onsdag 4 mars 2009

Politik som skådespel eller god gärning.

Måste börja med att tacka MinaModerataKarameller för hennes inlägg igår både på bloggen och i SVT Opinion, vilka jag använde mig av i ett inlägg på NT-bloggen. Det handlar om att USA ser ut att tänka om när det gäller avlyssningen av sina medborgare. Uppdatering: För en stund sedan las en artikel om detta ut även i SvD.


Sedan till dagens uppgift – att sprida kännedom om det spel som pågår under täckmantel ”FRA-kompromissen”, innan detta med politik och politiker bara blir ett enda stort skämt. Efter statsministerns uttalande i SR:s Ekot igår är det väl hög tid att inse att någon måste skriva ett nytt manus för tredje akten i detta sorglustiga skådespel. Hax har redan ett utkast, som han lanserade för någon dag sedan. Han spinner vidare på den tråden idag samt ser också det som Mary gjorde mig uppmärksam på igår. Det finns säkert flera som kan delta i jobbet att skriva den sista akten, där politiken återupprättas och visar sig vara en för folket nyttig verksamhet?!


Lars-Erick pekar på en möjlig orsak till att det blivit så fel – DN har glömt sin uppgift som granskare av makten och övergått till att vara en maktens megafon. Liberal 2010 ger DN några tips för en ändring. Isobel erkänner att hon är en usel ideolog, men bättrar sig genom att bjuda på en länk till en professsor med koll. Sänd mina rötter regn noterar också det, som pågår, och talar om behovet av en integritetens haverikommission. Opassande tar pulsen på nyhetsflödet och under tiden växer antalet berättelser om FRA-motståndet hos Minimaliteter. Men, min story får vänta – utvecklingen kring FRA kräver fortfarande min uppmärksamhet. Tänker på Isobels professor ;-)


Eftersom FRA är tänkt att vara ett verktyg för att ”jaga buset på nätet”, som en av deras nyanställda chefer tidigare uttryckt det, kan det vara idé att fundera på tänkbara banor för utvecklingen, när juridiken vinner över tekniken, som det ser ut just för tillfället. FRA, IPRED och som nu i rättegången mot The Pirate Bay, eftersom människor kan sättas i fängelse, vilket SvD skriver om. Men knappast deras uppfinningsrikedom, vilket historien visat, tänker jag, när jag läser DN:s artikel Juridiken släpar efter tekniken. Inslaget i SR:s Ekot, där Christofer Fjellner och Carl Schlyter intervjuas om Medina-rapporten visar på ett annat politikens påfund. Där uppmanas EU-parlamentets ledamöter att uttala att The Pirate Bay sysslar med illegal fildelning, vilket Tingsrätten nu håller på att pröva och ska meddela dom i den 17 april. Om jag inte läst rapporten med mina egna ögon skulle jag inte tro att det var sant.


Osökt tänker jag på några rader ur Kahlil Gibrans Profeten, där han ombeds säga något om våra Lagar – hur förhåller sig det med dem för vilka livet är en klippa och lagen en mejsel med vilken de vill forma klippan till sin avbild? Vad skall vi säga om oxen som älskar sitt ok och anser skogens älgar och hjortar vara lösdrivare och landstrykare? Med det i sinnet vill jag puffa för Tommy K. Johanssons debattinlägg i SVT Opinion om nästa integritetskränkande åtgärd på G – ACTA, som är ett hemligstämplat handelsavtal, där det läckt ut att tullen ska ges laglig rätt att även snoka i datorer och lagringsmedia. Vad mer? Ja, vi som hört talas om detta ligger på för offentlighet innan Sverige skriver under. Intressant.


Avslutar med Scaber Nestor som lobbar för att Mymlan ska vara med i SVT:s Babel ikväll kl 21.30.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad händer om följande scenario sker:

Alla svenska dator/internetuppkopplade laddar ner säg hundra filmer och hundra ABBAlåtar.
Monika(Monique vanligen) Wadsted kräver ut fulla bötesbelopp.
Kommer då ALLA hushåll att ruineras i Sverige. Kommer då Svenska Staten ta över försörjningsbördan för dessa hushåll via svenska skattemedel.

Gun Svensson sa...

En intressant fråga som visar att uppfinningsrikedomen är stor, när det gäller att ge svar på tal, men jag lutar nog mera åt aktiva köpbojkotter för att deras lobby tvingar fram den ena integritetskränkande lagen efter den andra.

Anonym sa...

Jaha, Moniques favoritfilm heter
Les Enfants du Paradis från 1945. Kommer hon och Hollywood att vika sig om vi nekar köpa denna rulle. Knappast.

Nej, låt svenska staten ta hand om alla kommande nedladdningsbrottslingar, och sedan försörja dem. Alla ev kommande löneinkomster som fildelare stretar ihop ska till Hollywood, staten tar sedan hand om de sina.

Gun Svensson sa...

Jag menar förståss att vi skulle stå utanför de stora biograferna och uppmana biobesökarna att bojkotta dem eftersom biografägarna ingår i den lobby som dragit på oss alla dessa integritetskränkande lagarna. Men detta kräver något mer möda än att sitta vid datorn, men jag är inte främmande för den typen av aktiviteter om det behövs.

Anonym sa...

POLITIK SOM SKÅDESPEL:
" Så här sa Jan Emanuel Johansson till nättidningen Realtid.se när det första uthyrningsförsöket avslöjades:
- Rent krasst: Jag vet inte var det står att man inte ska försöka. Det var bara ett försök. Det gick ju inte"

Gun Svensson sa...

Bo B: Jag har kommenterat saken i NT, som följer:
Girighet eller företagsamhet?
Svaret på den frågan beror på med vilken måttstock man mäter. När dumstruten åker på i offentlighetens ljus, står det klart att han inser svårigheten att försvara det ena med det andra. Den som tagit på sig att vara den som stiftar lag och förväntar sig laglydnad av andra, måste nog göra mer än att klä sig i dumstrut för att vara trovärdig.