torsdag 26 mars 2009

Att trampa nya stigar kostar möda.

På min förmiddagsrunda bland mina favoriter blir jag riktigt upprymd. Hos Calandrella ser jag att denna unga kille analyserat en motion till Socialdemokraternas kongress, som han funnit hos Eva-Lena Jansson, suppleant i Näringsutskottet och dito i Trafikutskottet, på dennes blogg. Motionen handlar om upphovsrätt och Calandrellas tankegångar är intressanta liksom synpunkterna i kommentarsfältet. Calandrella, 13 år, ser det som motionären inte förefaller vara medveten om – viktigare än den publika domänens möjligheter att fungera även på internet är det att stå upp för organisationer som STIM och Sveriges Konsumenter. Vad jag kan se i bl a DN har STIM bidragit med visst underlag och den korporativa makten är sedan tidigare av betydelse för socialdemokraternas politik. Dessutom har jag sett att det finns aktivister för deras sak i min egen stad – In your face.


Efter denna iakttagelse går jag vidare och finner hos MinaModerataKarameller funderingar kring rörelser, som uppstår i partier när riksdagen tummar på sitt uppdrag att värna medborgarnas integritet och rätten att få betraktas som oskyldig intill dess en domstol kommit fram till att man är skyldig till ett brott. Mary noterar att avsaknaden av en genomtänkt politik för den infrastruktur, som internet i grund och botten är, leder till att allt fler dras till Piratpartiet. Det senaste exemplet är Marcus ”Lake” Berglund, som kompletterar sitt medlemskap i Centerpartiet med att bli Guld-Pirat, vilket innebär en månatlig donation till Piratpartiet som stöd i deras kamp för en bättre politik. Här ger han själv sin syn på omvärldens reaktion på detta steg. Intressant.


Frågan om integritet och rättssäkerhet sysselsätter Infallsvinkel sedan Thomas Bodström på sin blogg berört ämnet Integritet. Det går inte att blunda för att Thomas Bodström, som ordförande för Ecpat, skaffat sig tolkningsföreträde när det gäller att bedöma rätt och fel. Har i färskt minne hur Ecpats generalsekreterare försökte vrida Tele 2:s inställning till att denna teleoperatör därmed gillar pedofili, vilket jag bloggade om igår. Kommen så långt inser jag att jag måste skriva till Telia och ställa frågan varför man där inte på motsvarande sätt värnat om min integritet och rättssäkerhet.


10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är lika imponerad av Calendrellas kapacitet som du, det är en person som hade varit otroligt klartänkt som vuxen, och med den ålder han har nu så är det ännu mer imponerande. Han kommer att gå långt.

En liten detalj, dock. Det är, såvitt jag vet (även om jag inte undersökt saken handgripligen) en han, inte en hon.

Bo Bengtsson sa...

Är det möjligt, Calandrella 13 år.
Per Wästberg var 15 år vid debuten.

Mina försök till ironiska svarsinlägg förefaller futtiga i jämförelse med vad Calandrella skriver.

Slutsats, jag ska luta mig tillbaka och njuta av vad ungdommen skriver.

/Bo Bengtsson 73 år

Gun Svensson sa...

Anders: Tack för upplysningen - tolkade ändelsen "ella" som ett signum för en tjej, men det är helt OK att en ung kille 13 år visar framfötterna.

Bo B: Luta dig gärna tillbaka, men inte allt för länge - alle man på däck gäller i den här bataljen!

Gun Svensson sa...

Anders: Jag har nu justerat inlägget så att Calandrella nu är den kille han alltid har varit ;-)

Anonym sa...

Jag gläds åt att vad jag skrivit uppskattas så mycket. Dock bör jag inte få äran för det - det bör hela bloggosfären. Bloggosfären är ett grupparbete. Mycket få av argumenten jag presenterar på min blogg har jag helt självständigt tänkt ut, utan de har skapats via diskussion/läsning av andra blogginlägg.

Och om huruvida jag är kille eller tjej: det är irrelevant.

Anonym sa...

Förresten, vad tycker du om upphovsrätten? Håller du med mig i att allt icke-kommersiellt spridande, ändrande, nyttjande och så vidare av upphovsrättsligtskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse bör vara lagligt?

Gun Svensson sa...

Calandrella: Jag delar helt din uppfattning.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för länken Gun, här kommer en länk tillbaka:

Mer tankar om varför jag blev Guldpirat

Vi hörs!

Ps. Jag har också levt i de villfarelsen att calandrella var av kvinnligt kön.

Bo Bengtsson sa...

Vad har hänt här?
Jag kan inte längre läsa Mark Klambergs utmärkta blogg, ska vara inbjuden!
Stjäl studenterna hans forskning?

Idkar FP censur? ELLER

klamberg.blogspot.com/

Gun Svensson sa...

Bo B: Jag har frågat Mark, som svarat följande i kommentarsfältet till en annan bloggpost:
Hej,
Jag har blockerat min blogg tillfälligt av följande skäl. I september förra året skrev jag ett inlägg om Georgien på min blogg med anledning av den pågående konflikten. Två månader senare undervisade jag i en kurs i folkrätt tog upp Georgienkonflikten och skrev en tentafråga där jag ställde en fråga apropå samma sak. Några studenter som inte var i min grupp kände sig förfördelade och tyckte att det var orättvist. Nu genomför vi samma kurs med en ny kull studenter och jag vill inte ha samma diskussion igen. Därför har jag tillfälligt blockerat bloggen.