söndag 31 maj 2009

EU-valet - en förövning?!

På hemväg idag såg jag affischer med partiledarnas nunor och blev verkligen häpen. Varför affischer med bilder på människor, som vi inte kan kryssa för på valsedlarna vid valet om drygt en vecka? Märkligt! Sedan förstod jag att de partier, som lanserar sina partiledare, de ser EU-valet som en förövning inför nästa års riksdagsval, men nog undrar jag om det är en riktig strategi.


Hemma läser jag P J Anders Linder och ser att han ett försök att analysera rörelserna mellan partierna och noterar vad som är på gång bland de yngre väljarna. Mårtensson kommenterar och pekar på det ohållbara i att ledande företrädare fokuserar på internet mer som fyllt av problem än av möjligheter. Något jag själv skrev engagerat om för några dagar sedan. Moderaterna ser ut att tro att FRA-lagarna ska kunna motiveras med att beskriva nätet som roten till allt ont. Men, hur man än vänder sig, går det inte att prata bort att många unga vid olika mätningar av opinionen visar sitt stöd för Piratpartiet.


En röst på Piratpartiet är en medborgare som har fått nog skrev Isobel Hadley-Kamptz i Expressen igår. Mycket väl formulerat! Det känns skönt att vara i gott sällskap. Har sänt ett inlägg till NT:s politiske chefredaktör i hopp om publicering i veckan, sedan jag fått påskrivet att min röst på Piratpartiet skulle vara en bortkastad röst. Därför var det roligt läsa hur Josh och Teflonminne under sitt meningsutbyte noterat vad som händer i Sverige just nu. Samtidigt kan vi i dagens Aftonbladet läsa en artikel om Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge, vilket visar att de etablerade partierna nu känner sig hotade. Rick själv skrev igår att han har fått hjälp av olika kvinnor i och runt partiet att inse att bilden av honom är mycket annorlunda inåt bland medlemmar och sympatisörer än den bild som utomstående har fått av honom. Opassande beskriver detta ledarskap som resultat av ett grupparbete, som ständigt pågår i diskussioner på nätet och ger Rick en eloge för att han varit öppen och mottaglig för synpunkter. Zac noterar AB:s artikel och håller med Mary och tycker att hennes frågor är motiverade – artikeln är verkligen ett lågvattenmärke.


MinaModerataKarameller skriver som vanligt klokt och initierat om dagens situation. Hon refererar bland annat till en mycket läsvärd artikel av Per T Ohlsson i Sydsvenskan, där Anne Marie Pålssons synpunkter på riksdagens arbetssätt ges den uppmärksamhet de förtjänar. Mary XJ berör också för etthundra femtioelfte gången regeringens brist på insikt om värdet av en it-politik och det olycksaliga beslutet om FRA-lagarna. Hur otroligt det än kan låta, är vi rätt många som fortfarande hoppas på en helomvändning när det gäller detta kluster av lagar.


Men, fram till dess får ledarna inom Alliansen finna sig i att jag och andra vill markera vårt missnöje genom att agitera för Piratpartiet i EU-valet. Och detta gör vi alldeles oavsett vad motståndarnas vapendragare kan dra fram i avsikt att skandalisera Rick Falkvinge. Det är bland andra Christian Engström och Amelia Andersdotter, som Piratpartiets medlemmar vill sända till Bryssel! När det gäller partiorganisationen har Sagor från livbåten börjat fundera över att fler medlemmar leder till ett kärt besvär – att organisera sig på ett sådant sätt att partiets själ och styrka inte går förlorad.


Jens O skriver om att vi har en korvmaskin i Rosenbad förutom den, som finns i EU och flyttas mellan Bryssel och Strasbourg. Erik Hultin är bekymrad över Alliansens och Centerpartiets situation på grund av FRA-lagstiftningen, men hoppas att CenterUppropets initiativ om att integritetscertifiera kandidater ska kunna innebära en vändning. Hanna Wagenius applåderar att CenterUppropet.se är igång igen. Noterar för övrigt att DN skriver om att e-röstning används i Estland, där valdeltagandet vid förra valet var ännu lägre än här i Sverige, och att ett grupp på 46 europeiska kulturarbetare skriver ett öppet brev till EU-parlamentet där man under rubriken ”Obamas mentala revolution måste nu nå Europa” vädjar till MEP:erna att verka för en öppnare atmosfär.


Avslutar med ett inlägg av barnläkaren och författaren Lars H. Gustafsson, som applåderar regeringens förslag om en elevhälsa för alla. Jag instämmer och hoppas att det håller hela vägen samt att skolledare inser behovet av en organisation där man sätter fokus på de faktorer, som gör att elever trivs och mår bra, eftersom det borgar för goda studieresultat. Intressant.

2 kommentarer:

Per Starbäck sa...

Apropå e-röstning har jag några gånger i olika bloggkommentarer angående valet sett folk tycka att det vore bra, och att det är för »gammeldags« att rösta på papper.

Jag håller inte med och hoppas verkligen att vi fortsätter att gammelrösta på ett sätt som är relativt lätt att förstå och kontrollera för vem som helst. Det är illa när röstmaskiner som används i andra länder ger upphov till misstankar om fusk som ingen utomstående kan granska. Och även om man på något sätt lyckas konstruera ett system där utomstående kan se koden och känna sig säkra på att det verkligen är den koden som används så blir det så komplicerat så att de flesta inte har möjlighet att förstå det.

Jag kanske slår in öppna dörrar här, men jag är lite rädd för att folk med en allmänt positiv syn på datorernas möjligheter (bra!) negligerar dessa problem.

Tor sa...

Angående e-röstning så handlar inte rösträkning bara om teknik utan i allra högsta grad människors förtroende. Även om systemet fungerar perfekt, hur ska vanliga människor kunna avgöra det? Vad gör det med tilltron?

Se'n har vi förstås massor med dåliga erfarenheter från exempelvis USA. Det företag som levererade rösträkningsmaskiner till många delstater där fick till slut så dåligt rykte att de bytte namn (från Diebold till Premier Election Solutions). Maskinerna har haft många problem - det har tex. inte gått att göra stickprovskontroller för att kontrollera att det går rätt till och de har varit lättmanipulerade, vilket forskare visat (även om företaget inte velat ge forskare tillgång till maskinerna för undersökning).