onsdag 25 mars 2009

Censuren på nätet – bara en början.

Igår skrev jag bland annat ”Med en travestering på William Shakespeares ord vill jag rusa ut på Stora torget och utropa: - En statsman! En statsman! Vårt kungarike för en statsman, som kan ta oss ur denna mardröm!!! Men, jag inser raskt att de, som borde rusa till undsättning, tycker att det är OK att censurera d v s filtrera det, som han eller hon ogillar, och ger blanka f-n i vad det leder till i sin förlängning. Alltför svartsynt? Ja, kanske det, men överbevisa mig gärna om motsatsen.”


Idag har Aftonbladet en artikel med den något missvisande rubriken ”Tele 2 skrev inte på mot barnporr”. Den som tar del av Tele 2:s förklaring ser att det handlar om att det kommit in ett nytt krav i det tidigare gällande avtalet och att det är detta som Tele 2, av hänsyn till kundernas integritet och rättssäkerhet, inte kan skriva under på. Rick Falkvinge gör en redovisning av saken och pekar på det orimliga i att det inte går att debattera innehållet i Ecpats censurlista och refererar till vad som hänt i Finland med en liknande ordning. Eftersom diskussion har förts om att på motsvarande sätt sätta upp The Pirate Bay på censurlistan, har han naturligtvis satt sig in i problematiken och ser konsekvenserna när filtrering ses som den geniala lösningen på all sköns moraliska frågor. Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser, skriver han.


Således har vi nu en lång rad av oförvitliga samhällsmedborgare, som vill frälsa än det ena än det andra ifrån ondo, och därför gladeligen trampar vidare på vägen mot censur, utan att vilja se vad som ligger i färdriktningen. Försök till en problematisering leder till det höga tonläge, som Helena Karlén, generalsekreterare på organisationen Ecpat, tar till. Inte ovanligt hos människor, som vigt sina liv åt en uppgift, och inte vill inse att hjärtefrågan kan drivas in i en återvändsgränd om man inte ser upp. Det sker när man vägrar att ta in att den metod man valt måste användas med omdöme. Ett juste förhållningssätt till kundernas integritet och rättssäkerhet avfärdas nu av henne och ses som ett försvar för pedofili. Det är helt horribelt!!! Jag hoppas att Tele 2 orkar stå emot den typen av slag under bältet!


Som motvikt till allt hemlighetsmakeri för att åsidosätta medborgerliga rättigheter när vi använder oss av internet, vill jag också applådera alla dem som arbetar för öppenhet kring ACTA-avtalet, här Lage Rahm (MP). I morgon får vi se vad näringsutskottet anser.


Får inte glömma att säga tack till Olof och Michael, som drog en lans för mig sedan en ledamot i riksdagen visat sin arrogans. Er omtanke värmer. Ledamoten ogillade helt klart att vi i nätverket Riksdagssvar.se ville ha hennes syn på våra fem frågor om FRA och gav mig en knäpp på näsan. Det ledde till hågkomster från den tid på 1970-talet, när jag själv var partipolitiskt aktiv, vilket jag fick användning för på NT-bloggen. Lars-Erick uppträder också som en riddare, när han analyserar den mejlväxling, som utspann sig mellan mig och ledamoten ifråga.


Eftersom merparten i det material, som hon hänvisade till, handlade mera om upphovsrätt än FRA, känns det bra att kunna bjuda på en riktig solskenshistoria av Anders Widén, en av hennes partikamrater, som kommit längre i sin personliga utveckling och kan se att ”Profit by generosity gives more than profit by greed”. Till sist: För den som vill rusta sig inför upplösningen av FRA-dramat finns hos Mark Klamberg ett lästips, som vad jag förstår mycket väl kan kombineras med Mitt i stegets bokval. Från böcker är steget inte långt till bibliotek, varför jag ger sista ordet till Christian Engström, som talar sig varm för just denna kunskapsbank, som idag byggs på nya sätt.

Intressant.

4 kommentarer:

Anders sa...

Farmor. Jag tackar dig för att du lade upp din dialog med C Hägg.
Väljare av alla valörer behöver få veta hur våra förtroendevalda ser ut i verkligheten.

Och vad kan vara viktigare än att visa hur de fungerar, eller inte fungerar, i mötet med sina uppdragsgivare?

(Även tack för att du orkar fortsätta skicka. Även det är ytterst viktigt. Att monumentet fortsätter att byggas, vad det än blir av det).

Gun Svensson sa...

Tack själv Anders! Du inspirerar mig och många andra att fortsätta - tänker på mina barnbarn ibland när det tar emot. Demokratin måste visserligen vinnas på nytt av varje generation, men jag tror också att det handlar om att lämna över en stafettpinne ;-)

Anonym sa...

sv;
Nu har du bara läst ett av mina inlägg. I de övriga kan du se att jag fördjupat mig mer och fått information jag inte hade då jag skrev det första. Men jag håller verkligen fortfarande fast vid att det är så märkligt att integriteten alltid ska skyddas då det handlar om människor som förbrukat den rätten.

Leo sa...

Hej Vronkan!

Du skriver: "Men jag håller verkligen fortfarande fast vid att det är så märkligt att integriteten alltid ska skyddas då det handlar om människor som förbrukat den rätten."

Menar du att du, och jag, har förbrukat vår rätt? Rätten till integritet? Yttrandefrihet? För det är du och jag som hotas av censuren, inte "barnporrsidorna".....

Du skriver i ditt blogginlägg att "Hävdar bestämt att det bara är människor med ett eller annat att dölja som håller fast vi att det "är så fruktansvärt kränkande" med allt."

"Rent mjöl i påsen"-argumentet är välkänt, men ack så felaktigt, tyvärr.

Vi är nog alla överens om att barnporr bör bekämpas med alla medel. Men i den processen måste vi värna grundläggande demokratiska värden såsom integritet och yttrandefrihet. Vi som dagligen diskuterar frågor kring det här ser att internet redan är hotat av censur. Det finns redan exempel på där politiska sidor hamnar på "Barnporrlistan", t o m i Sverige.

Därför bör vi vara försiktiga med vad vi censurerar, och vem som bestämmer vad som ska censureras.

Trevlig kväll!