fredag 27 mars 2009

Kampen om internets frihet har börjat.

Omröstningen i Näringsutskottet blev uppskjuten skriver DN. Under tiden har EU-parlamentet röstat om den s k Lambrinidis-rapporten. På nätet presenteras beslutet med bl a följande formulering ”I en resolution som antogs med 481 röster för, 25 emot och 21 nedlagda, konstaterar Europaparlamentet att det finns flera grundläggande rättigheter som påverkas av Internet och som medlemsländerna bör försvara, däribland skydd av personuppgifter, yttrandefrihet, föreningsfrihet, tryckfrihet, politisk handlingsfrihet och icke-diskriminering.”


SvD skriver om att glädjen stod högt i tak bland de svenska ledamöterna, men gör samtidigt klart att beslutet inte behöver få någon större betydelse. Tidningen skriver bl a

”Samtidigt som det jublas i parlamentet får dock betänkandet inga juridiska konsekvenser. Ett initiativbetänkande ska enbart ses som ett sätt för parlamentet att skicka signaler till EU-kommissionen och ministerrådet – inte som ett konkret lagförslag.”.


MinaModerataKarameller kan som vanligt lägga ihop ett och annat och dra kloka slutsatser. Uppdatering: Sedan artiklar i DN från TT och i Nyheter 24 tolkats, som att saken är klar när det gäller Telekom-paketet, påminner Scaber Nestor om hur traditionella media kan ställa till det. Han drar paralleller till hur FRA-debatten i höstas dödades, trots att regeringens proposition ännu inte är klar när det gäller de tillägg, som skulle göra den lagen aptitligare.


Man kan säga att det som hänt i EU bara varit en form av skenfäktning i avvaktan på den omröstning, som kommer i nästa vecka om Telekom-paketet. Då blir det blodigt allvar. Här en rapport från Iptegrity.com om det som pågår i Storbritannien med bäring på Telekom-paketet i EU och här finns en Facebook-grupp ”Blackout Europe: Telecoms Package dangers to open EU internet” med aktuell information. Erik Josefsson skriver mer om detta. Det pågår en världsomfattande kamp för internets frihet, skriver Nätverket Svart Måndag. Andra som skriver är Jens O och Anohito.


Avslutar med att be alla med kloka synpunkter på hur utrymme kan skapas för en publik domän med hänsyn tagen till en juste upphovsrätt att läsa dagens bloggpost hos Anders Widén. I det sammanhanget kan det passa att även läsa Opassande Min rätt är inte som din rätt, det är en efterrätt. Intressant.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Om Talibaner kan förbjuda: sång, musik, kassettband och flickskolor
vore det väl strunt om inte Sverige skulle kunna förbjuda Internet och avlyssna all telefoni i landet.

Sverige lever ju inte i grottor, så det är väl bara att börja arbeta ute hos företagen, säg till Telia m fl att öppna kablarna för den allvisa staten
/Piratpartiet bör stenas

Anonym sa...

Kampen hårdnar, försökte logga in på Mark Klambergs logg, men vad ser jag?

"Det verkar inte som om du har bjudits in för att läsa den här bloggen. Om du tror att det är ett misstag bör du kontakta bloggskribenten och be att få en inbjudan."

Är det Kina som är framme?

Nu bjuder jag in alla att läsa detta inlägg, bra så?
/Häpen

Gun Svensson sa...

Anonym 1: Sådant resonemang kallar jag galghumor i en tid där mycket talar för att vi är på väg åt det hållet.

Anonym 2: Jag har också lagt märke till detta, men vet inte vad Mark har för anledning att sätta upp en spärr. Jag får fråga honom och återkomma.

Mark Klamberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mark Klamberg sa...

Hej,
Jag har blockerat min blogg tillfälligt av följande skäl. I september förra året skrev jag ett inlägg om Georgien på min blogg med anledning av den pågående konflikten. Två månader senare undervisade jag i en kurs i folkrätt tog upp Georgienkonflikten och skrev en tentafråga där jag ställde en fråga apropå samma sak. Några studenter som inte var i min grupp kände sig förfördelade och tyckte att det var orättvist. Nu genomför vi samma kurs med en ny kull studenter och jag vill inte ha samma diskussion igen. Därför har jag tillfälligt blockerat bloggen.