torsdag 26 februari 2009

Kultureliten tågade till riksdagen.

Ett ljus i mörkret är att ledarskribenten i Norrtelje Tidning har modet att se IPRED-lagen, som det missfoster till rättsordning som lagen faktiskt är. Att det finns Public Service-media, som vågar utmana den s k kultureliten, gläder mig. Detta som motvikt till inslaget om IPRED-lagen i SVT:s Kulturnyheterna i går kväll. När jag såg detta, häpnade jag över bristen på saklighet. Inte ett ljud om att fram till dess IPRED-lagen träder ikraft gäller den vanliga rättsordningen med polisanmälan, förundersökning, rättegång och dom. En grupp inom den s k kultureliten tågade symboliskt till riksdagen, vars ledamöter dessförinnan sedan länge hade uppvaktats av dessa författare och/eller deras bokförlag, vilka finns med i Antipiratbyrån, som är branschens paraplyorganisation för att stödja upphovsrätten. Dess jurist var inbjuden till programmet för att få uttrycka sin glädje. Det var vämjeligt att se en anställd hos SVT vara så underdånig. Ser att författaren Anders Widén haft svårt att komma till tals i sin lokaltidning och känner sig rätt frustrerad, men noterar att Socialdemokratiska studentförbundet delar hans uppfattning att hans parti borde ha sagt nej. Den situationen delar han med aktiva demokrati- och frihetskämpar i andra partier t ex Erik Hultin (C) – Magnus Andersson (CUF). Intressant.


Anders Mildner, Sydsvenskan, skrev redan igår om denna sorgens dag. Där är även kommentarsfältet intressant. Leo luftar sina känslor och har funnit flera systrar och bröder i olyckan. Opassande bearbetar också det som hänt. Svensk Myndighetskontroll menar att vi förlorade det här slaget, men kommer att vinna kriget och tycker att vi därför ska ta nya tag. Något som Sagor från livbåten också är inne på. Och rättegången, som dragits igång med stöd i den nuvarande lagen om upphovsrätten, och där The Pirate Bay sitter på de anklagades bänk, rullar vidare.


Medan huvudparten av de etablerade partiernas riksdagsledamöter gör sitt bästa för att sälja ut vår integritet för att alla dessa branschers lobbyister ska gilla dem och deras jobb, kan Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge trösta sig med att hans parti ökar i medlemsantal. Det visar han med en talande grafik. När inga andra argument hjälper, då är detta ett språk, som politikerna förstår.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem har cesurerat Hultin???

http://erikhultin.se/02/sveriges-nya-regering.php

Gun Svensson sa...

Mike: Jag vet inte om Hultin blivit censurerad.

Anonym: Tycker inte om länkar som jag inte förstår vitsen med varför jag tagit bort den.

Anonym sa...

"..vad alliansen gör för 100.000-tals småföretags överlevnad.
" Jo Gunnar Andrén röstar ja till IPRED.

Tydligen en maskerad form av industrisubvention.
Källa GA´s blogg av den 25 feb
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Blogg____45658.aspx

Gun Svensson sa...

Bo B: Ja, visst är det intressant. Dessutom är fjäskandet för Horace Engdahl något av ett kräkpiller.