Allra först måste jag ge en eloge till författaren Anders Widén, som fullkomligt lysande tecknar bilden av kulturelitens kamp mot teknikutvecklingen. Sedan måste jag orda om dagens Brännpunkt med SVT:s VD Eva Hamiltons debattinlägg och häpnar. Efter att ha luftat sin besvikelse över att ett lagförslag ser ut att ha ”frusit inne”, ber hon Beatrice Ask sätta fart på detta arbete. Om inte – och här kommer den kvalificerade okunskapen i dagen ”Utan sådana förutsättningar kommer Pirate Bay och den illegala nedladdningen att kunna fortsätta lura skådespelare, artister och manusförfattare på både pengar och rätten till deras verk”. Att VD:n för ett av våra medieföretag, som säger sig stå i allmänhetens tjänst, visar sig vara så okunnig att hon kan påstå att en teknisk plattform, som möjliggör fildelning av material oavsett om detta är upphovsrättsskyddat eller inte, skulle ha till uppgift ”att lura skådespelare, artister och manusförfattare på både pengar och rätten till deras verk”, är så befängt att jag undrar om det inte finns några datatekniker i företaget, som kan undervisa sin chef. Det fattas flera koppar i det skåpet.
Att branscher, som inte hänger med i den tekniska utvecklingen och ligger i dödsryckningar, i ett sista desperat försök lägger tid, energi och pengar på en rättegång mot The Pirate Bay, det kan jag förstå. Men att VD:n för ett av våra viktigaste Public Service-företag är så okunnig är inget mindre än en katastrof. Inte undra på att svenska folket får kämpa som djur för att skaffa sig kunskap om hur detta med upphovsrätt fungerar och hur illa den lagstiftning, som vi har idag, passar den publika allmänning, som sedan ett antal år flyttat ut på nätet. Karl Sigfrid skrev för drygt en vecka sedan att SVT borde öppna sina arkiv. Intressant.
Under tiden som SVT:s Eva Hamilton blottar sin okunnighet rullar rättegången vidare. Här en artikel i SvD, där Kristoffer Schollin, lektor med specialisering i IT-rätt och immaterielrätt vid Göteborgs universitet, tände ett och annat ljus i det mörker som råder när den ”kultureliten” möter informations- och kommunikationstekniken. Annars var det igår medieforskaren Roger Wallis tur att bli kraftigt ifrågasatt av branschens jurister. De gjorde sitt bästa för att ifrågasätta både hans CV och sakkunskap i fråga om sambandet mellan fildelning och vikande försäljning. Författaren Stefan Stenudd skriver Mycket är unket i rättegången mot The Pirate Bay. Roger Wallis vann dock lyssnarnas hjärtan, vilket visade sig när han på åklagarens fråga om ersättning svarade att rätten gärna fick sända blommor till hans hustru. Han fick dessutom ett mejl med uppmaningen ”Stå på dig” från artisten Timbuktu. Och blomberget växer skriver SvD.
Sydsvenskan skriver att en dom i målet kan dra ut på tiden om rätten går på försvarets linje och inhämtar ett förhandsavgörande från EG-domstolen. Niclas Qvarnström skriver att åtalet mot The Pirate Bay också handlar om politik. Dessutom börjar en del av dem som Antipiratbyrån jobbar för att känna sig obekväma med att de tidigare gett juristen Henrik Pontén fullmakt att föra deras talan i domstol, vilket DN skriver om. I Aftonbladet funderar Eva Franchell över effekterna av det, som pågår och Lena Sundström går till storms mot skenheligheten: ”Att gömma sig bakom ungdomars syn på upphovsrätt eller bristande känsla för rätt och fel så fort vi skall diskutera den här frågan är fegt och ohederligt. Jag känner mig till och med frestad att ta till sådana överord som att det finns en ”risk för att nya generationers respekt för rättsstaten urholkas”, skriver hon i en skarp slutkläm. Som de gamla sjunga kvittra de unga, hette det förr. Men nog visar debatten att det är dags för en rejäl översyn av upphovsrätten. I annat fall börjar jag tro att kultureliten gaddat ihop sig för att stoppa teknikutvecklingen. Det är ju inte utan att man kan höra hur de sätter en ära i att klara sig nätet förutan.
En del andra som bloggar: Mårtensson, Opassande, Badlands Hyena, Svensk Myndighetskontroll och Lakes Lakonismer.
18 kommentarer:
Europaparlamentet kommer att rösta om att stänga arkiven. Lite underligt att Hamilton inte gör den uppenbara kopplingen.
Bra iakttagelser i inlägget.
Det finns redan en bättre modell för upphovsrätt som heter Creative Commons. Den är nyligen översatt till svenska, och består av olika licenser. Det som är nytt är att upphovsmannen via dessa licenser, bestämmer hur de vill att deras verk får användas - kommersiellt med eller utan tillstånd, icke kommersiellt, om verket får ändras på samt i vilka sammanhang man ska betala för att nyttja verket. Creative commons är flexibelt, och det är upphovsmännen själva som har full kontroll.
Det är tvärtom idag, då det inte alltid är så att upphovsmännen äger rättigheterna till sina egna verk, pga avtal med i första hand stora multinationella bolag. Ibland händer det även att upphovsmän får lösa ut, eller köpa loss, rättigheterna till sina egna verk. Exempel kan vara en låt som en artist/upphovsman absolut inte vill ha med på nästa skiva men som är viktig för skivbolaget, oftast för att det passar deras produkt. Allt beror naturligtvis på hur avtalen, eller "skivkontraktet", ser ut. Det finns inga standardkontrakt. Mer än så ska jag inte gå in på hur det fungerar.
Det är som det står i DN, att de som är tveksamma eller vill dra sig ur åtalet mot PB inte kan göra det. Makten över kulturen bör höra hemma hos de som en gång skapat den - upphovsmännen.
Erik J: Jag skrev ju att det fattas en del koppar i det skåpet ;-)
CC-förespråkare: Har läst en del om detta och tycker att det är mycket intressant. Då gynnas den som vill vårda sin publikkontakt. Men jag kan tänka mig att det inte faller Ifpi på läppen.
Anonym: Tog bort din kommentar då den var obegriplig - i vart fall för mig.
Det går tyvärr inte att sätta in kopparna i skåpet, för det är ubbenbarligen inte plogat ända fram hos henne.
Vem skall ploga?
- Nicke
Ja, det är ju helt stört hurHamilton fläker ur sig saker.
Hur okunnig får en välbetald riksdagsledamot vara?
Gunnar Andrén ställer en filosofisk fråga på sin webb.
Får man skriva om sitt eget deltagande i en debatt.
Han tycks se det som att om det gäller annan, konstigt. Men eget deltagande går bra att skriva om.
"27 feb Kommunal ekonomi
Jag har fått möjlighet att deltaga i den TV2-sända ekonomiska debatten om den kommunala ekonomin. Jag ställer oupphörligt en och samma fråga till Thomas Östros (s) som - klokt nog - i tre anföranden väljer att inte svara.
Min enda frågar är:
- Finns det gratis pengar? Varifrån kommer de gratis pengar som Östros delar ut till kommunerna?
Uppriktigt sagt: Företrädarna för vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna ser alla symptomen av den ekonomiska krisen, men låtsas inte förstå varifrån den kommer. Pinsamt dåligt, plgsamt(sic) effektuerat.
27 feb Sin egen kommentator
I dag skriver DN:s Barbro Hedvall på ledarplats i Dagens Nyheter om gårdagens debatt i riksdagens förstakammarsal om riksrevisionen. Jag delar många av hennes synpunkter, som f.d. ledamot i styrelsen anser jag att denna skall avskaffas och flera andra åtgärder vidtas för att stärka revisionen.
Men det intressanta är att kritikern Hedvall själv var med i debatten, inbjuden kommentator - och sedan skriver om den."
Läs Gunnar Andréns blogg här
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Blogg____45658.aspx
Nicke: Det måste vara någon som känner till vägen. Någon datatekniker i företaget?
Agneta: Intresset ljuger inte, varför jag ställer mig frågan varför hon inte tänker i banor av upphovsrätt vs allmänrätt. Idag är det många som skott sig själva på investeringar gjorda av det svenska folket via skattemedel och avgifter.
Bo B: Bra exempel på detta att se grandet i sin syster öga, men inte bjälken i sitt eget ;-) Det är inte GA:s paradgren, om man säger så. Eftersom min uppgift här i världen inte är att väcka honom till insikt, gör jag annat mera fruktbart.
Farmorgun, från och med nu skall jag oxå kalla mej det, i alla inlägg och allting jag skriver, till Expressen, Aftonbladet - överallt - Du kan inte vara den enda som har rätt till det "häftiga" namnet... skall nog skaffa mig bloggar överallt oxå - Farmorgun rocks. Skall nog till och med starta en hemsida.. Farmorgun Bay - där alla kallar varandra för det namnet. Upphovsrätten är töntig ;) Tänk folk som vill ha betalt för att de skrivit eller målat eller någonting annat? Vilka töntar!!!! Spendera tid för att vilja ha pengar sen... Låt alla konstnärer och filmare och alla andra jobba gratis!!!!
Leve Farmorgun...
Anonym som vill kalla sig Farmorgun:
Välkommen i sällskapet - Fler gör mer!
Hej Anonym 23.51
Jag har just målat en solnedgång på en äkta passepartout. Äkta akrylfärger rakt igenom.
Ett kolstift för att först dra upp de stora konstnärliga linjerna.
Nu är pannån klar. Vart ska jag sända räkningen, jag vill ju klart ha betalt för min konst. Nu PRONTO.
/Nyckelvikskolan
jag är farfar, pensionär och antiFRA bör jag kalla mig FarfarBo eller är det varumärkesintrång, vad anser du och IPRED m fl.
Kan jag skriva antiFRA eller menar rikslikaren DN att det är en nullitet pga min pensionsinkomst?
Bör jag skjuta mig pronto enär Alliansen gillar FRA.
Gunnar Andrén(FP) skrev just o hänvisade till artikeln i DN o menade (Underförstått) att mitt tidigare motstånd mot FRA vilade på lösan sand.
Kära Nyckelviksskolan, skicka räkningen till NUG - han har ju fått bra betalt för sin "konst",så han kan säkert hjälpa dig/Farmorgun
Nyckelviksskolan och Bo B: Då en Farmorgun-kopia tagit över och sköter kommentarsfältet ägnar jag mig åt annat.
men Farmorgun,"fler gör mer"... så blir jag nedsatt till att bara vara en kopia, jag trodde att det var bra att det fanns fler farmorgun? Vi kanske borde ringa upphovsrättsmaffian, så att de låter det bara finnas en farmorgun?/farmorgun
Jag har inget emot kopior och medan du sköter detta kan jag göra annat. Fler gör mer ;-)
Hittade ett praktiskt exempel på hur Creative Commons-licenser används. Titta på bildtexten på
http://www.guardian.co.uk/media/pda/2009/mar/02/pirate-bay-p2p
Helt klockrent! Och så fundamentalt enkelt att använda!
Sedan är det en helt annan fråga hur licensen respekteras.
Men jag tror nog folk är mer välvilligt inställda till upphovsmän än till multinationella bolag...
Har bestämt mig för att använda min konsumentmakt till att i första hand stödja de artister jag vet har ett eget skivbolag eller på annat sätt går sin egen väg. Robyn och Dilba är två exempel. Musik kan jag lyssna på via Spotify (även om skivbolag försöker kontrollera utbudet där...) och filmer/serier/program kan jag se via tjänster som Joost. Gratis och lagligt.
Om jag känner behov av att äga en bit plast (få mig inte att börja prata om miljöaspekten av att tillverka, frakta och flyga dessa plastbitar) tänker jag i fortsättningen söka upp en begagnataffär.
Förresten, om du vill sätta tänderna i en skrämmande samhällsutveckling: googla på det vidriga företaget Monsanto.
Det ger perspektiv på hur intressen bakom politiskt spel verkar - så sent som i februari 2009 är de i Bryssel och lobbar :(
Dokumentären om Monsanto finns ironiskt nog inte längre tillgänglig på svtPlay, men kan laddas ner från Pirate Bay...
Hej Farmorgun! FarmorGun här, Din favoritkopia. Jag undrar om du har sett filmen "i flesta laget" med Michael Keaton och Andie McDowell? Om inte, så rekommenderar jag den verkligen - den har en poäng, angående kopior, p.s. vet du vad man kallar en klonad sjörövare?
Skicka en kommentar