torsdag 5 februari 2009

Öppenhet i politiken.

Ser att MinaModerataKarameller hade en gästbloggare igår – Nicklas Lundblad, som skriver om behovet av en bättre IT-politik i Europa. Han är fil dr i informatik och ordförande i Stockholms Handelskammares IT-politiska utskott samt medlem i regeringens IT-råd. Det är ett mycket intressant inlägg, som beskriver varför IT-frågorna hanteras så som nu sker och vad som borde göras istället. Det som han beskriver gäller i långa stycken även här i Sverige, vilket vi som engagerat oss i FRA, IPRED, datalagringsdirektivet, Telekom-paketet, ACTA o s v har lagt märke till.


Nicklas Lundblad är konstruktiv i sin syn på vad som behöver göras i EU, men också här hemma. Det senare noterar jag när jag besöker hans blogg Kommenterat. Där finner jag ett inlägg, som för mig vidare till Handelskammarens kampanj för att öppna regeringens remissarbete för insyn genom att samla alla remisser på en särskild webbadress där alla kan ta del av de förslag, som regeringen sänder ut på remiss. Intressant se hur det går med denna kampanj.


Det finns ju kampanjer som leder till ny insikter, men också kampanjer som fördummar. Ett prov på det fick vi igår, när biodirektören Ramstad uttalade sig i DN:s artikel Sverige – piraternas fristad. Opassande skriver vad många av oss tänker.


Det var hos Mårtensson som jag först såg begreppet Open Source i politiken. Han har gjort ett intressant inlägg om hur han vill verka för mer transparens i Bygg-, Miljö- och Hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun där han är nybliven ledamot. Ett mycket intressant initiativ med tanke på att lagstiftningen inom den nämndens område ger politikerna i denna nämnd mer makt över markanvändningen än vad politikerna i kommunens fullmäktige har. Det visade t ex hanteringen av ärendet med den ändrade användningen av fastigheten i Kv Riddaren i Norrtälje, där det gla Stadshotellet skulle omvandlas till bostadsrätter, med en präktig spekulationsskandal som följd, vilket det skrivits en hel del om i Norrtelje Tidning.

Inga kommentarer: