torsdag 9 april 2009

Strid i Frankrike om delar i Telekompaketet.

Efter en dag med ett liv a f k nås jag, åter vid tangentbordet, av den fullkomligt oväntade redovisningen av omröstningen i den franska Nationalförsamlingen. Den 5 april skrev jag bland annat ”Genom Le domaine d´Anais har jag fått veta att Nationalförsamlingen i Frankrike nyligen tog beslut om att inrätta en högsta myndighet för spridandet av verk och beskydd av rättigheter på Internet – HADOPI – och att president Sarkozy nu försöker få igenom skrivningar i Telekompaketet, där användare ska bevakas och vid eventuellt intrång i upphovsrätten bestraffas av teleoperatörerna.” Då drog jag också slutsatsen att det nya EU-organet EOCP (European Observatory on Counterfeiting and Piracy), som DN tidigare skrivit om, var en motsvarighet till HADOPI på EU-nivå.


Idag förstår jag att det tidigare beslutet, som jag skrev om den 5 april, var ett beslut i senaten. Idag har alltså Sarkozys lagförslag varit uppe i Nationalförsamlingen och SvD rapporterar om motsättningarna mellan presidenten med senaten i förhållande till nationalförsamlingen, som idag sa Nej med 21 röster mot 15 Ja-röster. Det är ett mycket anmärkningsvärt resultat om man betänker att församlingen i fråga består av 577 platser. Uppdatering: Lyfter in Anais´ kommentar här eftersom den förklarar det som jag fått om bakfoten:

"Det var Nationalförsamlingen förra gången också - senaten var redan avklarad och där mötte lagen inget motstånd alls. Sedan har en arbetsgrupp (CMP) bestående av sju parlamentsledamöter och sju senatorer "skärpt" lagen - och det var denna slutliga version som oväntat förkastades idag! Vad jag förstår har detta inte hänt på över 20 år och endast två ggr under Femte Republiken."


DN Kultur skriver också och inleder med en artikel innan omröstningen och ytterligare en senare, där det konstateras att det franska parlamentet har röstat nej. Men president Sarkozy ger sig inte utan ska komma igen med ett nytt förslag. Aftonbladet återger TT:s text. Le domaine d´Anais skriver att Hadopi-lagen må ha dödats idag, men den är inte begravd, den kommer tillbaka.


Under tiden vet jag och andra, som beslutat oss för att syna arbetet med Telekompaketet i Bryssel, att Sarkozy och hans tjänstemän enträget jobbar på att pressa in HADOPI i Telekompaketets förslag med dess ändringar och tillägg. Här har vår infrastrukturminister Åsa Torstensson uppenbarligen varit alldeles för släpphänt – har väl tänkt att om Frankrike vill ha möjlighet att införa HADOPI så är väl det OK, eftersom vi i Sverige inte behöver göra som dom. Men ett sådant förhållningssätt kan bara den ha som inte förstår vitsen med ett nät med en internationell standard där användarnas behov av demokratiska fri- och rättigheter ska garanteras i förhållande till staters och företags behov.


Det är ett svek mot Frankrikes medborgare att subsidaritetsprincipen tolkas som en exklusiv rätt för deras president att åsidosätta deras medborgerliga fri- och rättigheter, därför att han sätter hela sin prestige på att skyddet för upphovsrätten ska skrivas in i direktiv för telekommunikation, som gäller riktlinjer för en fungerande infrastruktur. Artiklarna 10 – 12 i Europeiska unionens stadga gäller även för Frankrikes medborgare och om dess president av personliga skäl vill göra inskränkningar i dessa, bör ministerrådet göra sitt yttersta för att förmå honom att inse vad denna stadga innebär när det gäller medborgarnas rättigheter att på samma villkor i hela unionen använda internet för att kunna utöva dessa sina rättigheter. Intressant?


Andra som bloggar om Telekompaketet och Hadopi/Ipred; Hax, Kulturbloggen, Satmaran, Mårtensson, Stenudd, Karl Sigfrid, Magnus Andersson, Calandrella, Patrik Öhman, Soundness, Opassande, Copyriot, Scaber Nestor samt sist men inte minst Anders Widén med en tillbakablick om FRA. Med Ögonblick i norr och Markus "Lake" Berglund önskar jag avslutningsvis alla bloggens läsare en riktigt Glad Påsk.


6 kommentarer:

Anaïs sa...

Tack ;). Det var Nationalförsamlingen förra gången också - senaten var redan avklarad och där mötte lagen inget motstånd alls. Sedan har en arbetsgrupp (CMP) bestående av sju parlamentsledamöter och sju senatorer _skärpt_ lagen - och det var denna slutliga version som oväntat förkastades idag! Vad jag förstår har detta inte hänt på över 20 år och endast två ggr under Femte Republiken.

Gun Svensson sa...

Tack Anaïs! Jag har uppdaterat och lagt in din kommentar i texten då den är klargörande. All vår början bliver svår... Men, det är roligt att lära nytt.

Anonym sa...

Farmorgun, du verkar ha rätt bra koll på HADOPI-lagen, om du vet något mer än det jag redan skrivit in i artikeln får du gärna skriva in det (gärna med källa): http://frapedia.se/wiki/HADOPI-lagen. (Jag har alltså skapat en artikel på FRApedia om HADOPI-lagen och vill ha den så smockfylld med information som möjligt, varför jag ber dig och andra fylla på med information/källor.)

Gun Svensson sa...

Clandrella: Har lämnat ett svar på din blogg att det är Anaïs som är fena på Hadopi och gett dig en länk dit.

Anonym sa...

Och en riktigt skön påsk önskar jag dig och de dina!

Michael Gajditza sa...

Tittar in och önskar Glad Påsk!!