DN skriver att det är för tidigt att ropa hej – internet inte räddat, vilket de flesta som står på barrikaden är helt på det klara med. Sprickan mellan parlamentet och ministerrådet har gått i dagen efter gårdagens beslut i ITRE-utskottet om Telekompaketet, vilket DN:s Hans Rosén skriver om. Där berättar han att rapportören MEP Cathrine Trautmann försöker sätta press på ministerrådet genom att uttala att ingen väljare kommer att förstå att viktig lagstiftning för telekommunikation måste falla på en fråga, där parlamentet har erkänt internetanvändarnas rätt till information och yttrandefrihet. I den del av paketet, som handlar om konsumenternas rättigheter gentemot operatörerna, pågår förhandlingarna för fullt och rapportören MEP Malcolm Harbour räknar med att ha en överenskommelse i nästa vecka. Medan jag läser märker jag att jag missat att närmare ta reda på vilken roll kommissionen spelar i detta drama, men det är väl där som förhandlaren Jörgen Samuelsson huserar. Upphovsrättsindustrin har verkligen knölat till paketet och när vi ser hur det civilrättsliga direktivet tagit gestalt i EU:s olika länder, vilket DN skrev om för en tid sedan, kan man verkligen fråga sig vad som är meningen med föreningen. Och här hemma går diskussionens vågor höga, men det ser ut att gå åt ett annat håll än den som industrins lobbyister räknat med. Olof bjuder på ett bra inlägg. Istället för en renodling av synen på EU, som en federation av självständiga stater, har vi fått något slags hopkok, som ingen blir riktigt klok på.
Och medan förhandlingarna går vidare pågår ett öppet krig i Paris där frågan om filtrering och censur med sanktioner, som avstängning, görs till en typisk batalj mellan höger och vänster sida i politiken. Anaïs berättar om detta på sin blogg. I EU har frågan om våra demokratiska fri- och rättigheter på nätet hittills bundit samman MEP:er från höger till vänster. Av inslaget i kvällens Aktuellt (i slutet av sändningen) att döma ser vi dock ut att få ett vänster-höger-kiv även här hemma. Eva-Britt Svenssons paket, som Erik Josefsson puffat för, gillas inte av Gunnar Hökmark (M). Ministern Åsa Torstensson (C ) är den ståndaktige tennsoldaten i ministerrådet, här i DN. Kan en ekonominyhet lätta på trycket? Öppen källkod värd 387 miljarder - intressant.
Sidvind redovisar utan ord läget när 15.835 läsare svarat på DN:s webbfråga; Hax puffar för Frihetsfrontens talarkväll; Christian Engström skriver om nätaktivism och dubbelspel; och Oscar Swartz skriver Alla mot regeringen: Rädda nätet och gör mig generad när han skriver ”FarmorGun avancerar till att bli en av de mest brinnande aktivisterna för ett fritt nät”, samtidigt som det känns bra att vara med och göra en insats bland alla dessa yngre människor, som avfärdas på det mest lumpna sätt, när de försöker beskriva hur vi, som gillar internet, lever delar av våra liv på nätet. Verktyget datorn och nätet gör det möjligt för en ensamstående pensionär, som jag, att dagligen delta i det demokratiska samtalet, med deltagare från när och fjärran, vilket är viktigt för demokratin, även om ordvalet i dessa diskussioner inte alltid kan anses vara så högklassigt, som de mest högfärdiga kulturknuttarna önskar sig. Ibland önskar jag att jag kunde säga att vi inte orerar för deras skull, men inser raskt att även de behöver den diskussion som förs. Att jag dessutom känner att jag mår bra av det, det gör inte saken sämre.
När jag tidigare idag skrev och tackade MEP Atanas Paparizov från Bulgarien för hans insats i gårdagens beslut, kändes det gott att tänka att vi båda är med i EU och kan delta i fria val till unionens parlament den 7 juni. Knapsu håller på med en förvalsundersökning - gå dit och rösta.
4 kommentarer:
Oscars ord är välförtjänta Gun!
Ses vi imorgon kväll? Vill du kanske ha skjuts från Norrtälje till Gamla stan imorgon eftermiddag? Jag ska åka från Banken någon gång runt 17:30, är planen.
Du når mig enklast på min g-mail (som du hittar i min profil)
Hej Gun!
Kommissionen lade de ursprungliga förslagen i Telekompaketet. Samuelsson är tjänsteman och arbetar för Sverige i ministerrådet.
/hälsningar Hasse Rosén (på väg hem från Strasbourg)
Lake: Rart av dig att tänka på mig, men jag har annat för mig i morgonkväll.
Hasse: Välkommen hem och tack för initierade rapporter från "slagfältet". Här hemma blir det nog surr om P 3:s nyhetsinslag i morse om domaren i TPB-rättegången. Jag har själv reagerat på att regeringen lagt översynen av upphovsrätten i händerna på Jan Rosén, ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt. Där för övrigt advokaten Danovsky är med i styrelsen.
Jag hörde nyheten i P1 jag... om domarjävet alltså.
Att de inte skäms!
Förr eller senare kommer det ju ut.
Men de bryr sig inte.
Skicka en kommentar