måndag 23 februari 2009

IPRED - Tillgängliggörande blir olagligt 1 april.

Om två dagar klubbar riksdagen igenom IPRED-lagen, som ger upphovsrättsindustrin rätt att själva göra det jobb som åklagare och polis normalt gör. På nätet har diskussionens vågor gått höga med tanke på att rättssäkerheten är minimal då ett ip-nummer och en skärmdump inte är något hållbart bevis på att en nerladdning skett. Det vet industrin, som lobbat fram denna lag, och därför har politikerna gått dem till mötes och ger dem rätt att göra husrannsakan och beslagta datorer för undersökning. Att det är så har jag förstått när jag läst vad den f d it-brottsutredaren André Rickardsson skrivit bl a hos Newsmill. Där finns för övrigt flera intressanta artiklar som rör fildelning och upphovsrätt, bl a en där Centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander beskriver hur det kommer sig att lagförslaget ser ut som det gör. Där framgår bl a ”det kommer att krävas mer än enstaka nedladdningar för att abonnentuppgifter ska lämnas ut. Däremot anses tillgängliggörande av upphovsrättsligt skyddat material vara av det slaget att uppgifter ska lämnas ut även för enstaka verk”. Tillgängliggörande – var har vi hört det ordet tidigare?


Just det, i rättegången mot The Pirate Bay! När EU backat och lagt Medina-rapporten åt sidan, då skriver Sverige själv in en dom mot den teknik, som The Pirate Bay använder, i en lag som ska träda ikraft den 1 april 2009! Önskar jag kunde ta det som ett april-skämt, men tyvärr ...


Att det inte är helt oproblematiskt att hantera dagens upphovsrätt i det nya digitala landskapet med hjälp av en alltför fyrkantig lagstiftning visar ett debattinlägg i dagens DN.se av rättssociologerna Håkan Hydén, Stefan Larsson och Måns Svensson vid Lunds Universitet. Men, det är inget som stör den rättvisa som nu har sin gång. Att åklagarens bisittare laddar för att göra bra ifrån sig, läser jag på projO´s blog. Här visar hon hur Carina Rydberg i gruppen ”Författare” på Facebook vädjar om hjälp till sin väninna Monique Wadstedt, som letar framträdande författares snärtiga ord till sin slutplädering i rättegången mot The Pirate Bay. Vi är många som tycker att detta är intressant bl a Nicklas Lundblad på sin blogg Kommenterat. Här dock en författare, som ser ut att ha tänkt igenom saken – Stefan Stenudd, men det passar kanske inte in i upplägget.


Andra som bloggar om ämnet är Mårtensson, Annie Johansson, Opassande, Mitt i steget, Det progressiva USA, Sagor från livbåten och Skiften för att bara nämna några. Avslutar med Badlands Hyena, som så ofta kan locka till goda skratt.


PS. Ser att Mitt i steget och In your face har en artikel i dagens Norrtelje Tidning om den motion som de skrivit tillsammans med fyra andra bloggande socialdemokrater. Alla lever inte delar av sina liv på nätet, varför nätdebatten måste föras ut även i den vanliga papperstidningen. I skiftet mellan det gamla och det nya är det viktigt att den finns och därför prenumererar jag. DS.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Att upphovsrättslagstiftningen ser ut som den gör är ju redan känt, så jag kan inte se att IPRED i sig påverkar det speciellt mycket. Däremot är det ju intressant att notera att vilken fildelare som helst skulle kunna ha gjort sig skyldig till exakt de specifika fall som nämns i åtalet mot TPB, så talet om att skadeståndsanspråken skulle bli rimliga i Sverige ger jag inte så mycket för.

Allra värst är att IPRED även drabbar alla oss som inte bryter mot lagen.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, det största och primära problemet med IPRED är den rättslöshet som den leder till.

Sen finns det massor andra invändningar också.
Som t ex att vi som inte bryter mot lagen drabbas också. Vilket ju i sig är ett tecken på rättsosäkerhet.

Dock, mycket klokt skrivs om detta.
För den som minns Mikael Wendt finns dock på hans blogg ännu ett expempel på förvirring och inkrökthet av det slag som styr lagstiftarna. Inkl Karin Pilsäter.

http://mikaelwendt.blogspot.com/2009/02/bra-uttalande-om-ipred.html

Anonym sa...

Läs hur en folkpartistisk riksdagsledamot tar upp sina tankar om integriteten och livet i allmänhet.
Här har kanske Monica Green en värdig motståndare.
Gunnar Andrén publicerar sin blogg här:
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Blogg____45658.aspx

Anonym sa...

Hej Farmor!

Tänkte bara berätta att jag skickat iväg ett nytt brev till de sju i Västmanland som ännu inte svarat.

Ha en trevlig kväll!

Gun Svensson sa...

Tor: Jag har inte vad jag vet brutit mot lagen, men kan för den skull ändå se det horribla i den utformning som lagen ges här i Sverige. Eftersom den teknik som The Pirate Bay erbjuder innebär att en användare även kan tillgängliggöra ett upphovsrättsskyddat verk, så försöker nu industrin bevisa att Tbp ägnat sig åt medhjälp till Tillgängliggörande av sådana verk, vilket är ett begrepp som används i denna nya lag.

Lars-Erick: Ja, det är verkligen sorgligt att lobbyister fått sådant grepp om riksdagens liberaler - eller de vi trodde vara liberaler, rättare sagt.

Bo B: Om jag förstått saken rätt så företräder de, som du nämner, en del av folket. Vi lär ha de politiker vi förtjänar.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Handelsfederation

Spridas till alla amerikaner. Resten kan ju bara få en blodpropp och dö.

Tex myndigheter= själv militär, agent etc (möjlighet att nå och komma över sin potential)

Rika jävel= döda fan