 2, vilka naturligtvis inte går lottlös ur den här affären. Men nog undrar jag om deras företag har råd med den ”badwill”, som det innebär att kopplas samman med den här typen av ljusskygg verksamhet. Eller kan de strunta i det därför att övriga operatörer är lika goda kålsupare?


Bakgrunden är att mitt barnbarn, 13 år, vid ett besök på sin sida i Facebook lockades att via ett popup-formulär acceptera ett erbjudande om ett IQ-test, som hon trodde var gratis, trots att en varningsklocka borde har klämtat, när hon i slutet av operationen att fylla i fråge-formuläret ombads att mata in sitt mobilnummer. Föräldrarna hade tidigare talat med henne om att aldrig i något sammanhang lämna ut mobilnummer eller personliga uppgifter på nätet. Men, inne i uppgiften att besvara ett frågeformulär, fungerade inte hennes gard. Sedan visar det sig att det, som hon hade gjort, varit att acceptera en prenumeration på ett IQ-test, som innebar flera sms/vecka till en summa, som Tele 2 debiterar innehavaren av abonnemanget, i detta fall min sonhustru. Sedan min son grävt i saken visar det sig att detta bedrägliga förfaringssätt är BBB (Big Business för Bedragare), som anlitat Echovox, vilka i sin tur får hjälp av Tele 2 att fakturera avgifterna för denna ”tjänst”. Men även Telia-Sonera och 3 medverkar ifall den, som nappar, har sitt abonnemang där.


På en webbsida, där jag läst att Echovox belönats, som ett mycket innovativt företag i Schweiz, finner jag en länk till deras egen sida. Beloppet för deras så bedrägligt erbjudna ”tjänst” hann inte bli så stor innan ”prenumerationen” kunde stoppas av berörd förälder, som väljer att betala istället för att bestrida betalning med allt vad det innebär. Och det är väl detta som är hela ”affärsidén”. Man kalkylerar helt frankt med att de flesta inte gör sig tid att följa Konsumentverkets råd att överklaga en betalteleräkning och att en anmälan till polisen i ett sådant här fall (med relativt begränsade belopp), inte får någon annan funktion än att visa på ett problem, som deras bedrägerirotel kan lägga på en växande hög.


När jag söker uppgifter på nätet upptäcker jag att mitt barnbarn är i gott sällskap; här ett chattforum hos Allt för föräldrar; här ett liknande forum hos Hamsterpaj; och här Niklas Palmérs blogg, där kommentarerna talar sitt tydliga språk. IT24 hade en artikel för tio dagar sedan om ett liknande fall, här gällde det tydligen ett erbjudande om en tävling och DN Ekonomi hade en artikel i december förra året som berättade om ett liknande fall; där handlade det dock om en frågesport. Uppdatering: DN hade ytterligare ett par artiklar den 19 april 2009 här och här, vilka jag fann sedan jag sökt på en kombination av ord där PTS (Post- och Telestyrelsen) ingick.


Det handlar om företag som i olika skepnader lockar aningslösa människor att "prenumerera" på meningslösa "tjänster". Sedan handlar det väl om att fler ljusskygga företag lockas att ge sig in i bedrägeribranschen eftersom de, som tillhandahåller verktygen, d v s Echovox och teleoperatörerna kan strunta i om de pengar, som de håvar in, har förvärvats på ett hederligt sätt. Men allvarligast, som jag ser det, är att tilltaget lär unga människor att man utan större risk kan tjäna pengar på lurendrejeri.


Vad görs då för att komma till rätta med problemet? Ja, Etiska rådet för Betalteletjänster, som är en stiftelse bildad av branschens aktörer, informerar om vad de gör, men uppdateringen av deras webbsidor tyder på att där inte pågår någon större aktivitet trots att det vimlar av berättelser om hur Echovox i samarbete med olika teleoperatörer lurar barn, men även vuxna, på olika sidor på nätet. Konsumentverket gör vad de kan för att varna, men tydligen måste man gå denna av Echovox genomförda "Kurs i bedrägeri" för att varningarna ska tränga igenom mediabruset. Här Lisbeth, som igår berättade om hur hon drabbats och här Ludmilla för drygt 6 månader sedan. Intressant för övrigt är att Tele 2 saknar uppgifter om hur man kommer i kontakt med företagets ledning på sin webbsida. Men jag har bestämt mig för att tala med den högsta ansvarige: – Är det någon därute, som kan ge mig ett tips om namn och mejladress? Mejlade till deras support-adress, men det har inte lett till något. Med detta som bakgrund undrar jag – är branschen vuxen uppgiften att hålla rent av egen kraft eller måste vi medborgare acceptera en allmän övervakning och filtrering av nätet för att komma tillrätta med skojare. Hittills har jag trott att näringslivet menat allvar med talet om etik och moral i affärslivet och att vi medborgare inte ska behöva stå ut med en allmän övervakning för att några få uppför sig illa – det vill jag fortsätta med. Därför drar jag mig inte för att gå i clinch med företeelsen. Internet är för värdefullt för att skojare ska få förstöra det!!!

Uppdatering: Här Post- och Telestyrelsens Branschetiska regler för köp av mobila innehållstjänster.


20 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Först när det brinner i den egna baken så kommer sådana som Tele2 med flera att agera.

Många av de som läser här kan säkert tillse att registrera Tele2's lednings privata mobilabonnemang för denna värdelösa tjänst. Och så, vips, så kommer det att ske en blixtuttryckning ögonabaj.

Tyvärr är flertalet av oss människor sådana att det som inte drabbar oss själva, bryr vi oss inte om.

Gun Svensson sa...

Det som vi är ovetande om kan det vara svårt att göra något åt.

David sa...

Vänta ett tag. Om någon lagt ut sitt mobilnummer, vilket jag sett en del politiker och bloggare göra för att styrka sin legitimitet, så kan man ju jävlas med dem genom att registrera det.

Man kan ju slänga in vilket nummer som helst från Hitta.nu eller eniro?

Det här kan inte vara lagligt på något sätt... Det finns ju inget sätt att styrka att det ens är individen som äger telefonnumret som registrerat det...

Anonym sa...

Anonymt kontantkort för barnen. Begränsar skadan.

Gun Svensson sa...

Anonym: En bra åtgärd, vilket gör att man också hinner stoppa ev prenumerationer.

Gun Svensson sa...

Förslaget med kontantkort kan ses som en nödvändig försiktighetsåtgärd när marknadens aktörer inte vill ta sina egna etiska regler på allvar, samt stå för skadan när någon aktör i kedjan missköter sig.

Anonym sa...

När jag var barn stod bilen olåst på gården, vi sov med olåsta dörrar och far fick tillbaka sin borttappade plånbok med alla pengar kvar.
Ärlighet var ett honnörsord och tjyvar och bedragare betraktades för det de var.
I dag råder en annan uppfattning!

Gun Svensson sa...

Tjyvar och bedragare är fortfarande tjyvar och bedragare och de har inte blivit flera, utan en del använder sig av nya metoder i en ny tid. Det tråkiga är dock att samhällets stöttepelare tror att man kan bekämpa denna brottslighet genom att övervaka hela svenska folket och lägger ofantliga summor på säkerhetsföretagens utrustning istället för att jobba med elevhälsa och arbetsmiljö med flera justa vuxna i skolan, som vet att sätta gränser utan att kränka eleverna.

Lars Holmgren sa...

Det hälper inte med kontantkort, för dom kommer att dra alla pengar som finns på kontot. Plötsligt upptäcker du att du inte har några pengar på kortet...

Gun Svensson sa...

Lars: Jag tror att anonym menade att de inte kan ta mera än vad som finns på kontantkortet, som finns med olika beloppsgränser, till skillnad mot om man debiteras från operatören i efterskott.

Anonym sa...

Till sådana "högdjur" skall du skicka personligt pappersbrev på det gamla viset:

Namn
Företag
Adress
Postnr

I många fall har pappersbrev en långt större genomslagskraft, i synnerhet hos folk över 40 ungefär. Det är liksom mer på riktigt för dem, inget man trycker på Delete så är det ur världen.

Jag drar mig till minnes "bloggstormen" där riksdagens e-post-servrar knäade under belastningen. Hade alla dessa mail varit pappersbrev, så hade de fått anställa extrapersonal annars hade de fortfarande hållt på med hanteringen av dem så här snart ett år efter. Då hade det kallats för sitt rätta namn: Folkstorm!

E-post har inte fysiska konsekvenser..

/William T.

Gun Svensson sa...

@William T:
Tack för tipset - du har verkligen en poäng där :-D. När jag tagit reda på namn och adress ska det bli ett vanligt brev på posten.

Anonym sa...

Hej, Farmorgun:s son här, jag vill tillägga några saker.
Eftersom Echovox inte är ett svensk företag så lyder dom inte under svensk lag (dom går mao. inte att komma åt).

Pga. av detta så var mitt första drag att försöka anmäla Tele2 för medhjälp till bedrägeri. Jag ringde då 114 14 och framförde mitt ärende, de som jag talade med sa att dom med sitt sunda förnuft förstod vad jag talade om och att dom såg det som brottsligt. Men pga. att tillvägagångssättet var så raffinerat så kunde dom inte ens formlera en giltig anmälan.

Efter att jag hade blivit skickad runt några varv i polisens växel så får jag ett direkt nummer till en undersökningsledare på polisens bedrägerirotel i Stockholm.

Jag ringer upp och förklarar ärendet på nytt och får då veta att det inte går att fälla ett företag för bedrägeri. Det är en civilrättslig sak där men ser det som olika åsikter om man har ingått ett affärsavtal.

Pga. av att jag arbetar med utveckling av IT-system för webben sedan många år så har jag möjlighet att förklara hur det hela har gått till och då tar han emot en anmälan mot Tele2 för medhjälp till bedrägeri (diarienummer K130245609).

Men jag får direkt beskedet att han inte kommer att inleda någon förundersökning, trots att det kan röra sig om väldigt många drabbade och miljonbelopp om man räknar in alla berörda länder. Det som skiljer detta från liknande fall som tidigare har rapporterats så behöver man inte bekräfta abonnemanget. Dom kapar helt enkelt mobil-nummret genom att lura minderåriga att lämna ut det.
Dom skulle lika gärna kunna ta alla nummer från hitta.se, men det skulle förmodligen sätta stopp för den här verksamheten. Genom att välja sina offer så kan man istället göra detta till en framgångsrik affärsverksamhet.

Det finns några saker som förbryllar mig:

- Vad skiljer mobildebitering från t.ex. kreditkort? Om någon kapar mitt kreditkort så måste kortföretaget ta smällen. Men när det gäller mobildebiteringar så får konsumenten ta smällen.
- Varför är den här verksamheten inte direkt olagligt?

Min slutsats är att när de verkliga nät-piraterna själ miljoner från privatpersoner så är vi laglösa pga. att tjuvarna är stora bolag. Vilket förklarar varför privatpersoner kan få fängelse när bolagen tycker att det är stöld att lyssna på en låt utan att betala.

/Michael

Gun Svensson sa...

@Michael: Tack för information, den är värdefull eftersom jag har för avsikt att gå till botten med denna sak. Inte så mycket för att det gäller mitt barnbarn, utan för att den här sortens "affärsverksamhet" drabbar människor som tror världen om gott, och dessutom bidrar till att ge internets belackare vatten på kvar när de tycker att det är OK att övervaka oss alla.

Gun Svensson sa...

@Michael:
Missförstå mig rätt - självklart bryr jag mig om mitt barnbarn; vet bara att hon nu lärt sig läxan, så det behöver jag inte orda mer om. Däremot vill jag gå till botten med detta då det är så många som blir ställda när de drabbas och riktar sin frustration åt fel håll, eftersom e-handelsdirektivet säger att en operatör som Telia, Tele 2, 3 eller vad de nu kan heta, inte är ansvarig för vad som sänds i kablarna; de är skyldiga att förmedla tjänster och debitera dem, ungefär som Posten när det gäller postförskott.

Missbruk av ett system som är tänkt för hederlig handel är en fråga för bl a Post- och Telestyrelsen, som har att vidta lämpliga åtgärder. Därför tänker jag nu ta kontakt med Olof Djurö hos PTS, chef för konsumentfrågor.

Anonym sa...

Just det Michael, hela soppan handlar om maktbalans. Alla dessa övervakningslagar, lobbying av politiker, rättsväsendets agerande osv. har sin grund i en väldigt skev maktbalans där enskilda människor ställs emot stora företag, ibland multinationella koncerner med omsättningar som överstiger många länders BNP. Maktbalansen kan inte bli mer skev. Jag tycker att du beskrev saken lysande när du jämförde med kreditkort, där finns en balans där den enskilde automatiskt får stora starka banken på sin sida. Men vad händer när Lisa Medelsvensson laddat upp en video på Youtube där hon spelar piano och sjunger en cover på någon känd låt och någon av de stora i tysthet ber Google som ägare till Youtube att ta bort videon? Jo den tas bort, Lisa kommer inte ens att få sin sak prövad och Lisa 13 år kommer varken att dra Google eller Warner en vända i rättssalen. Det lär inte heller hjälpa om Lisa hotar med att själv att dra in sina andra två videosnuttar. Men när Warner tar till det hotet så lyder Google, blint.

Det här är den avgörande frågan, den om makbalansen. Tyvärr ser jag ingen som ens luftar problemet och funderar över lösningar som skapar ekonomiska incitament som på sikt lagar den skeva maktbalansen. Att korta ned upphovsrätten är inte svaret, för även om den var 5 år, så innebär det 5 år av skev maktbalans för varje nytt verk som skapas. Det goda exemplet med banken uppstår inte där Warner via Google per automatik får en annan jätte emot sig. Tryckpressen satte ett publiceringsverktyg i händerna på många fler än den då rådande makten. Internet gav den enskilde människan ett ännu kraftfullare verktyg. En oväntad implementation av den gamla mänskliga drömmen om biblioteket i Aleksandria, men samtidigt satte det den enskilde på kollissionskurs med dagens "makt o kyrka".

- William T.

Gun Svensson sa...

@William T:
Klart det handlar om makt i ett marknadsekonomiskt system, där vi i den bästa av världar ska byta operatör om vi inte får den tjänst som vi behöver. Har läst på hos PTS där man bjuder på branschens etiska råd
http://www.pts.se/sv/Regler/Konsumentratt/Branschetiska-regler-for-kop-av-mobila-innehallstjanster/
Hos PTS ger man även tips på lämpliga frågor när man köper en tjänst bl a om möjligheten att spärra SMS-betaltjänster, vilket visar att man är medveten om problemet.

Dessutom har branschen en egen byrå för råd åt konsumenter som råkar illa ut.
http://www.ktib.se/OmOss/

Den som råkat illa ut kan dessutom vända sig till Etiska rådet för Betalteletjänster
http://www.ktib.se/OmOss/
som kan stänga av oseriösa aktörer.

Gun Svensson sa...

Den sista länken blev i hastigheten fel, men å andra sidan fanns den i inlägget här ovan. Tar den dock en gång till - det skadar inte

http://www.etiskaradet.se/

Anonym sa...

"Klart det handlar om makt i ett marknadsekonomiskt system, där vi i den bästa av världar ska byta operatör om vi inte får den tjänst som vi behöver."

Nu förstod du inte mig. Jämför med banken, det är inte kunden som behöver kriga mot skojarna om kundens konto tömts av dem, det ligger i bankens eget intresse att skydda medlen som finns insatt. Det är inte Lisa de skyddar, banken skyddar primärt sig själv när de hjälper Lisa. En ISP har visserligen vissa sådana incitament, dock inte alls på samma vis som banken.

Alla dessa upphovsrättsliga insamlingssällskap funkar precis som ovan. IFPI, STIM osv.. skyddar i fösta hand sig själva när de agerar mot människors privata kommunikation, inte primärt artisterna även om de används som moraliska slagträn i debatten.

T ex. Google är ett företag med muskler, inget man ger sig på såsom med TPB. Google lever på ett fritt Internet, på "svärmen" av människor där varje enskild människas innehåll inte är särskilt värdefullt och enskilt inte ger några incitament att nyttja "miljard-musklerna", men sammantaget är alla människors bidrag till helheten något av det som är mest värt i hela världen, alla kategorier (nu snackar vi long tail..). Google ser till sina intressen och Warner till sina, det är först när Warner spräcker alla gränser och hotar hela svärmen som det möjligtvis hotar Googles intressen, men Google kan acceptera att väldigt många Lisa Medelsvensson kommer i kläm innan gränsen nås så att Google går en runda med Warner i rättssalen och riskerar att Warner drar in eget innehåll på Youtube. Alltså, det ligger inte i Youtubes intresse att skydda Lisa, även om de till ack så liten del lever på henne, det är viktigare att bevara relationen till Warner än till Lisa. Ett typexempel på skev maktbalans.

Det här löser man inte genom att folk får lättare att byta operatör. Frågan är istället hur man skapar ekonomiska incitament som leder till organisationer som agerar motpololer. Skulle Warner ställas emot någon med med ekonomiska muskler i stil med IBM, Microsoft eller Google varje gång de ens försökte ge sig på den lille människan och detta utan att den lille behöver agera alls, så skulle de inte ens försöka. Dessa motpoler skulle då givetvis också vara precis lika tunga motpoler när det knackas på politikers dörrar.

Registertvång för att kunna åtjuta upphovsrätt är en del-lösning som framförts tillsammans med en privatisering av registreringen där registratorn får procent på eventuella royalties om företag använder sig av verket.

Här borde det kunna finnas en stor affärsmöjlighet, väldigt stor, vi snackar omsättning i klass med mindre länders BNP och detta i att företräda enskilda i svärmen. Jag talar inte om ständiga rättskaruseller här, för de skulle inte uppstå särskilt ofta när makbalans uppnås. Tänk dig en entitet med affärsidé: "Vi försvarar dina intressen och samlar in royalties i de fall de uppstår för din räkning, du kan ladda upp material precis var som helst på Internet och vi ser till dina intressen". Inte så olikt de där "insamlingssällskapen"..

Låt nu säga att Google gillar idén och blir ett sådant registrerande företag, Warner också.. Vad händer? Jo nu har Google plötsligt ett incitament. Men redan här så är scenariot mycket mindre troligt, för Warner skulle inte gå en match med Google över småsaker. Med denna modell så skulle givetvis Lisa likväl ha kunnat registrera sig och sitt verk hos Warner, och ändå laddat upp det på Youtube! I detta fall så skulle Warner haft ännu större incitament att låta det vara kvar, för nu skulle de haft rätt till en micro-andel av annonsintäkterna hos Youtube. Med sådana här incitament kors och tvärs med enorma mängder användarskapat innehåll överallt, så innebär det stora pengar och stora incitament att skydda innehåll på sociala nätverk. Det skulle framförallt innebära en maktbalans och en lobbying som för tillbaks upphovsrätten till sitt syfte att främja skapande och spridande av kultur, inte att låsa in den och låta upphovsrätten krypa in i privat kommunikation, det är den viktiga poängen.

Men allt kräver fårstås registrering av verk, något som är en smal sak att införa idag med dagens teknik. Registrera data är vad datorer är bra på. Detta skulle också öppna upp för varierande skyddstider efter faktiskt behov. 5 år gratis och helt automatiskt vid uppladdning. Förlängning 2 år på begäran mot en avgift och vid 10 år ökar avgiften i en progressiv skala osv.. Så om Disney vill fortsätta skydda Musse Pigg, som de fortfarande tjänar pengar på, så får de vackert betala rätt dyrt, dock säkerligen långt mindre än vad de vräker ut på lobbying, advokater och rena politiker-köp.

Detta tillsammans med PPs övriga idéer kan vara något att fundera kring. Som jag ser det så räcker inte PPs idéer till på långa vägar eftersom deras politik hittils inte inriktat sig på själva maktbalansen. Så länge den är oförändrad, så kommer det att vara en kamp med oerhört ojämna odds. Som Lena Ek skrev: "Det går heller inte att vid varje tillfälle kampanja en reglering åt rätt håll." Inte när enskilda människor står emot multinationella koncerner.

Delar av texten ovan är kopierad av signaturen "Nicke Nick" som jag känner och språkat med, detta då sagt om någon händelsevis känner igen delar av det. Han skrev det i en kommentar hos Josh.

- William T.

Anonym sa...

Även Telenor kan räknas in bland teleföretagen. Rådet därifrån är att betala Telenorfakturan så kanske du kan kräva pengarna tillbaka av Echovox senare.