onsdag 22 april 2009

Slaget är inte över, men vi gläds åt en delseger.

Med 40 röster mot 4 och 2 nedlagda beslutade ITRE-utskottet att hålla fast vid tillägg 138, som nu omnumrerats till 46. Omnumreringen sker under den förhandling som sker mellan Parlamentet – Ministerrådet – Kommissionen. DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan m fl skriver att nu återstår att se om detta står sig vid parlamentets omröstning den 5 maj och senare vid Ministerrådets möte den 12 maj. Om man inte kan komma överens, då blir det inget av Telekompaketet, men det är svårt att tro. Hur som helst – trianguleringen kommer att fortsätta. Intressant dock att vi nu får veta mera om det som tidigare hänt i det fördolda. Forskaren Monica Horten, Iptegrity.com skriver: Förslag 138 räddat – men inte Internet. Hon tror att oenigheten kommer att leda till ytterligare en tredje läsning efter valet till EU den 7 juni 9009. Då blir det nerv i valrörelsen ;-)


Andra som bloggar om det som hänt: MinaModerataKarameller, Karl Sigfrid, Leo, Per Ankersjö och Scaber Nestor. Funderar en stund på om det är Sarkozys envetna strid för att föra in kampen mot fildelning och sanktioner mot intrång i upphovsrätten i Telekompaketet, som inspirerat den s k kultureliten här hemmavid att dra på härnadståg mot internet och oss som bloggar, kommenterar och lägger oss i. Anaïs förklarar hur saken ligger till och det är i sanning en intressant samling demokrater, som blottlagts i alla dessa diskussioner. Tänker sedan på alla dessa lagar, som stiftats i tro att någon ska kunna hålla koll på denna sfär av information och förmedlingen av denna oss människor emellan. Det kostar minsann en hel del som kunderna måste betala – även de, som inte ens har en dator till ordbehandlare utan nöjer sig med att prata i telefon eller använda en mobil. Aftonbladet har tittat på vad det kostar. Intressant.


Och dessutom ... pst! I skuggan av Telekompaketet har regeringen förlängt FRA-chefens förordnande ytterligare två år. Det skriver Ny teknik. Och då känns det skönt att kontra med kvällens inlägg av Anders Widénvilken kväll i Östersund och Strasbourg, som jag här i Norrtälje kan glädja mig åt på nattkröken, tack vare Internet!!!


9 kommentarer:

Mattias sa...

Många verkar jubla, och jag kan inte annat än att vara lite glad över att 138an antagits.

Men samtidigt. Parlamentet ska väl fortfarande rösta om telekompaketlagstiftningen och därmed finns det fortfarande en risk att de röstar igenom den stora kabeltv-internetlagen. Den som säger att om jag har en mailadress hos en leverantör och min kompis hos en annan så ska vi inte kunna maila varandra.

Farmorgun: är det inte egentligen så att genom att de har antagit 138an som säger att fildelare inte får stängas av hur som helst, så har de gjort det mycket enklare att anta telekompaketet som helhet, som innehåller en del annat.

För mig är inte det hemska att de stänger av enstaka fildelare utan att de önskar att slå sönder det decentraliserade internets natur som vi har blivit så vana vid.

Gun Svensson sa...

Mattias: Du har helt rätt - det är långt ifrån klart. Läs vad Monica Horten skriver - hon är forskare och talar just om detta att Internet är inte räddat i och med detta.

Anonym sa...

Låt se nu Farmor, detta betyder att det finns en förkrossande majoritet som tycker att domstolar skall kunna stänga av telefon och internet för folk.

Då gäller det att ta i ordentligt om man skulle begå brott, så att man hamnar i fängelse, för där har man viss tillgång till telefon och troligtvis även internet.

/Nicke Nick

Johan Westerholm sa...

Nicke Nick

Du gör antaganden som inte har stöd i Kriminalvårdsverkets regler och rutiner. Föreslår att du läser på.

mvh

Johan

Nuss sa...

Fildelare ska bli avstängda från internet medans pedofiler får behålla sin, hmm kanske dags att göra något åt det sistnämda istället.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, låt oss oxå glädjas med Anders Widen.
Samt läsa Daniel Rhodins utmärkta analys på denna länk. Som ger en heltäckande bild av parlamentarikernas göranden o låtanden i våra frågor.
http://fpeslov.blogspot.com/

Hans slutsats är att om man är vänster så finns kandidater. Är man liberal finns Olle Schmidt (fp).
Struntar man i alla andra frågor duger (pp).

Men att har man sina preferenser hos andra partier finns inget att hämta hos deras kandidater.

Mattias sa...

Farmorgun: Okej, ska kika lite på vad hon har skrivit.

I min mening så spelar det ingen roll om man räddar franska fildelare från att bli avstängd från internet, om man ändå förstör den infrastruktur som internet bygger på. Då finns det ju inget internet de kan ansluta sig till.

Vi har visat att vanliga medborgare och bloggare kan påverka beslut i EU genom förslag 138, men samtidigt känns det som att det har varit ganska isolerat till Sverige. Frågan är hur stor skillnad svenska ledamöter kan göra i det stora EU. Jag tycker därför att ni ska börja bygga nätverk genom att börja länka till andra bloggar utomlands som tar upp det här. Se till att folk i hela EU engagerar sig. Då kanske vi kan få se på riktig opinion.

Jag tror nämligen att uppgiften att ta tag i hela det stora telekompaketet själva är er övermäktig. :(

Gun Svensson sa...

Mattias: Där är de ni yngre som kan göra något, eftersom jag med mina 72 och knagglig skolengelska från början av 50-talet därmed har mina begränsningar, Men jag har trots det skrivit till ledamöterna i ITRE, där en MEP från Bulgarien varit vänlig nog att besvara mitt bön om att se mig mera som medborgare än kund och konsument. Idag har jag tackat honom för hans insats samt plöjt i lexikon för att kunna utveckla det som du tar upp - vikten av w w w inte att marknaden ska paketera utbudet modell kabet-tv. Grundutbudet måste vara just w w w där våra demokratiska fri- och rättigheter ska respekteras av såväl Europas stater som operatörer.

Mattias sa...

Farmor Gun. Jag kan nog inte göra så mycket, då jag främst inte har någon egen blogg, och i andra hand inte har så stort socialt nätverk.

Språket är förstås en barriär, och jag kom att tänka på det precis när jag hade postat mitt inlägg. Men det är synd om det ska bli ett hinder. Någon påhittig person kanske finurla lite med google translator och få en automatöversättare för bloggar.

Ja, jag såg att ni hade ringt lite till de utländska ledamöterna och framfört er åsikt. Men min andemening var väl snarast att kontakta andra invånare i Europa och få DEM att ringa till sina ledamöter.

Det var faktiskt med tanke just på att du är 72 år som jag tog upp det här. Ni verkar ha slitit häcken av er för att få igenom det här. Det är inte rätt att en stackars pensionär ska behöva stångas med hela EU-etablissemanget, för att försvara de rättigheter jag och de i min generation ska njuta av när vi växer upp. Det var mest tänkt för att avlasta er.

Om vi kan nätverka och nå ut till andra bloggar så kanske vi kan få fler europeer att få upp ögonen för vad som händer och kontakta sina EU-parlamentariker. Vi kanske till och med kan få någon statsvetare eller proffesor i USA att uttala sig kritiskt då internet faktiskt till ganska stor del ligger i Europa.

Du kanske inte kan göra så mycket själv. Men du kanske kan ta upp det med Joshua och de yngre grabbarna? :) De kan säkert engelska och har lite vänner utomlands.

Men det är ganska kort tid, 5 maj är ganska snart. Jag tror inte svenska bloggare har så stor chans att titta på det här och gå igenom alla detaljer, utan vi behöver massiv aktion från hela EU.

Som sagt, jag skulle gärna hjälpa till om jag kunde. Men jag tror inte att jag kan bidra med så mycket.