söndag 29 mars 2009

Ny utredning vill censurera internet.

Såg igår hos Karl Sigfrid och läser idag igen i SvD och ser på Rapport att staten nu är i färd med att ta ett principiellt viktigt steg på vägen mot censur av internet. Hittills har internetoperatörerna en frivillig överenskommelse om att filtrera sidor med barnpornografi. Nu vill den statliga spelutredningen att det ska bli lag på att blockera utländska spelsiter. Skälen är naturligtvis att skydda den egna spelindustrin, men också att många människor inbillar sig att man med detta ska komma tillrätta med spelmissbruket. Det senare är dock något som sker på individnivå och därför krävs att den saken åtgärdas där på ett sätt som stärker individernas tilltro till sin egen förmåga för att kunna motstå destruktiva beteenden. Att det kan finnas f d missbrukare, som vill reducera de frestelser, som finns, är förståeligt. Men, det är inte skäl nog för att införa en allmän censur. När man väl slagit in på denna väg, kommer det från tid till annan att poppa upp krav på censur av än den ena, än det andra orsaken. Hanna en av många, som tar bestämt avstånd. In your face skriver om nätcensur vi minns.


Det märkliga i sammanhanget är att det är en internetoperatör som ser sig tvungen att ta till orda utifrån en rent principiell ståndpunkt – idag spelmissbruk, i morgon något annat. Jon Karlung, vd hos Bahnhof säger enligt artikelförfattaren: – I dag finns inget helhetsperspektiv, utan man tar hela tiden små, små steg med olika lagar för att kringskära den elektroniska kommunikationen. Men om det nu är så att man vill ha ett övervakningssamhälle så måste man ju deklarera det och ta en diskussion, och inte smussla med det i enskilda lagförslag. Jag måste kolla upp om min egen operatör TeliaSonera brytt sig. Om inte, måste jag undersöka vad det kostar att byta till ett företag, som tänker längre än näsan räcker.


Annars förefaller det ligga i tiden att politiker vill införa en rad skyldigheter för operatörer, för att komma åt än det ena än det andra – Telekompaketet, som nu diskuteras inom EU och ACTA-avtalet, som vi vill ha insyn i både här hemma och i EU, är just nu de mest aktuella. Tidigare har vi genomlidit IPRED, som går igång nu i veckan. Andra som skriver om detta är Mårtensson och Jens O. Inför omröstningen nu på tisdag i EU:s IMCO/ITRE-kommitté om Telekompaketet finns här en översikt som organisation La Quadrature du net gjort.


Att vi medborgare har problem med att orientera oss, när de politiska partierna knuffas där de tror att mitten finns, kan vem som helst se. - De hemlösa opinionerna och de hemlösa politiska idéerna växer. Den politiska apparaten, demokratin helt enkelt, befinner sig i kris, skriver Maria-Pia Boethius i ETC. Intressant. Mitt i allt allvar är det bra att vi kan skämta om tillståndet. Här MinaModerataKaramellers snabbkurs för politiker. Den var bra! Leos politiska drinkar går inte heller av för hackor.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bättre å ha allt fritt

Gun Svensson sa...

Ja, men det tycker uppenbarligen inte engelsmän och fransmän om vi ska tro deras företrädare Harbour och Toubon.