söndag 1 februari 2009

Bollen har börjat rulla.

Det finns öar där man hänger med i utvecklingen. Det läser jag hos Pure Nandi. Obegränsad nedladdning för en tia i månaden. Isle of Man har politiska ledare, som tycks ha förstått att man måste bejaka den tekniska utvecklingen, men grammofonbolagen vill nog inte, det visar deras beteende mot Spotify.


Igår noterade jag Michael G:s (SMK:s) idé om en bojkott av grammofon- och filmindustrin från den 9 februari och tre veckor framåt. Idag har bollen börjat rulla. Ser hos Olof att han nappat och börjat förbereda sig på vad han ska undvika att göra under dessa tre veckor. Jag köper hans lista rakt av, även om jag tycker att Spotify borde gå fri – man har i allafall försökt att gå kunderna till mötes och drabbats av leveransvägran från en och annan grossist. Om vi nu vill visa vad vi tycker om industriledningens obenägenhet att ge kunderna vad kunderna vill ha, borde vår bojkott inte drabba Spotify och de leverantörer, som ville göra ett försök att gå oss till mötes. Har jag fel i mitt resonemang vill jag gärna veta var haken finns. E.24 skrev om skivbolagens begränsningar av Spotify och där finns fler intressanta artiklar. Hax undrade också i den vevan vad grammofonindustrin sysslar med. Andra med på bojkotten är bl a Jens O och Scaber Nestor. Mårtensson noterar också idén om att rösta med fötterna och då även i en vidare bemärkelse. Något som jag starkt överväger, i vart fall i EU-valet.


Bakgrunden är, som jag skrev igår, att grammofon- och filmindustrins lobby håller på att förmå politiker att driva igenom lagar i EU och här hemma, som ska linda in industrin i bomull, medan all annan mänsklig verksamhet genomgår förändringar på grund av teknikutvecklingen och globaliseringen. Det har skrivits åtskilligt i bloggosfären om IPRED och upphovsrätten, varför det känns tradigt att upprepa något, men Karl Sigfrids ”Polismetodutredningen – som IPRED fast tvärtom” är värd att läsas ännu en gång. Liksom Erik Josefsson om Medina-rapporten och Telekompaketet, som behöver fortsatt tryck från oss medborgare för att bli ordentligt tröskat i Bryssel. Lobbyisterna behöver ett rejält tuggmotstånd.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har nu strykt punkten om Spotify farmorgun! Behövde tänka igenom det lite noggrannare. Tack.

Gun Svensson sa...

Olof: Ge mig en hint när du tänkt färdigt, är du bussig.

Anonym sa...

Jag har också funderat lite på Spotify, se min blogg http://calandrella.wordpress.com/2009/02/01/bojkott-av-kulturindustrin/.

Anonym sa...

Spotify behöver nog inte bojkottas, men då bör även Absolute Radio undantas och likaså xiph.org, som har en strömade fri tjänst. Har bättre beskrivningar, i min senaste postning nu.