onsdag 5 maj 2010

Sociala medier, politik och lobbyism.

Idag skriver Brit Stakston, JMW Kommunikation, i Expressen under rubriken Propaganda skadar de sociala medierna, där hon synar de politiska partiernas beteende i förhållande till de möjligheter som en interaktion genom nya nätbaserade medier erbjuder. Brit är mycket kunnig inom området och involverad i Politik 2.0, som innehåller både en bok och en blogg. Boken är en antologi där en lång rad välkända skribenter skriver om konsten att använda sociala medier kompletterade med intervjuer med politiker från olika partier. Bland skribenterna finns ”Emma” Marie Andersson och intervjuade i Piratpartiet är Josh och jag. Imorgon kväll är vi inbjudna till lanseringsparty.


En kul grej mitt i alla förberedelser inför medverkan vid folkfesten i Sollentuna den 8 maj och i Mötesplats 2.0 i Borås den 10 maj. Sedan gäller det att ta tag i frågorna kring ACTA-avtalet – Sändningen från De grönas workshop i Bryssel igår finns nu utlagd på nätet. Christian skrev ett inlägg efteråt. Allt tyder på att vi måste ge järnet när det gäller politikerna i parlamentet, men också i vår egen lagstiftande församling – Sveriges riksdag. För alla dem som vill ha demokratiska fri- och rättigheter samt rättssäkerhet även när de vistas på nätet, finns bara ett att göra – rösta på Piratpartiet i höstens val! En grupp från Piratpartiet har alla möjligheter att vara för internets vänner vad Miljöpartiet var för miljöns vänner när MP gjorde entré i riksdagen.


Det behövs en bevakning av medborgarperspektivet i den utvecklingfas av informations- och kunskapssamhället, som vi befinner oss i. Hittills har upphovsrättsindustrin haft större intresse av att jaga människor, som vill dela med sig av kulturupplevelser, än att utveckla vettiga affärsmodeller. I sin kamp för att få behålla sina gamla invanda modeller, drar dom sig inte för att exploatera utnyttjade barn eftersom politiker i deras föreställningsvärld har lättare att köpa filtrering och blockering av barnporr än filtrering och blockering av innehåll som de äger upphovsrätten till. Istället för att bli riktigt rejält förbannad över att ses som en bricka i detta spel, traskar EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) snällt på i det upptrampade spåret med skygglapparna på. Att alla kommissionärer sägs gilla förslaget gör inte saken bättre. Fy bubblan, vad jag tycker att en del politiker är obetänksamma ibland! Ja, jag vet - det kan jag själv vara emellanåt. Men, om jag inte tänker längre än näsan räcker, får det inte sådana skadeverkningar som när en EU-kommissionär gör det. Hon har gjort mig djupt besviken.


Avslutar med en kort runda: Göran Widham - Första maj-talet jag aldrig höll; Anders S Lindbäck undrar Vill du ha en kamera hemma i vardagsrummet?; Opassande om vikten av att hjälpa varandra för att förstå; och Olof, som vill sprida info om en grupp flyktingars situation.

Intressant.

2 kommentarer:

Fredrik Larsson sa...

Lägger till en av dagens bästa artiklar så du kan läsa den och ta med imorgon.

http://www.isakgerson.se/2010/mitt-verklighetens-folk/

Mvh
Fredrik Larsson

Gun Svensson sa...

@Fredrik Larsson: Tack för inlänkningen av Isaks bloggpost - sannerligen tänkvärd.