tisdag 25 maj 2010

Idag firas Towel Day – dags för match?

Ute på nätet kan man inte undvika upplysningen om att den 25 maj är Towel Day, för att hålla minnet av författaren Douglas Adams vid liv. Runt hela klotet går människor idag omkring med en handduk och visar att de tillhör detta växande sällskap. Liftarens guide till galaxen är väl den berättelse som de flesta av oss har någon form av relation till. Men, om jag skulle bära en handduk idag, vore det nog för att hedra författarens kamp för bergsgorillornas överlevnad, även om hans satir behövs för att vi ska stå ut med en del av mänsklighetens tillkortakommanden. Emil Isberg tillhör entusiasterna. Hur som helst har SF-bokhandeln ett läckert badlakan med texten Don´t panic. Måhända en lämplig present till alla politiker, som är rädda för vad informations- och kommunikationstekniken kan ställa till med om yttrande- och åsiktsfrihet samt rättssäkerhet får råda även på internet.


Handduken kan också komma väl till pass för politiker, som känner sig otrygga vid olika möten med väljarna. SR:s Ekot berättar om hur polisen rustar sig. Ser att Rick Falkvinge twittrar med #towelday om att han beställt tre handdukar – från Piratshopen – fyndigt! Han kunde måhända få in en rad om detta alternativ hos www.towelday.org ;-) Med tanke på den helt absurda situation som uppstått sedan upphovsrättslobbyn slagit följe med ECPAT och andra fanatiker, som vill filtrera och censurera internet, borde vi kanske skapa en handduk i författaren Adams anda. Christian Engström gör ett nytt inlägg med hänvisning till ECPAT:s debattartikel hos Europaportalen.se, vilken jag länkade till i tidigare inlägg. Uppdatering: Hax skriver om det nyligen beslutade tittförbudet.


Oscar Swartz har tidigare gjort ett inlägg i hopp om att politiker och andra makthavare ska förstå vikten av åsikts- och yttrandefrihet samt rättssäkerheten på internet. I likhet med Oscar tror jag att informationspolitiken kan få ett lyft när Piratpartiet kommer in i riksdagen. Anna gör vad hon kan för att vi ska komma dit. Själv funderar jag på att dra in till Sthlm fredag eftermiddag för att delta i Piratpartiets demonstration och flygbladsutdelning kl 16 - 17 på Medborgarplatsen. Det vore verkligen roligt om pirater i Norrtälje ville göra mig sällskap, även om vi här i stan bjuds på Marknadsafton.


Avslutar med Surgubbens ”älskvärdhet” visavi filmindustrin och en uppmaning att kolla in SvD Idag där en ny artikelserie om människans altruism inleds med Människan är inte bara girig. GeekGirls Charity Hack är vad jag kunde se ett bra exempel på detta. Det ska bli intressant att följa artikelserien, då altruism inte är detsamma som välgörenhet. Det vet den, som någon gång blivit utsatt för ”välgörenhetstanter”. Det senare är en beteckning, som jag använder när jag talar om en del beskäftiga världsförbättrare av bägge könen.

Intressant.

2 kommentarer:

berinder sa...

<3 på dig! Älskade delen om att ge Don't Panic-handdukar till politikerna. Made my day!

Gun Svensson sa...

@berinder: Gott - då är vi minst två som sett möjligheten. Undrar om det finns någon tät snubbe som kunde tänka sig att bli sponsor :)