onsdag 1 april 2009

Debatten fortgår i Ipreds spår.

Idag skriver Hax i Expressen Debatt och förutspår att IPRED-lagen bara kommer att vara kraftfull gentemot amatörerna på nätet. Och med den utformning som lagen fått, där öppna nätverk kan drabbas oförskyllt, råder han oss att kosta på oss en anonymiseringstjänst. DN skriver en artikel om detta. Något som det tål att funderas på. Det vore inte roligt att bli utsatt för allt det obehag som detta kan föra med sig även för den oskyldige. Här blir man skyldig tills man bevisat något annat istället för den rättssäkerhet som annars gäller – oskyldig till dess en åklagare lyckats leda i bevis inför en domstol att man är skyldig. Att det är privata företag och inte polisen som gör ”brottsutredningen” och att Antipiratbyrån och upphovsrättslobbyn lyckats förmå politikerna att vända på rättsordningen är helt åt häcklefjäll. Allt för att denna ”industri” inte klarar omställningen när tekniken utvecklas.


SvD förutspådde att de första fildelningsfallen kommer upp till rätten idag. Det ska bli intressant att följa. I Expressen uttalar sig en företrädare för upphovsrättsindustrin att detta bara är steg 1 – steg 2 är redan genomfört i övriga Europa, där internetoperatören hjälper till att vidarebefordra ett brev till fildelaren. Men se det var en sanning med modifikation – det är om detta, som striden om Telekompaketet bland annat gäller, vilket det skall röstas om i EU-parlamentet om några veckor. Något jag bloggat om här, här och här.


Sedan ser jag att en av mina favoritkrönikörer fått spelet – Johan Hakelius: - Vad i all sin dar? Mållös och undrande låter jag MinaModerataKarameller få ordet. Sedan jag hämtat mig tycker jag fortfarande att Hakelius gått långt över gränsen för vad som kan förväntas av en bildad herre. Därför kan jag inte göra annat än att låta honom göra sällskap med Klaus-Dieter Fliik hos Badlands Hyena till den idag inrättade utbildningsavdelningen för internetanalfabeter, som öppnats i riksdagshuset.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Till skillnad från Klaus-Dieter Fliik på Badlands Hyena tror jag inte att Johan Hakelius ägnar sig åt satir. Förhoppningsvis är det ett aprilskämt.

Gun Svensson sa...

Idag kan man inte vara riktigt säker oavsett om det är den 1:a eller 2:a april ;-)

Anonym sa...

Nu är du elak mot Klaus-Dieter Fliik.
Han skriver endast det som alla ipreedförespråkare tänker. Nån måste ju pilla ner det på papper.

Gun Svensson sa...

Åh, ungefär som Tolgfors statssekreterare menar du?

Anonym sa...

Har Jan Myrdal uttalat sig?
Har Micke uttalat sig?
Vad ska man tycka om ipred, om inte rikslikarna uttalar sig.
/Vart tog tioöringen vägen

Anonym sa...

Angeläget off topic:

VARNING! LO-toppen börjar bli desperat nu, när de ser sin plats i smöret och sina sinekurer och förmåner hotade. Det har Wanja visat genom att försöka tysta Aftonbladet kritiska skribenter. Hon kommer inte att tveka att använda sitt inflytande för att begagna sin styrelsepost i AMF för att öva påtryckningar på kritiska försäkringstagare i AMF; dem har hon ekonomisk hållhake på. Sådan är uppkomlingsmentaliteten! Det gäller att vara vaken och passa tåget. Man gör i eget intresse MYCKET klokt att lämna AMF till förmån för ett annat försäkringsbolag. Dessa sovjetmänniskor utgör en samhällsfara! Det kan inga pussar i världen dölja. Pass upp, alltså!

- Peter Ingestad, Solna