Idag lyfter DN på locket när det gäller Telekompaketet, som just nu förhandlas i Bryssel, samtidigt som olika kritiker samlar namn för att i sista stund kunna kasta in tilläggs- och ändringsförslag in i det sista d v s den 5 maj. Bakgrunden till det förslag, som artikeln handlar om, är att Christoffer Fjellner (M) var den som först försökte samla tillräckligt antal namn för att kunna lägga förslaget till den första behandlingen i parlamentet. Men när han inte lyckades togs förslaget över av Eva-Britt Svensson (V), som tog över ”stafettpinnen” och klarade sista sträckan med den äran. Vid omröstningen var det runt 320 andra MEP, förutom de svenska, som röstade för förslaget.
I det sammanhanget måste jag nämna det svar jag fick från Eva-Britt Svensson (V) när jag tyckte att hon försökt ta åt sig hela äran för det lyckade resultatet:
”Alla som springer sträckan ska ha cred!
Men ibland är politik maratonlopp och då gäller det att vara uthållig och ha bra support med stärkande dryck under loppet. När det gäller politik så anser jag att alla - trots olika politiska lösningar - ska ha en eloge för att jag utgår från att de drivs av samma sak som jag. Ett bättre samhälle - det enda som sklijer är att vi har olika "metoder" för att nå målet.
Eva-Britt”
Sådant gillar jag – att man kan bortse från meningsmotsättningar, som finns i andra sammanhang, och kämpa för en gemensam sak när det behövs! Mot detta står sedan i bjärt kontrast det svar som Sveriges delegat i rådsarbetsgruppen för telekommunikationer, Jörgen Samuelsson, ger DN:s journalist: - Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter?
Först blev jag helt mållös. Maken till exempel på argumentationsfel kan vi få leta länge efter. Sedan blir jag rent ut sagt förb-d. Jag är hjärtligt trött på att få ”svältande barn i Afrika”, ”barnporr” och all sköns andra vidrigheter i halsen, när jag anser att vi med kraft bör stå upp för åsiktsfriheten, yttrandefriheten, brevhemligheten samt rätten att själv fritt få välja programvara och därutöver rättssäkerhet om någon anklagas för brott eller intrång i någon annans rättigheter!!! Och lika väl, som staten upplyser folk om upphovsrätten, borde man upplysa kreatörerna om möjligheten att använda sig av Creative Commons license för sådant, som man på sina egna villkor vill dela med sig av till andra. Se även vad Pelle Snickars, docent och forskningschef på Kungliga Biblioteket, skriver i dagens SvD om vikten av tillgänglighet via internet för institutionernas arkiv.
Om vi måste offra våra mest fundamentala mänskliga rättigheter för att fattiga och plågade barn ska bli juste behandlade av enskilda individer och grupper i världssamfundet, då är det med förlov sagt inte mycket bevänt med det politiska arbetet i detta samfund. Såg för övrigt hos Mark Klamberg igår att professor Lawrence Lessing vunnit ett mål om upphovsrätten i Högsta Domstolen i USA. Men tillbaka till förhandlarens uttalande, känner jag ett behov att få säga: - Jag är alldeles förskräckt och börjar bli rejält förbannad på att vi har förhandlare i Bryssel, som inte kan se skillnad på äpplen och päron. Efter ett sådant uttalande har jag inget förtroende för den mannen! Jag ser ingen anledning tro att han är felciterad.
Andra som bloggar i saken är: Dopplereffekten; Hax; En okuvlig bibliotekarie; World reviewer; Nyhetshaiku, Du är vad du läser; Per Pettersson; Nairobikoll; Tindra 66; Med ögat mot rälsen; Batonga; Anohito; Ozsie; Techrisk; Alltid vaken; Pias tankar; Scaber Nestor; Jinge; Opassande; Från huvudstad till världsstad; Odishon; Bitchslap Barbie; Berättelser och tankar ur mitt liv; Rick Falkvinge; och många fler här. T o m Badlands Hyena har svårt att skruva till detta uttalande, som är ett skämt i sig självt. Men från Departementet meddelas att Hax och DN hamnar snett, vilket innebär att även jag och alla andra här uppräknade slirat rejält. Men, med en förhandlare, som argumenterar på detta sätt, är det nog mera underligt ifall något blir rätt. För att svalka mina känslor läser jag Lars-Ericks råd till kandidater, som vill bli kryssade i EU-valet den 7 juni. Instämmer i detta. Intressant.
8 kommentarer:
Mycket bra skrivet som vanligt Farmorgun!
Tack anonym!
Jag tror snarare att det är Frankrike som ställer till det. Läs mer i t ex Liberation
http://www.ecrans.fr/Hadopi-la-revanche-le-29-avril,6962.html
Tydligen anser vissa att inbokad debatt betr pedofili kan vänta, kontroll av internet kan då gå före. :-o
Herr Kraxpelax, öppna en egen blogg!
Nu är det ju du som ställer till det. Även om du skriver: ...Soprattutto quello nascosto dall'anonimato telematicoAldrig gå med på Soprattutto, helt klarlagt efter din meterlånga text.
Kraxpelax/Peter: Du började bra, men sedan spårade du ur varför jag tagit bort din kommentar. Bo Bengtsson har ett förslag om att du bör skaffa dig en egen blogg med så långa haranger, vilket jag instämmer i.
Bo B: Ja, tyvärr är det så, men i en union borde andra ledare se till helheten när den enskilde Presidenten eller Statsministern inte klarar av detta.
Farmor. Ja det är så mkt konstigt i denna hantering.
Men du skriver så bra att jag blir upprörd...
... och tänk att jag skulle råka se en vänsterpartist (E-B Svensson) uttrycka sig, sin inställning till politik ungefär som jag brukar säga. Att vi alla vill uppnå ett bättre samhälle, men att vi skiljer oss åt i metoderna.
Problemet är att dag börjar jag vackla i tron att "alla" vill ngt bättre. I vart fall för fler än dem själva. Och att metoderna verkar mycket märkliga i vissa fall.
I dessa frågor verkar dock jag och E-B S se det på samma sätt. (Däremot är jag mkt undrande betr hennes inställning i en del andra frågor, vilka dock sällan diskuteras i vår del av bloggarvärlden.)
(Detta sista leder till en annan av mina favoritsentenser. Att man får välja sällskap efter den fråga som är aktuell. Om man vill följa sitt eget samvete och eventuella ideologi. För annars riskerar man att bli slav under andra.)
Lars-Erick: Du gör en mycket klok iakttagelse!!! Politisk vilde sedan 1986 har jag prövat och funnit fasta tuvor i det politiska träsket och de har ofta mer som förenar än skiljer dem åt. Det är synen på människan och i vilket samhällsklimat hon kan ha de bästa möjligheterna att växa som social och skapande varelse.
skrev en liten text på min blogg om detta med svältandet och internets (o)frihet.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/04/nedlatande-snack-fran-de-som-vill.html
Internet är demokratisk dynamit.
Skicka en kommentar