måndag 18 maj 2009

Nätmedborgare – det ordet gillar jag!

Som ni förstår har jag undrat mer än en gång om det är riktigt klokt att ställa upp på att vikas ut i DN, som bloggande farmor. Men nu när jag ser det färdiga resultatet, så känns det faktiskt riktigt bra. Bilden av oss bloggare som fjuniga fjortonåringar torde nu ha fått sig en allvarlig knäck :-). En fluga gör ingen sommar, säger den obotfärdige, men jag vet att jag är i gott sällskap, när jag framhärdar att vi är i alla åldrar och att det är just det som är så givande. Ett tack till Hasse Rosén, som lyckades koka ner mitt surrande till något som jag kunde känna igen mig i. Ett tack också till alla som gjort inlägg på sina bloggar och sänt mig mejl med glada tillrop – ni är alla på olika sätt delaktiga i att jag vågade.


Sedan raskt över till DN Debatt om FRA och kommentarerna till debatten i gårdagens SVT Agenda. SOM-institutet har undersökt engagemanget för FRA-saken och DN:s debattredaktör har satt rubriken över inlägget, som författats av statsvetarna Ulf Bjereld och Henrik Oscarsson. Även om rubriken hade kunnat vara mera rättvisande till fördel för motståndet mot lagkomplexet, tycker jag att debattinlägget innehåller tolkningar av vitalt intresse för alla oss som bryr oss om våra demokratiska fri- och rättigheter samt skyddet för vår integritet, när vi vistas ute på nätet. Jag citerar ”Våra analyser bekräftar att det finns en påfallande stark åsiktssammanhållning i sakfrågor som rör övervakning och integritet – en åsiktssammanhållning som anstår en ny politisk konfliktdimension. Piratpartiet är kanske inte mer av ett enfrågeparti än vad våra etablerade partier uppfattades vara när de en gång bildades.” Det tycker jag är en intressant iakttagelse. Liksom följande ”Piratpartiet har gynnats av att de etablerade partierna har sovit och inte förstått sprängkraften i de nya politiska sakfrågor om integritet och rätten till kunskap/information som följer i den kommunikationsteknologiska utvecklingens spår. Det är en anmärkningsvärd kollektiv brist på lyhördhet från partiorganisationer som har till huvuduppgift att artikulera och kanalisera medborgarnas önskningar och behov.” Intressant.


Alla, som engagerat sig för att påvisa EU:s roll i det som sker här hemmavid och vill uppmärksamma andra på hur viktigt det är att svenska folket gör ett medvetet val av kandidat genom ett aktivt kryss på valsedeln, blev nog rätt långa i ansiktet under SVT:s Agenda-debatt. En något besynnerlig tillställning, då den mera rörde inrikespolitiska meningsskiljaktligheter än EU-frågor. Det enda av värde var att vi kunde dra slutsatsen att väljarna måste ta ansvar för att spänningarna mellan partierna i de båda blocken hålls intakt och inte skapar obalans, då hamnar regeringsbildarna i trångmål. Något, som redan skett genom flera EU-direktiv och en integritetskräkande nationell lagstiftning, där alla användare av internet ses som tänkbara brottslingar, vilka måste övervakas. Den saken berördes enbart med en koppling till upphovsrätten och Ipred-lagen, där bara V och MP var riktigt tydliga. Där saknades för övrigt flera av de partier som ställer upp i EU-valet.


Den mest aktuella debatten inom EU på åratal handlar om medborgarperspektivet i frågor som rör internet och den verkar våra Public Service-media inte kunna greppa. Här tips om en tråd att börja nysta i – varför inte IT-politiska debatter!? Ett tack till Erik Josefsson för den länken. Opassande tycker också att rubriceringen och inledningen av debattinlägget var märklig, men om man betänker att den ene statsvetaren kan ha svårt att lägga av sig sina ”socialdemokratiska glasögon” blir det kanske lättare att förstå. Då är SVT Agendas ”inrikesdebatt” svårare att förstå sig på, när det finns flera direktiv på gång och en del, som är väg att bli lag i Sverige; t ex teledatalagringen, som Hax, Erik, Intensifier och många andra försökt skapa ett intresse kring hos de media, som når ut även till de mindre flitiga internetanvändarna, vilka saken också angår. Till detta kommer ACTA-avtalet, där tips på intressanta länkar droppar in – här Michael Geist, som funnit en intressant rapport om läget i förhandlingarna. Därutöver har vi Polismetodutredningen, som med all säkerhet är ett resultat av ett lagarbete inom EU; Mark Klamberg har synat den närmare i sömmarna. Mark har för övrigt en artikel om FRA-lagstiftningen, som inte heller går av för hackor.


Sanna Rayman SvD skriver ”Jämn fajt. SVT förlorade”, vilket jag är beredd att skriva under på. Att ta upp frågan om demokratiska fri- och rättigheter och skyddet av vår integritet i förhållande till statsmakternas intresse av att vilja kontrollera medborgarna och belysa detta ur både de enskilda ländernas nationella perspektiv och ur ett europeiskt perspektiv och möjligen göra detta bara några dagar före valet, är med förlov sagt uruselt. Här finns en möjlighet att lära det svenska folket något om den bevakningsindustri, som skär guld med täljknivar både i Bryssel och här hemmavid, samtidigt som media skulle kunna bringa klarhet i varför det blivit så mycket farligare att leva i vårt land. En farlighet som berättigar staten att ägna sig åt all denna integritetskränkande övervakning samtidigt som partiledarna slipper riktigt tuffa frågor om vad ett sådant förhållningssätt kan leda till för samhälle i sin förlängning. I avvakan på det får jag nöja mig med att Karl Sigfrid gör ett försök att värja sig mot de värsta nidbilderna, vilka frodas inom den s k kultureliten. I hopp om att någon av dem läser här bjuder jag på ett kanonbra inlägg hos Ting och tankar.


48 kommentarer:

Niklas sa...

Läste precis artikeln på DN.se, riktigt bra tyckte jag. Tummen upp för dig och din blogg som är jättebra!
/Niklas

Gun Svensson sa...

@Niklas: Tack för lovorden - de gör mig självklart glad. Samtidigt så vet jag att det är alla ni därute som gör det så roligt att skriva, samtidigt som jag får anledning att söka information och lära mig nya saker. Internet är fantastiskt och måste fortsätta vara internationellt - inte hackas sönder av nationell lagstiftning.

Anonym sa...

Ett föredömme för alla Svenskar som bryr sig om sin frihet på Internet. Keep up the good work Farmor!

Beelzebjörn sa...

MYCKET bra artikel.

Hatten av för dig och din blogg. jag tycker det var helt rätt att träda fram på det sättet, och resultatet blev strålande.

Är du själv nöjd?

Anonym sa...

Fantastiskt bra insats! Hur fick du en DN-reporter att skriva så bra om en bloggare? Tack för att du finns!

Gun Svensson sa...

@Beelzebjörn: I ett mejl till Hans Rosén skrev jag: "Jag är verkligen impad av att du kunnat koka ner mitt surr till en berättelse om en politiskt intresserad pensionär som den nye nätmedborgaren. Nätmedborgare - vilket härligt epitet! Det gillar jag."
Som du förstår var det inte utan vånda som jag ställde upp, men nu är jag glad att jag gjorde det. Det blev en artikel där jag kan känna igen mig själv och dessutom har så många kommit med glada tillrop att jag är överväldigad.

Dennis Nilsson sa...

Mycket bra artikel.

I lördags när jag delade ut flygblad vid Medborgarplatsen för PP om EU-valet så kom en mycket gammal dam fram till mig. Hon kunde knappast gå och måste varit över 90 år.

När jag skulle börja argumentera så sa hon att det behövde jag inte göra, för hon förstod vad det handlade om. Och att hon skulle rösta på PP.

Hon berättade vidare att de nuvarande partierna har glömt sina rötter, varför de en gång grundades för.

Då svarade jag med att makten korrumperar och berusar även den mest godes omdöme, likaså våra politikers.

Hon frågade då; Vad skall ni i PP göra när makten korrumperat och berusat ert omdöme?

Svaret jag gav henne var att om 20-30 år, får morgondagens medborgare göra samma sak som PP gör nu.

Ett flertal andra pensionärer som gick förbi under eftermiddagen hojtade till att de skulle rösta på PP.

Där blev jag mycket glad och även förvånad. :-)

Osa sa...

Jättebra artikel i DN och jag är glad över att se att du också blev nöjd med den även om jag letade förgäves efter den i papperstidningen. Det var väl passande med tanke på dina ord att det hamnade i fördjupningsdelen på nätet! Kram

tingotankar sa...

Heja Gun! En riktigt bra profil av dig i DN - heder åt dom att de ibland rycker upp sig och inte går på ren reflex. Gripande skrivet om just hur bloggare som du inser att frågorna är komplexa, att vi brottas med vad som är rätt sak och göra och inte bara hänger med i ett hjärnbefriat lämmeltåg.

Knut Johannessen sa...

Hei Gun. Jeg er en norsk blogger som også er opptatt av personlig integritet og personvern. Har vært med å fronte debatten mot EU datalagringsdirektiv i Norge. Jeg har lest noen av dine bloggposter og synes du gjør en flott innsats! Jeg har ogsåskrevet en bloggpost om degKeep up the good work.

Mattias sa...

"'Piratpartiet är kanske inte mer av ett enfrågeparti än vad våra etablerade partier uppfattades vara när de en gång bildades.' Det tycker jag är en intressant iakttagelse."

Det tycker jag också, för det ligger ganska nära något jag själv har tänkt på länge. Roligast är nästan när socialdemokrater säger att man inte kan rösta på oss för att vi är ett missnöjesparti. Vad var arbetarrörelsen i början på 1900-talet? Det var väl missnöje med arbetsförhållanden på fabriker, levnadsförhållanden, pensioner osv som var själva kärnan i deras rörelses skapande?

Nemokrati sa...

GRATTIS TILL UPPMÄRKSAMHETEN! Detta var en av de bästa artiklar jag läst i ämnet faktiskt. Den var både informativ och engagerande på samma gång. Du har blivit en sann representant för medborgarrätten på Internet. Superkul att läsa!

Dina inlägg är alltid så genomtänkta och rena faktabanken tycker jag. Du väver dina resonemang på ett väldigt uppbyggligt sätt så att den färdiga texten leder en mot mer kunskap och eftertanke.

Linn sa...

Grymt bra blogg! Jag tror att du kan väcka engagemang hos andra i den äldre generationen för just integritets- och demokratifrågor, och jag hoppas att du hittar ett parti att rösta på i båda de kommande valen som du tycker jobbar bra med dessa oerhört viktiga frågor. Som den gröna individ jag är vill jag tipsa om (mp), som jobbar oerhört mycket med dessa frågor, men också med många andra viktiga frågor såsom klimatfrågor, solidaritesfrågor, jämställdhet osv. Kolla in våra EP-kandidater här: http://mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=168145

Morfar Gunnar sa...

Jag kan inte gå och lägga mig innan jag får skriva några rader och instämma i hyllningskören. Jag vet vilket jobb du lägger ner och vilket engagemang det kräver. Eftersom jag själv inte ligger så långt efter i ålder blir dina bloggar alltid en kick vidare. Den respons du har fått efter DN-artikeln måste kännas härlig!
GRATTIS!

sara sa...

hittade hit tack vare DN. Tack och lov att det inte bara är vi under 40 som har nåt vettigt i skallen! Keep up the good work!

/Sara

André sa...

Hej Farmor Gun!

Trillade in hit via artikeln i DN och jag är mycket glad och imponerad öer ditt skrivande - tänk om fler i din värdiga ålder kunde få upptäcka den värld som öppnar sig om man ger internet en chans.

Jag håller med Bjereld och Oscarsson att det som sker nu är en ny politisk polarisering, och jag skulle vilja påstå att den är jämförbar med den som skedde med arbetarrörelsens intåg på 1800-talet. Historien kommer ge oss rätt på varenda punkt, och den historien behöver inte nödvändigtvis vara så långt in i framtiden.

Stå på dig Farmor! Jag kommer läsa din blogg med nöje i fortsättningen.

Michael sa...

Tack för allt inspirerande arbete som du framför på din blogg, Farmor. Det här torde väl ta kål på myten om tonårsbloggaren får vi hoppas!

MVH Micke

Molly sa...

Hej Farmor Gun, glad att jag just 'upptackte' dig i DN :). Har jobbat inom dataindustrin i 20 ar. Orolig for datalagringslagarna. Med tekniska analysinstrument som finns nu kan de nya lagarna bli asiktsregistrering. Sarskilt om vi far en tillrackligt skrupelfri regering. T ex SD.

Anonym sa...

Snyggt jobbat grandma.

Osa sa...

Nu kom det i papperstidningen också! Kul.

cnab sa...

Hej Farmorgun! Efter DN's ledaravdelnings anmärkningsvärda syn på infrastrukturen Internet, sa jag efter 30 år upp prenumerationen för några veckor sedan. Fyra dagar kvar av uppsägningstiden läser jag en jättebra artikel om dig! Kul, äntligen något seriöst om det globala, sociala nätverket som finns tack vare nätet och som DN ledareavdelning skriver så mycket skit om. Det hjälper i alla fall inte att DN nu skrivit korrekt och positivt om en av Sveriges bästa bloggare - nu går jag över till en annan morgontidning som ser det som självklart att samma lagar ska gälla på Internet som i övrigt.

Tant Dessan sa...

Hej Farmor Gun!
Hittade hit tack vare DN. Nu kommer jag läsa din blogg regelbundet.
Det är viktiga saker du tar upp och jag stöttar dig naturligtvis gärna.
Toppen att det finns fler tanter än jag här ute på nätet :)

Anonym sa...

Bra uttalanden i DN!

Gun Svensson sa...

Tack alla för uppmuntran, men äras den som äras bör journalisten Hasse Rosén, som fixade att se en struktur i mitt "surrande" - ni vet, detta vad hjärtat är fullt av, det flödar ... Men, nu har vi inte tid med detta längre, utan kampen för ett fritt internet måste gå vidare - mycket ligger i pipen och kampen om Telekompaketet är inte över. Själv ska jag gå igenom dessa artiklar ännu en gång:

Internet utmanar EU:s grundvalar
http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/internet-utmanar-eus-grundvalar-1.868350
och

Enkät: Så tycker partierna om internet och Upphovsrätt
http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/enkat-sa-tycker-partierna-om-internet-och-upphovsratt-1.868694

Anonym sa...

Hej Farmor!
Fler männniskor som du som förespråkar de mänskliga rättigheterna i vårt land och EU!
Stå på dig.

Markus "LAKE" Berglund sa...

*Salut!*

Lars-Erick Forsgren sa...

Dennis.
Ja visst blir man glad, och rörd, när man ser att folk som till och med är äldre än man själv är (men jag är närmare FarmorGuns ålder) är pigga och alerta och uppskattar kampen för demokrati. Jag tänker på den 90-åriga tanten som du skrev om, med flera.
Och vad är det som säger att man inte ska vara aktiv i hjärnan bara för att man passerat 65, eller är både 70, 80 och 90 år. Bara inte sjukdomar etc plågar en för hårt.

Annika Estassy sa...

Hej Gun,
Även om jag inte håller med om allt du skriver (jag tycker t.ex. att det tyvärr är problematisk med fullständig frihet och anonymitet på nätet vilket de osamakliga kommentarer jag får så fort jag yttrar mig om integration eller invandring visar) är det toppen att du bloggar insiktsfullt och engagerat om dina hjärtefrågor. Jag blir så trött på nidbilden av bloggare som särskilt kvällspressen gärna förmedlar.
Keep up the good work! :-)

Sofia sa...

Hej farmor Gun, du är en förebild för oss alla. Otroligt coolt att du visar att bloggandet inte bara är till för fjuniga tonåringar.

Johan Brynolfsson sa...

Roligt att hitta den här bloggen, gick in på länken här!

http://spanienforum.se/ovrigt-ordet-aer-fritt/1294-lite-eu-diskussioner.html

Josef Boberg sa...

Farmor Gun - kul för mig att jag hittade hit idag. Du förefaller vara någonting att "hålla i" när det blåser snålt.

Själv är jag 68 år livserfaren (= ingen spoling precis) - och jag har varit på nätet nu i ca 2,5 år.

Mitt senaste alster har jag kallat: "FINANSKRIS ELLER DUMHETSOPTIMUM ?" - och hur många "spolingar" hade kunnat komma på det ?

Så - Wi äldre behövs nog också på nätet - är jag helt förvissad om.

Fortsatt lycka till med Ditt häftiga "nätarbete" ! - önskar Josef

Anonym sa...

Det här var jätteroligt!
Du är värd varje lovord och epitetet "nätmedborgare" är verkligen väl funnet:
Kramar och hurrarop från Gubben!

Anonym sa...

126 000 barn dör t ex varje dag i världen av ren svält i en tid där kapitalismen skördar ständigt nya offer i mitt hemland Sverige där det bara skrivs om att "herregud , är jag avlyssnad".Jävla blåshuvuden hela bunten.

Zero

David sa...

Tack för en välskriven och genomtänkt blogg! Jag ska lägga den till min dagliga läsning.

Det är väldigt glädjande att se kampen för demokratiska fri och rättigheter föras av alla åldrar. Du är ett föredömme. Jag får lägga till ett mål för mitt åldrande: Krutgubbe som farfar, glad som mamma och lika klartänkt som dig, Gun.

En eloge till Hans Rosén för en bra artikel!

politiskt hemlös sa...

Hej farmor,

har inte hunnit utforska din politiska profil, men min manliga intuition säger mig att du är mer vänster än undertecknad och förmodligen finner mina milda Sd-sympatier frånstötande.

Jag tänker rösta på dem i riksdagsvalet 2010, men p g a
deras omedvetenhet om hotet mot den fria debatten på internet, på Piratpartiet i EU-valet den 7/6.

Där åtminstone har vi förmodar jag ngt gemensamt!

På McDrives parkering i Nyköping idag läste jag om dig pappers-DN och fick tillbaka min politiska låga, som börjat falna betydligt, efter x antal bloggar (en del faktiskt internationellt länkade och populära), och. . . ja, allmän utmaning.

Men när jag läste om ditt mailande till alla riksdagsledamöter, så reste sig åter tuppkammen och jag tänkte, kan hon, kan jag.

T ex påverka Sd att ändra sig om
internetfrihet, fra etc.

Vi får välan se.

Hursomhelst, har lagt denna blogg i min senaste bloggs länkarkiv.

Du är förmodligen bloggsveriges idol idag.

Välförtjänt! Lev väl!

Skrivit om dig i en kommentar på populära Every Kinda People, som jag i sin tur återgett på min egen ganska färska blogg:

Farmor Gun, Sd och Piratpartiet

Johanna Sjödin sa...

Första gången jag hamnar här. Måste säga att det är en sällsynt välskriven blogg du har.

Anders sa...

Kramar!
Det här var hur glädjande som helst!

Pai Mei sa...

Åh, för en vecka sedan, efter en lång Internetintroduktion för mina farföräldrar, trodde jag aldrig att jag skulle kunna se 50+ generationen agera på Internet. Idag har mina teorier motbevisats, med råge. Inte nog med att du faktiskt är här, du levererar också något som är många gånger bättre än mina jämnårigas bloggeritrams. Underbart. Fantastiskt. Fenomenalt.

Gun Svensson sa...

@Dennis: Skoj att det finns fler pensionärer som hänger med ;-)

@Osa: Det blev rena ketchup-effekten av att först publiceras på nätet och sedan i papperstidningen. Har försökt samla ihop mina intryck i dagens inlägg. Litet smolk men mest av allt glädje att så många inser att demokratin måste vinnas om och om igen.

@ArchAsa: Tack, snälla... Men du själv är ju ett mycket levande bevis på att vi är tänkande varelser när vi rör oss här ute.

@Vox populi: Tack, ska komma ihåg att hälsa på men också visa mina vänner att kampen för nätets frihet inte känner några gränser.

@Mattias: Jag har efter moget övervägande kommit fram till att det skett rörelser i alla partier i rätt riktning, men för att denna rörelseriktning inte ska stanna av, måste jag och många andra rösta på Piratpartiet i detta val.

@Nemokrati: Tack för berömmet - det värmer. Det du ser är egentligen den metod jag använder för att själv se saken från olika sidor och under vägs händer det att poletten trillar ner och jag kan se saken i ett nytt ljus, även om det finns en tyngd i botten av humanistiska värderingar. Gillar t ex Georg Henrik von Wrights Humanismen som livshållning.

@Linn: Jag har noterat att Miljöpartiet har flera duktiga företrädare med ett demokratiskt förhållningssätt, som jag gillar. Men det behövs ett rejält tryck för att alla partier ska besinna sig och därför kommer jag att kryssa Christian Engström i Piratpartiet i detta val. Han var tidigare aktiv i Folkpartiet, som tyvärr tappat kompassen i integritetsfrågorna ;-)

Gun Svensson sa...

@Morfar Gunnar: Ja, du må tro att jag nu lärt mig att papperstidningar har genomslagskraft ;-) Det är verkligen roligt att intresset för våra demokratiska fri- och rättigheter växer från "det är ingen idé" till att "kan hon så kan jag" och med verktyget datorn uppkopplad på internet kan vi mer tillsammans. Det gillar jag.

@Sara: Ja vi bloggare lever i symbios med de traditionella medierna. Jag är glad och tacksam över att jag fick chansen att symbolisera nätmedborgaren!

@André: Jag tror också att vi genomgår en betydelsefull förändring, men vad jag kan se saknar vi en insiktsfull ledare av rang, som skulle kunna förklara teknikens möjligheter för kultureliten lika framgångsrikt som ledare inom arbetsrörelsen en gång i tiden kunde förklara värdet av kultur och bildning för de breda folklagren.

@Michael: Ja, helt säkert. I vart fall har jag fått många hejarop från många äldre, som använder nätet för annat än bloggande.

@Molly: Du må bli med i min och andras kamp mot detta. Om du läst Mark Klambergs analys av effekten av detta direktiv, må du likt oss andra skriva till riksdagens ledamöter och ställa frågor om de är medvetna om vad som är på gång. Här en länk till Marks blogg
http://klamberg.blogspot.com/2009/04/sanna-rayman-staller-apropa-det-svenska.html

@Anonym: TACK!

@cnab: Risken finns att du slänger ut barnet med badvattnet, men jag är själv prenumerant på SvD och vet att det är en bra tidning, men nu när jag ser att det finns journalister som inte odlar fördomar om oss bloggare, är jag beredd att ge DN en chans. Vi bloggare klarar oss inte utan en eller flera bra tidningar!

@Tant Dessan: Ja, glädjande nog är det fler än både du och jag tror, men en del gör annat på nätet än bloggar - det finns så många intressen som man kan odla med hjälp av internet.

Gun Svensson sa...

@sigfrid: Tack! Du gör själv ett gott jobb, som jag uppskattar.

@Anonym: Lyckligtvis är vi rätt många som förstår värdet av de mänskliga rättigheterna, men alla tar inte till orda i media, där man lätt får intrycket att allt elände överväger.

@Lake: Tack! Läste om ditt beslut och bloggade om saken - hoppas att du får rätt!

@Lars-Erick: Ja, jag är rätt övertygad om att jag håller mig på alerten med mitt bloggande!

@Annika: Roligt att du tittade in, då jag får tillfälle att lära ut ett knep hur du kan hantera människor, som inte förstått värdet av hyfs i en diskussion. Det du råkar ut för är att någon, som tycker annorlunda än du, saknar argument och tillgriper okvädningsord. Det säger mer om honom/henne än om dig. Om, du tar illa vid dig av detta är det något, som du själv väljer att göra. Det gör ont att komma till den insikten. Med Kahlil Gibrans ord vill jag säga: Om ni vill avsätta en despot, se då till att hans tron, som är rest inom er själva förstörs. Själv brukar jag lugna ner mig genom att tänka: - Den där har Gud sänt i min väg för att jag ska få testa om jag är så smart som jag ibland inbillar mig att jag är ;-).

@Sofia: Det var skälet till att jag övervann min rädsla och ställde upp när jag fick chansen.

@Johan B: Ska kolla in den länken.

@Josef B: Jag tror att både gubbar och gummor samt spolingar behövs för att saker ska bli så bra belysta som möjligt ;-)

@Gubben: Tack själv! Du har räddat mig många ggr när humöret varit i botten. Dina humoristiska skrönor glömmer jag inte i första taget även om minnet börjat svikta. Kram!

Gun Svensson sa...

@politisk hemlös: Roligt om jag kan inspirera, men glädjen dämpas när jag ser att du valt att satsa på S d vars ideologi skrämmer mig. Jag kan rent intellektuellt förstå att en del frustrerade grabbar kan dras till detta, men jag tycker att det är synd på i grunden rara ärtor att de väljer S d eller något annat högerpopulistiskt. Men inte ens inför utsikterna att FRA kan hålla ögonen på dessa grupper, tycker jag att det är OK. Jag är mer intresserad av att människor ges möjlighet att upptäcka vad som händer med oss när vi ser och tar tillvara olikheter och därav gör något nytt. Med likasinnade är risken stor man att bli rejält insnöad. Hellre Piratpartiet än S d således.

@Johanna S: Tack för berömmet - det värmer hjärtat.

@Anders: Tack! Känn att du har del i detta efter allt vad vi varit med om i Riksdagssvar.se där dina kunskaper om samurajer och "the Gandhi way" varit kraftgivande.

@PaiMei: Hälsa farfar och farmor att de är välkomna i gänget ;-) Gillar att du försöker få dem att se det som jag har upptäckt - Internet kan användas för en inre resa som heter duga och för att lära sig om världen på nytt.

Josef Boberg sa...

"Josef B: Jag tror att både gubbar och gummor samt spolingar behövs för att saker ska bli så bra belysta som möjligt ;-)"
Javisst... - FarmorGun - men är det ej himla slöseri med livserfarenhet = egna gjorda erfarenheter = sann kunskap - ifall i stort sett alla 65+ bara skall sitta i gungstolen - och invänta den av wåra "kära" MaktHavare så varmt förordade Graven-i-Terra ?
Så nog behövs det väl betydligt många flera av 65+ som tar bladet ifrån munnen - eller ?

Gun Svensson sa...

@Josef B: Du kan ha rätt i det, men det förutsätter att de ger sig in i "leken" istället för att sitta vid sidan om och klaga - det gäller för övrigt alla oavsett ålder. Livet har lärt mig att det som man sätter fokus på får man mera av. Ett roligt minne jag har från min tid på Brunsvik var när en kursdeltagare berättade att han förstod att han drabbats av tunnelseende, när han läst i tidningen att LO hade rivit ett rådjur ;-)

Josef Boberg sa...

Helt överens med Dig.

Anonym sa...

super ........... säger jag bara

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

@disa: Inlägget togs bort då det var helt oläsligt.