söndag 19 april 2009

En girig hydra med många huvuden.

Läste nyss i Svd ”Sent på onsdag kväll, när delegaterna är utmattade efter många timmars förhandlingar, ska EU-parlamentet ta ställning till ett lagförslag som förberetts av den irländske kommissionären Charlie McCreevy. Med fyra stora skivbolag och penningstarka lobbyister i ryggen kämpar han och landsmannen Brian Crowley för att utöka skyddstiden från nuvarande 50 år till 95 år för musikers och andra utövande konstnärers medialt bevarade prestationer”.


Anders Widén skriver som vanligt engagerat och själv har jag nyss postat inlägget ”Rädda 138:an i Telekompaketet m m”. Tänk vilken skillnad mellan denne författares resonemang och t ex Dick Harrysson, som i sitt av samhället betalda arbetet byggt upp de kunskaper, som han sedan paketerat i läromedel och vill ha betalt för en gång till. Intressant.


Har sagt det förut och säger det igen – det finns ett samband mellan det som händer i EU i trianguleringen om Telekompaketet och att Ebay planerar att knoppa av Skype, men om detta sägs inte ett ljud på Ekonomisidorna. Telekompaketet behandlas i IMCO (utskottet för inre marknad och industri) och ITRE (utskottet för industrifrågor, forskning och energi) är det på kultursidorna som det skrivs och då med fokus på att internetoperatörerna ska beivra intrång i upphovsrätten. Att det finns engelska MEP:er som jobbar för skrivningar som ska göra det möjligt för enskilda länder att införa en ordning där konkurrerensen mellan telebolagen om kunderna ska ske med paketlösningar modell kabel-tv, det ordas det heller inte om, trots att det kommer att begränska kundernas möjligheter att välja programvara efter eget huvud. Om Skype inte finns i leverantörens utbud, ska skrivningar göra det möjligt att snabbt byta leverantör. Den frihet att göra egna individuella val, som vi gör idag, blir ett minne blott om detta går igenom. Det världsomspännande internationella nätet trasas sönder. I Telekompaketet kan vi se girighetens hydra i all sin glans - Copyrightförslaget är bara ett av alla dess huvuden. Där finns fler särintressen förborgade.


2 kommentarer:

Mattias sa...

Alla skyddstider är absurda, oavsett om de är 50 år eller 95. Här är jag beredd att gå lite längre än den vanliga piratpartisten.

Vad upphovsrätten är egentligen är patent på tankar. Om jag har en sång på huvudet ska jag inte behöva vara orolig för att få sjunga den för att någon annan har skrivit den och jag kanske ska bli stämd.

Upphovsrättsorganisationer i USA hotar att stämma en scoutsorganisation om de sjunger upphovsrättsskyddade låtar på sina lägerbål.
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/happy-birthday-to-you-en-kostsam-historia-1.833330
Flickscouter, runt sina lägereldar!

Vill jag göra en film med en ABBA-låt i så ska detta vara självklart. ABBA är en del av den svenska kulturskatten och ska jag göra en film med dem i som handlar om sverige ska detta vara självklart och jag ska inte behöva fråga om lov.

Samhället har alltid byggts upp genom att man har snott idéer av varandra. Det ligger i människans djupaste natur att titta på sina medmänniskor, och försöka förbättra dem. Därför tycker jag att all spridning av kultur är okej. Oavsett skyddstid. Kommersiell och icke-kommersiell.

Jag tycker det är mycket märkligt att vi ens har en skyddstid idag.

Gun Svensson sa...

Mattias: Fick följande svar från politisk sakkunnig hos Inger Segelström (S) i Bryssel:

"Hej Gun, håller väl inte riktigt med dig om att Crowley-rapporten kuppas igenom, då de lyfte av den av dagordningen för att förhandla fram en position med rådet för att det skulle kunna bli en förstaläsningsöverenskommelse, jag håller dock med dig om att det är en olycklig rapport. Jag är väl insatt i frågan, och det är även jag som handlägger frågan inför omröstningen. Jag är tacksam för dina åsikter och jag skall lugna dig, jag tänker råda mina ledamöter att rösta emot förslaget. Jag tänker råda dem att rösta på de ändringsförslag som de gröna och Kommunisterna lagt, var för sig, som handlar om att förändra upphovsrätten, så att ingen skall kunna bli av med rätten under sin levnadstid. Ett av ändringsförslagen handlar om att förkasta hela förslaget till ändringsdirektiv. Jag tror inte att detta kommer att gå vägen, därför kommer vi också att rösta för de andra ändringsförslagen som de gröna och vänstern också lagt som förändrar direktivet, vilket ger mer rättigheter till musikern och mindre till musikindustrin". Andreas Sjölander.
Hans mejladress är SEGELSTRÖM Inger ASSISTANT e-post: inger.segelstrom-assistant(snabel-a)europarl.europa.eu

Det är honom och hans grupp som du måste övertyga. Håller med dig i stort, men tycker nog att skyddstiden kunde vara avsevärt kortare vilket skulle innebära att artisten kunde få bättre betalt av industrin redan från början istället för att förespeglas inkomster längre fram.