söndag 24 maj 2009

Demokratins riddare med trasiga sköldar.

Ser att även Expressen har en ledare m a a Anne-Marie Pålssons beslut att tacka för sig, d v s att inte ställa upp för omval. Hennes beslut är väl underbyggt och hennes strategi är att göra sin sorti på ett sätt, som kan göra skillnad. Något som gör att ett antal riddare med krokiga lansar och trasiga sköldar drar ut till försvar för riksdagens arbetsformer, vilket jag bloggat om tidigare idag. Måtte media, som ska analysera den matchen, läsa såväl Johan Linanders som Staffan Danielssons inlägg och ta sig en funderare på vad ett sådant sätt att se på sitt uppdrag leder till i sin förlängning. Dessutom så billigt att göra Anne-Marie Pålssons kritik till något som handlar om henne som person. ”Hon har inte förstått hur man kan påverka”, säger Linander. För egen del läser jag – jag litar på de andra och då litar de på mig och genom att vi byter äpplen mot päron kan jag påverka. Så kommer det sig att det är en liten klick politiker och tjänstmän kan besluta om FRA och alla andra lagar, som folket sedan ska packa och rätta sig efter. Demokratins dynamik och självreglerande kraft kan inte fungera i ett sådant klimat. En av de, som kommenterade DN:s ledare på samma tema; Mårten Schultz, hade ett radikalt förslag, som det verkligen kan vara frestande att ansluta sig till.


Men eftersom jag ännu inte gett upp hoppet om att vårt demokratiska system ska kunna genomgå en renovering, har jag till att börja med bestämt mig för att proteströsta i EU-valet och ge Piratpartiet min röst. Genom att ge de etablerade partierna en spark i baken hoppas jag att huvudet ska börja fungera. I snart ett år har jag på många olika sätt vädjat till de, som vill ha hand om förståndet, men misslyckats. Därför är det nu dags för en annan strategi. Visa upp dessa riddare i sina sorgliga skepnader och sätt min lit till att många goda krafter kommer att verka för en annan tingens ordning. Erik Hultin gör sina tappra försök; Mårtensson har också sina funderingar utifrån ett annat perspektiv; Hanna visar sig också vara tveksam till det kloka i Staffans argumentation. Intressant.


10 kommentarer:

Christian Engström (pp) sa...

Tack för din röst. Nu fixar vi det här!

Gun Svensson sa...

Väl bekomme! Nästa gång du blir påhoppad för att PP inte har några kvinnor med sig, får du säga: - Än så länge har vi inte så många med men vi har en mascot - en farmor som inte är medlem men som tror att hennes röst på oss kan göra skillnad.

Johnnie Eriksson (pp) sa...

Jag får tacka dig för förtroendet för oss Gun, tillsammans ska vi nog kunna göra något åt allt detta elände som regnat ner på oss.

Stolt piratpartist som gick med för att kunna påverka och göra sin röst hörd, på riktigt

Hans J sa...

Tack snälla duför att du alltså röstat på någonting som ger även min rätt till integritet en röst !

Tack för att du stöder min rätt till kunskap!

Tack för att du vill stödja min rätt till fri kultur!

TACK !

Bo Bengtsson sa...

Alla tycks inte gilla att du uttalar dig för PP. Läs vad en gemensam "vän"
skriver:
"Så den fina damen i Norrtälje (s) som skall rösta på Piratpartiet. Ja, det
förstår jag efter gårdagens framträdande i Agenda av deras toppnamn,
partiet hade en åsikt, frihet på nätet, men ingen annan. Alltså denne
Engström skulle ju ha en lysande karriär framför sig i Hasse Alfredsons
Svenska Kyrkan från 60-talet: Inga bestämda åsikter om någonting.

Jag tycker det verkar logiskt att Damen (s) i Norrtälje röstar på
Piratpartiet.

Själv skulle jag efter gårdagens tumult i Agenda mellan Uvskog och
Hökmark och utfråning av Schyman (fi) någon sverigedemokrat lika
kunnig som salig Pastor Jansson och Piratpartieets företrädare,
välja endera den sistnämnde eller ingenting alls i ett val mellan dessa
fem politiska giganter.

Kan du gratulera Damen (s) i Norrtälje från mig och säga att jag tycker
att hon gör ett logiskt val, i god Pastor Jansson-anda: Inga bestämda åsikter
om nångint!"
Här skulle jag vilja skriva något, men vis av skadan avhåller jag mig.
Inte skriva att man vill döda, då kommer SÄPO. Jag vet. (Aktnummer finnes)

Gun Svensson sa...

@Johnnie och Hans J: Sakta i backarna - jag röstar på PP för att alla de andra alternativen är omöjliga mot bakgrund av FRA m m. Jag inser att PP inte hade behövts om de andra partierna vaknat upp och funderat över internets roll i medborgarnas liv något tidigare.

@Bo B: Hälsa din vän att "Damen i Norrtälje" inte varit med i S på över 22 år och ser sig själv sedan många år tillbaka som socialliberal med humanismen som livshållning. Mitt beslut att rösta PP är inget hugskott utan sammanvägt, då detta är (vad jag kan se) det enda sättet att protestera mot alla dessa direktiv och lagar, som utgår från att vi alla är presumtiva bovar och banditer, som kräver övervakning av FRA med hänvisning till att vi på ett eller annat sätt utgör ett hot mot rikets säkerhet och ordning. Jag vägrar finna mig i att rädsla ska styra oss vid uppbyggnaden av det stora fredsprojektet Europeiska Unionen.
Dessutom har jag förtroende för Christian Engström, som tidigare varit engagerad i Folkpartiet. Att bli ställd mot Gudrun Schyman är ingen lek, varför jag tyckte att han klarade sig hyggligt.

Dennis Nilsson sa...

Bra talat, Farmor Gun!!

Jag hoppas nu att fler rakryggade personer kommer efter. Har alla blivit knähundar?

Sverige har blivit ett land av slickare, myglare och lismare. Var finns vårt stolta arv? Nej, makten utgår inte längre från folket. Nu råder fimbulvinter. Vi är tillbaks i 30-talet. Ynkligt av de 60-talister som styr.

Era förfäder SKÄMS för er! De som slet för att ge er ett bra liv. Det har ni skändligen förfuskat.

Tro inte annat än att sanningen hinner ikapp. Gud hjälpe er då! För NI duger väl inte till det!

Gun Svensson sa...

@Dennis: Nu när vi tack vare Anne-Marie Pålsson vet hur det går till måste vi vara konstruktiva och komma med förslag till förändringar. Har tänkt tanken att ta kontakt med henne; hon kan ha bra idéer. Hur som kommer vi ingen vart med att spy galla, vi måste vara rationella. Såg du för övrigt Mark Klambergs inlägg om FRA-komplementet som överlämnades till riksdagen idag?

Hans J sa...

@Farmorgun:

;-) Jag var mycket noga med mitt ordval!

Jag anser personligen att Piratpartiet är det parti eller det medel som bäst verkar för just MIN integritet, som bäst stödjer MIN rätt till kunskap och som bäst stödjer MIN rätt till fri kultur!!!

Det var för att jag ansåg att du så stödde MIN rätt i dessa frågor som jag ville framföra MITT tack - Det var helt personligt menat!

Jag innehar ingen förtroendepost alls i Piratpartiet men jag anser mycket allvarligt att Piratpartiet är de främsta förkämparna för ett samhälle så som jag vill ha det!

Jag var återigen noga med mitt ordval.

TACK IGEN !

Gun Svensson sa...

@Hans J: Tack själv - bra att vi kan vara tydliga utan att någon behöver ta illa upp. Just nu kan jag inte lägga min röst på en företrädare för något av de andra partierna, men jag respekterar att andra gör andra bedömningar, vilket jag visar genom att länka till Lars-Erick som har ett alternativ för den som inte kan tänka sig att rösta Pirat.