onsdag 25 februari 2009

FRA och IPRED påverkar oss.

Att norrtäljeborna är företagsamma tar sig många olika uttryck. Ett är att vi idag ståtar med tre riksdagsledamöter från tre olika partier – Göran Pettersson (M), Per Lodenius (C) och (sedan Pär Nuder kastat in handduken) Jan-Emanuel Johansson (S). Två av dem, Göran och Jan-Emanuel, bloggar även i Norrtelje Tidning. Den senare har idag ett inlägg, som gjorde mig så intresserad att jag sände honom en kommentar: ”I det mentala klimat där FRA-lagstiftningen varit möjlig att driva igenom är det inte underligt att människor, som befunnit sig i maktens närhet, påverkats. Att du lämnar ut din väns reaktion till allmän beskådan är intressant och gör mig undrande. Betyder det att du värjer dig mot eller bagatelliserar den påverkan som den ökande övervakningen leder till i människors sinnen?” Det ska bli intressant att läsa hans svar.


Själv har jag både ett debattinlägg i papperstidningen m a a Karin Pilsäters (FP) inlägg om IPRED-lagen i förra veckan och ett blogginlägg. Tyvärr finns det ingen länk till mitt debattinlägg, men den som följt den här bloggen vet vad jag tycker om att riksdagen idag klubbat igenom IPRED-lagen och därmed öppnat för privatpersoner att få ut kunduppgifter från teleoperatörer och att göra husrannsakan. Men också vad jag anser om lagar, som kriminaliserar människors interaktion med varandra om detta rymmer inslag av musik, film och spel. Utan möjlighet till interaktion med vad andra sagt och skrivit skulle vi inte ha mycket till samhällsdebatt och således skulle vi vara berövade väsentliga delar i vår demokrati. Det är rimligt att ställa sig frågan: - Vad händer i ett samhälle där varje enskild individs uppvisande av sådant, som ligger till grund för deras uppfattning eller upplevelse av musik, film och spel, ska ses som kriminellt? I NT-bloggen refererar jag till artikeln i Nyheter24, där Alexander Bard berättar om sitt projekt att med hjälp av en för ändamålet värvad elit förändra Folkpartiet, vilket gör det lätt för mig att ta min Mats ur den skolan.


DN redogör för de politiska partiernas ståndpunkter när det gäller IPRED-lagen och att det finns en oenighet. Där finns också en artikel, som visar att Datainspektionens chef betonar att allt står och faller med domstolens bedömning. SvD och Aftonbladet skriver också. Rättegången mot The Pirate Bay, är en förövning inför vad som komma skall. Här har åklagaren biträde av ombud för musik-, film och spelbranschen och ska inför domstolen bevisa att de åtalade ägnat sig åt medhjälp till tillgängliggörande av upphovsrättsskyddade verk genom att datoranvändare haft tillgång till deras tracker, som är en utrustning för fildelning oavsett om det gäller laglig eller olaglig sådan.


Andra som bloggar om IPRED och The Pirate Bay-rättegången – Anohito; Opassande; Mårtensson; Svensk Myndighetskontroll; Scaber-Nestor; Jens O; Sagor från livbåten; MinaModerataKarameller; Thomas Hartman; Erik Hultin; och Rick Falkvinge. Rick berättar att det även i denna omröstning finns ledamöter, som valt att kvitta ut sig och som denna gång bloggat om det. Med tanke på politikernas intellektuellt ohederliga argumentation till stöd för beslutet om IPRED ger jag ordet till Badlands Hyena. Ett gott skratt förlänger livet. Och som en extra liten knorr avslutar jag, som jag började, med att påminna om att debatten om FRA fortgår – här yttrande från Juridiska Fakultetsnämnden vid Stockholms Universitet som jag fann hos Mark Klamberg. Här Pär Ström med Datainspektionens yttrande.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Låt oss alla bli påverkade, Gunnar Andrén(FP) har ett förslag
"25 feb Nubbe och sill

Förslag har väckts om att göra nubbe och sill till "världsarv".
Det enda man frågar sig är om det skall ske var för sig eller i kombination? "

Källa:
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Blogg____45658.aspx

Snart kanske han berättar hur han röstade i IPRED-frågan.

Gun Svensson sa...

Ska vi förära honom en nubbevisa på känd melodi med risk för att bli stämd av Stim ;-)
Som du förstår är jag fr o m idag f d fp-väljare. Har du läst artikeln som jag länkat till på NT-bloggen? "Så ska Bards elit förändra Folkpartiet"
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/140199-sa-ska-bards-elit-andra-folkpartiet

Anonym sa...

Tja ... Alliansen måste inse, att de är rätt rökta i valet nästa år. Det går bara till en viss gräns, sedan blir det stopp.
Kan de överhuvudtaget, tro på sin egen retorik?

Lars-Erick Forsgren sa...

Att fråga hur G Andren röstat, om han var närvarande, i Ipredfrågan är nog onödigt. Tyvärr.


A Bard. Pretentiöst schwammel av en pajas.
Att har tar plats i fp är ett tecken på partiets förfall.

Gun Svensson sa...

Jens O: De har en del att förklara, men hoppas nog att folket ska hålla sig till det lättköpta. Av det skälet önskade jag häromdagen att jag vore 40 år yngre ;-).

Lars-Erick: Man ska inte döma hunden efter håret. Det finns alltför tydliga kopplingar mellan hans ideologi och den ideologi, som med framgång odlades av de neo-konservativa i Bush-administrationen (och på andra håll om elitens rätt att manipulera och/eller ljuga för folket för den goda sakens skull) för att jag skulle vilja avfärda honom som en pajas. Nietzsche ses ju av rätt många som nazismens profet.

Gun Svensson sa...

Anonym: Din kommentar borttagen då jag inte vill att någon gör reklam här för någon affärsverksamhet.