tisdag 31 mars 2009

Snårigt Telekompaket p g a upphovsrätten.

Ser att en av mina favoriter bland riksdagsledamöterna Karl Sigfrid (M) tar till orda i Norrtelje Tidning i frågan om alla de direktiv, som kommer från Bryssel och som innebär en tvingande lagstiftning med påföljd att uppgifter läggs på internetoperatörerna, som i sin tur tvingas att debitera oss kunder för dessa merkostnader. Oavsett vad man tycker i sak om dessa politiska påfund – de kostar pengar och det blir kunderna som tvingas betala!!! Men varför ska vi acceptera det? Det är val till EU den 7 juni och då kan vi – om inte vi kan hejda detta dessförinnan – göra något åt den saken.


Man kan naturligtvis undra hur förslagsställarna Harbour och Toubon tänker, men det är väl ungefär som vi kan höra här hemma. Upphovsrätten är så helig att det får kosta vad som helst för att beivra intrång. Läste för en stund sedan i DN att inte ens EU-ledamöter, som vill hålla Telekompaketet rent från dylika tillägg, själva riktigt vet hur de ska rösta för att inte göra en dålig sak ännu värre. Detta sedan lobbyisterna för upphovsrätt släppts in i Telekompaketets detaljer genom olika tilläggsförslag, vilket framgår att den redovisning av tilläggen som La Quadratur du Net sammanställt. Något jag har försökt beskriva under den senaste tiden. Tyvärr är min engelska inte så avancerad att jag vågar lita på att jag förstått allt till punkt och pricka, men Hax på plats i Bryssel kommenterar.


Att lobbyisterna inte nöjer sig med IPRED, det har vem som helst kunnat se. På fullaste allvar menar de att det ska vara internetoperatörernas uppgift att uppfostra kunderna så att de håller sig på den smala vägen. Med samma syn skulle det vara järnhandlarens sak att se till att den som köper en kofot inte gör sig skyldig till inbrott. Min enda tröst är att krukan går efter vatten tills den spricker. Ju mer jag lärt mig om Antipiratbyråns beteende desto mer pirat blir jag själv i hjärtat. Idag förstår jag varför Piratpartiet finns. Det gjorde jag inte för nio månader sedan. Nu kan jag klart se att andra partier hittills varit mera lyhörda inför upphovsrättslobbyn än att fundera över hur man skulle kunna möjliggöra ett liv på nätet på samma premisser, som livet vid sidan av tangentbordet. Som ett resultat av det pågår på nätet en namninsamling med krav på en lag, som kan garantera oss internetanvändare en digital intellektuell allemansrätt. Jag har skrivit under och tycker naturligtvis att många andra ska göra det också. Därutöver pågår aktiviteter på olika håll med motionsskrivning för att påverka de politiska partiernas ställningstagande för en anpassad upphovsrätt – här hos Anders Widén.


Och fram till den slutliga omröstningen i EU-parlamentet om Telekompaketet under nästa plena 20 – 24 april, kommer jag att göra vad jag kan för att våra EU-ledamöter tydligt ska visa var de står. Det, som pågår har det goda med sig att de som vill stå upp för internets frihet får lättare att ta ställning till vilka kandidater, som är värda ett kryss i EU-valet den 7 juni. Karl Sigfrid berättar på sin blogg var han hämtat uppgifterna till sin artikel i Norrtelje Tidning. Opassande tycker sig se att samhället strävar åt två olika håll samtidigt och andra som bloggar i saken är MinaModerataKarameller, Anohito, Svensk Myndighetskontroll och Scaber Nestor. Deep edition skriver om spelutredningen, men det kunde lika gärna gälla Telekompaketet. Copyriot nystar vidare på sin tråd om upplevelseindustrin och turen har nu kommit till riksdagen. Intressant.


2 kommentarer:

Bo Bengtsson sa...

Kanske du kan få Gunnar Andrén(fp) att öppna sin liberala Stocksundshjärta/hjärna och förklara hur han ser på Telekompaketet.

Gun Svensson sa...

Det är möjligt att jag nu är fördomsfull, men jag tro att man inte behöver vara Einstein för att räkna ut på vilken sida G A står.