lördag 28 februari 2009

ACTA i ett vidare perspektiv.

Det hedrar SvD att man försöker dyrka upp det kassaskåp, som förhandlingsunderlag till ACTA-avtalet förvaras i. Aftonbladet har också uppmärksammat saken. Nu vet vi att svenska politiker i Näringsutskottet har fått ta del av det material som finns. Med tanke på att det är samma politiker som sa Ja till IPRED-lagen, känner jag och många med mig stor oro för vad det kan leda till denna gång. Behovet av satir för att uthärda det som sker, säger en hel del. Just nu är det Anders Widén och Badlands Hyena som bjuder lisa för själen.

I en tidigare dialog i kommentarsfältet hos CUF:s Magnus Andersson skrev Per Larsson bl a ”FAKTA: Förslaget har arbetats fram av förtroendevalda riksdagsledamöter. FAKTA: Förslaget har röstats fram av förtroendevalda riksdagsledamöter.”

Med en travestering på detta: Hur gör vi för att få politikerna att se vad det är som oroar oss när det gäller ACTA-avtalet? Skapar opinion, brukar svaret bli. Enskilda individer väger dock lätt i mötet med rikspolitikerna, hur goda argument man än har. Deras akilleshäl är dock den rädsla de känner inför att bli bortröstad vid nästa val.

För oss som enskilda individer är vår enda tillgång vår röst och bara genom att gå samman med andra, som tycker att riksdagens nuvarande ledamöter drar åt fel håll, kan vi rida spärr mot utvecklingen, där tendensen är likartad oavsett om det är alliansen eller socialdemokraterna som talar. Det är tydligt att de säljer ut våra demokratiska fri- och rättigheter till förmån för korporativa och/eller branschers intressen. Att ändra på det genom ett internt arbete inom de etablerade partierna, låter sig sägas men knappast göras. Sorry, Mitt i steget och andra s-motionärer, men jag tvivlar på att ni rår på de korporativa intressen, som ni har i era led. Inte för att jag vill vara elak, men ABF:s kurser i konsten att sticka och virka leder inte till nya insikter om effekterna av en utbredd och stärkt upphovs- och patenträtt i en global värld.

Vi, som tror på individers möjligheter att göra skillnad, kan inte heller räkna med draghjälp av de traditionella s k Public service media, eftersom många av dem befolkas av individer, som själva har ett intresse av att slå vakt om upphovsrätten i dess nuvarande form. Eller som rent av vill stärka den. Därför kan vi bara hoppas att vi når enskilda yrkesverksamma, som – i likhet med oss – vill reformera denna rätt med tanke på dess konsekvenser för samhällets sociala och kulturella utveckling, när information och kommunikation utvecklas genom teknikens landvinningar lokalt och globalt.

Det verktyg vi har för att samla de individer, som inser vilka skadeverkningar en oproportionellt utformad upphovs- och patenträtt kan leda till, det är de sociala medier, som finns tack vare den teknik, som samhällets elit vill strypa på olika sätt. Andelen politiker, som inser betydelsen av ett demokratiskt förhållningssätt visavi dessa sociala medier och deras möjligheter till interaktion på nätet, måste bli flera. Därför gäller det att klargöra vilka kandidater, som med stöd av flera röster kan göra skillnad. Sedan jag själv insett att de partier, som jag tidigare röstat på, är mer angelägna om att slå vakt om olika korporativa och ekonomiska intressen än mina och andras demokratiska fri- och rättigheter, är jag beredd att dra mitt strå till stacken. Hur? Ja, det växer nog fram i dialogen med andra här på nätet.

Sociala medier kommenteras i SvD Kultur, nu senast av Marie Demker, som bl a skriver att det är interaktionen mellan gamla och nya medier, som ger verkligt kraftfull påverkan. Eja vore vi där, när det gäller en samsyn kring behovet av en reformation i fråga om upphovsrätten!

Andra som bloggar om ACTA är Karl Sigfrid, Erik Laakso, Deepedition och Scaber Nestor. Om sociala medier bl a Input, Niclas Strandh och Doktor Spinn.
Intressant.

15 kommentarer:

Unknown sa...

Hej
Gun
ehhh... SVD skjuter lite väl vid sidan om när de skriver
"Hemligt avtal oroar fildelare" som rubrik. Vad fildelning skulle ha att göra med att dina privata bilder, hemliga affärs avtal och andra personliga saker din dator eller usb minne kan innehålla. Kan kopieras i tullen om ACTA blir verklighet. Att din dator även kan komma att förstöras utan rätt till ersättning gör att det inte spelar någon roll ifall du haft nåt olagligt i den du får iaf inget tbxs. vad det nu skulle ha med fildelning att göra förstår jag inte?
mvh

Anonym sa...

Det är så lätt att kryptera i dag, så man behöver inte vara orolig.

Kryptera hela diken med truecrypt, sedan kan de kopiera vad de vill.

http://www.truecrypt.org/

Unknown sa...

Kommenterar lite till.
Försökt förklara vad man borde göra istället för att förstöra integriteten i fyra inlägg. #För det första kommer aldrig ifpi, apb riaa göra så att det säljs en enda låt el film extra. #tvärtom håller de på att förstöra den marknad de är satta att försvara. #Ville media industrin sälja media kanske det är dags att erbjuda alstren någonstans. #Har helt utan att få betalt berättat hur man ska göra för att få fart på försäljningen. #led orden i dagens marknad är bekvämlighet och tillgänglighet. #Att det inte går att köpa en enda låt eller video på Youtube är rent märkligt och bara det får en att fundera på om det finns något intresse för att sälja något förutom stämningar, böter och fängels straff. #Att våran integritet nu helt ska tas ifrån oss utan att de som lobbat fram lag förslagen försökt sälja sina produkter ens gör det hela till ännu ett ultimat hjärnsläpp. Att inte en enda människa som läst mina inlägg haft något att invända tyder väl mer än något på att världen är på väg åt fel håll?

mvh

Unknown sa...

Anonym*
True crypt segar ner läsningen av disken nåt enormt och du är enl ACTA lag förslaget tvungen att lämna ut nyckeln.

Buzzer sa...

Är det ingen som ser vart det bär hän? Snart måste väl förhoppningsvis de som inte tror på konspirationsteorier och NWO börja tänka till lite, det är ju faktiskt inga teorier längre utan FAKTUM!

Unknown sa...

Michael*
Enda motivet för att vårat privatliv ska offras och du lika bra kan lägga upp allt du har i datorn på nätet direkt är girighet. Det är inte så att de vill sälja nåt men du ska inte få det gratis. Om ditt privatliv är ivägen för girigheten så skiter de i sånt. Att det någon gång kommer drabba antingen dom själva eller deras barn struntar de i.

mvh

Anonym sa...

@Anonym:

"True crypt segar ner läsningen av disken nåt enormt och du är enl ACTA lag förslaget tvungen att lämna ut nyckeln."

Makthavare lagstiftar sällan om att "man är tvungen att". Man är inte tvungen att lämna ut några nycklar enligt någon lag.

OM man inte lämnar ut nycklarna SÅ STRAFFAS MAN !

Det är en himmelsvid skillnad!

JAG kommer ALDRIG att lämna ut några NYCKLAR (PUNKT!) Oavsett straffet (undantag möjligen dödsstraff). Så för mig är saken klar: KRYPTERING FUNGERAR!

Sedan är det naturligtvis oerhört onödigt att accesstider mm ska bli långsammare...

Unknown sa...

Hans J*
Såklart har du rätt.
Men kryptering eller ej spelar ingen roll när de förstör din dator i tullen och ger dig ett straff.
Himmels vid skillnad var väl att ta i?

Anonym sa...

@M00ns:

"Himmelsvid"... ville bara belysa skillnaden i en total vägran och en "förhandlingsberedskap"

Jag väljer vid kryptering så klart att flera sinsemellan separata vägar att flytta samma information, samtidigt. Om "de" (motståndaren!) "väljer" att formatera om min hårddisk så ska det inte löna sig för "dem".

Min information bestämmer JAG över!

Väljer vi inte en stenhård attityd när det gäller integritet och informationsfrihet så är det snart kört på riktigt. Vi kan inte hålla på med skademinimering och "minsta motståndets lag" när det gäller så viktiga saker som i detta fall.

Vi accepterar väl inte "lite" judeutrotning? "Lite" gasning? Bara några få? Var lite samarbetsvillig? I HELVETE HELLER!

Vad jag har på min hårddisk, mobiltelefon, semesterkamera är MIN ensak! Ingen tullares rätt att inspektera.

En ballong kan inte vara nästan hel !

Anonym sa...

Hans J sa:
"Vi accepterar väl inte "lite" judeutrotning? "Lite" gasning? Bara några få? Var lite samarbetsvillig? I HELVETE HELLER!"

Nä, men Bodström lät främmande makt köra upp stolpiller i ändan på två misstänkta terrorister, för vidare befordran till Egypten. Där väntade specialbehandling!
Bodström ställer sig ovetande.

Sverige utvisade soldater som deserterat från Nazitysklands armeer. No Problemas. De var ju inte så många i alla fall. Hans J kan sova gott, Sverige alltid i täten för småskalig demokrati.
Superanonym

Anonym sa...

@Superanonym:

Vem accepterar att dessa "misstänkta" terrorister fick stolpiller uppkörda i ändan? Inte jag!

Vem accepterade att Sverige utvisade soldater som deserterat från Nazitysklands armeer? Inte jag! Jag var inte ens född då.

Vad menar du med att jag kan sova gott? Jag är emot ACTA! Missuppfattade du mig?

Gun Svensson sa...

Meningsutbytet här visar att det finns enskilda individer som är beredda att ta på sig ett avsevärt extraarbete och många olägenheter för att på olika sätt förhindra att den av staten önskade effekten av det ACTA-avtal, som vi tror oss veta innehållet av, ska bli av noll och intet värde.

Om man ska tro DN:s artikel om oss som kämpat mot FRA, IPRED och nu ACTA, är vi alla nyttiga idioter i ett antal PR-byråers verbala krig mot den omtänksamma staten ;-). Vem tjänar på att vi tror att det är så?

Anonym sa...

Jag är betald av svenska staten via pension. På min 100% fritid skriver jag om att jag inte vill offra integritet mot t ex FRAlagar vers 1 eller vers 2.
Är jag en usling som får betalt för dessa mina protester.
Enl DN är det tydligen så. Den jävla Olof Lagercrantz tycks fortfarande spöka i redaktionslokalerna. "Nu ska vi koncentrera oss på att sudda ut minnet av Tingsten och hans åsikter". Tydligen gäller detta motto fortfarande.

Hans J frågar
"Vi accepterar väl inte "lite" judeutrotning? "Lite" gasning? Bara några få? Var lite samarbetsvillig? I HELVETE HELLER!"
Jag påstår att sverige gör det,
/instämmer med superanonym

Anonym sa...

@Bo Bengtsson:
@Superanonym:

Jag uppfattar det också som att Sverige accepterar lite gasning. Jag uttryckte mig väl klumpigt.

Rättelse:

Vi SKA inte acceptera "lite" gasning!

Vi ska inte acceptera "lite" rotande i personliga saker i tullen, i sängkammaren, i det personliga samtalet i telefonen!

Vi måste göra oss av med dessa FRA-lagar, IPRED, ACTA ! Det är bråttom ! De fungerar som en snorkråka som man försöker göra sig av med. De flyttar sig bara från finger till finger... När man äntligen blivit av med dem hittar man dem lika förbannat på något ställe där aldrig trodde man skulle få se dem... Vidhäftningsförmågan ökar med tiden... Allteftersom vi blir tillvänjda...

Därför är det bråttom !

Anonym sa...

Hans J, nu står vi på samma barrikad.
Låt oss gemensamt bekämpa FRA m fl repressiva lagar, trots att vi får lön fr div olika källor.