Nu oroar ett Google-projekt Svenska Förläggarföreningen och Sveriges Författarförbund samt en hel del av deras medlemmar, påstår SvD:s Sara Haldert. Artikeln finns tyvärr inte på nätet. DN skrev en artikel i början av februari och DI hade en artikel i samband med att förlikning träffats mellan Google och amerikanska författarförbundet samt AAP, vilket är en samarbetsorganisation för bokförlagen. Enligt TT-meddelandet, som DI publicerat, ska Google för 125 miljoner dollar (nästan en miljard kronor) upprätta en oberoende, icke vinstdrivande "bokrättighetsbyrå", Book Rights Registry, som ska hantera författares och förlags ersättningskrav och täcka Googles kostnader för kollektiva stämningar mot företaget. Författarförbundets ordförande Roy Blunt Jr jämförde Book Rights Registry med motsvarigheten till Stim, som drar in ersättning till artister och kompositörer vars musik används offentligt.
Svenska Förläggarföreningen har deltagit i kriget mot fildelare med fokus på den teknik, som en del individer använder sig av för nerladdning av upphovsrättsskyddat material. I samband med rättegången mot The Pirate Bay har de på sin hemsida bl a lagt ut en kartläggning, som dock måste ses som en partsinlaga. Författarförbundet bjuder in till ett seminarium ”Google-avtalet i ett nordiskt perspektiv” på Norra latin i Stockholm idag. Medverkande: Paul Aiken, Director of Authors' Guild New York, Santiago de la Mora, European Partnerships Lead, Books Google UK, Gunnar Sahlin, Riksbibliotekarie och chef för Kungliga Biblioteket samt Göran Hägg, författare och kulturskribent som moderator för paneldebatten. Pelle Snickars, docent och forskningschef på Kungliga Biblioteket, hade igår en kommentar i SvD om Googlebiblioteket.
Idag skriver DN om att brittiska artister bildat en ny organisation för att bevaka sina rättigheter. ”När skivbolag, internetoperatörer och sökmotorer, som Google, förbereder sig för att dela upp den digitala musikindustrin mellan sig anser FAC att det är hög tid att någon kollektivt för artisternas talan”, skriver DN:s journalist Fredrik Söderling och avslutar ”Musikerna som genererar industrins vinster vill ha ett ord med i laget. FAC hoppas få stopp på dåliga kontrakt och under bordet-avtal. Koalitionen framhäver att de inte vill att deras fans ska åtalas för att de laddar ner musik illegalt”. Intressant. Månne om det finns författare som tänker i likande banor? Intressant.
I onsdags ordnades en IPRED-debatt på Tekniska Museet, som SvD puffade för och Christian Engström (PP) bloggade om igår. Idag skriver han ”Snart är all musik gratis”. Gårdagens redogörelse var intressant och där jag tycker mig få bekräftat att vi har ett korporativt samhällssystem där ekonomiskt starka föreningar med förankring i olika särintressen tar makten över politiken. - Blir det mer eller mindre lobbyaktiviteter hos politikerna nu när man lierat sig med Google? - Kan vårt krav på en digital intellektuell allemansrätt gå hand i hand med detta projekt? Anna Troberg har funderat vidare på idén om digital och intellektuell allemansrätt.
För övrigt håller jag med Opassande – EU är inte någon annanstans – det är här och nu. Hon skriver bl a om att bloggare i Italien behöver vår hjälp. SvD uppmärksammar också Reportrar utan gränsers rapport. En annan som behöver vår hjälp är journalisten Dawit Isaak – läs mer hos Mymlan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar