torsdag 24 juni 2010

Kan public service-media styra informationen?

Sveriges Radio och SVT håller på att rigga en databas där ”svenska väljare kan söka information om alla kandidater som ställer upp i valet i höst - i riksdag, landsting och kommun”, enligt deras egen presentation, men redan i nästa mening sviktar ambitionen ”Riksdagskandidaterna i nuvarande riksdagspartier samt Sverigedemokraterna har även erbjudits att berätta om sig själva och sin politik, samt skicka in ett foto.”


Det innebär att Piratpartiet, som fick två av Sveriges 20 mandat i valet till EU-parlamentet den 9 juni förra året, rankas som mindre intressant för väljarna än Sverigedemokraterna. En minst sagt märklig inställning eftersom så många direktiv i EU leder till införande i svensk lag, vilket riksdagens ledamöter måste hantera på ett juste sätt. Maktdelningen i EU mellan Ministerrådet – Kommissionen – Parlamentet, ger det folkvalda parlamentet en underordnad roll, vilket innebär att riksdagen här hemma måste vara mycket mera på alerten när det gäller bevakningen av hur våra ministrar i Ministerrådet och utvalda kommissionärer i kommissionen samt deras tjänstemän sköter firman, eftersom de drar in vårt land i åtaganden som parlamentet har svårt att rida spärr mot.


Ser hos Anders S Lindbäck att EU vill kriminalisera Piratpartiet genom ACTA-avtalet. Mark Klamberg som läst att SWIFT-avtalet handlar om överföring av trafikdata i mängder till USA för att de ska kunna kolla penningtransaktioner, undrar om lösningen verkligen är att EU ska skapa en egen databas för detta ändamål. Erik Hultin (C )har läst DN:s artikel om en ledamot i EU-parlamentet, som i Facebook ser en hälsofara och vill lagstifta. Även om jag inte är beredd att idiotförklara människan, eftersom det finns gott om politiker, som i bästa välmening vill lägga livet tillrätta åt oss människor, så håller jag med Erik. Utöver allt detta kommer sedan den övervakning och kontroll av hela svenska folket, som riksdagen beslutat om under den senaste mandatperioden, vilket har en direkt bäring på överenskommelser i mer eller mindre slutna rum på EU-nivå. Aningen udd skrev på årsdagen hur hon minns beslutet om FRA-lagen i juni 2008.


Mot den här bakgrunden blir det dock lättare att se hur SR:s och SVT:s viktning till fördel för Sverigedemokraterna berättar något väldigt intressant om våra just nu viktigaste public service-media. Man vill ge väljarna en möjlighet att veta mer om SD, men vill ogärna medverka till att Piratpartiets kandidater blir mer kända för en bredare allmänhet. Varför? Jag har sagt det förut och säger det igen: - Jag tror att det beror på journalisternas egenintresse i frågan om upphovsrätten? I det sammanhanget är det bara ett måste att visa att upphovsrättsinnehavare inte kan vara hur glupska som helst. Det visar den här domen i Hovrätten. Som bekant vill Piratpartiet få till stånd en rättvisare avvägning mellan detta privata monopol, som tidsmässigt utökats under de senaste femtio åren – främst med hänsyn till producentföretagens (ej upphovsmännens) ekonomiska rättigheter – och den allmänna digitala domän, som behövs för landets kulturella utveckling i en tid då informations- och kommunikationstekniken behärskas av allt fler människor i olika åldrar.


Sedan måste man fråga sig: - Hur stämmer ”utvisningen" av Piratpartiet överens med SR:s och SVT:s uttalade syfte: ”Valpejl är en informationskälla för alla väljare som vill fördjupa sitt beslutsunderlag inför valdagen. Vi vill genom detta öka intresset för kandidater på alla nivåer över hela landet och inte bara på det fåtal kända rikspolitiker som vanligtvis figurerar i medierna. Valpejl är också tänkt som en öppen plattform för alla medborgare som vill gräva vidare för att publicera egna journalistiska granskningar av våra politiker.”


Ser att Anna Troberg, Piratpartiets vice partiledare, bestämt sig för att presentera sig för Valpejl.se även om hon inte blivit inbjuden. Själv blev jag förbannad av SR:s och SVT:s taskiga attityd och lät deras mejl bli liggande, tills jag mera lugnt och sansat kan tala om vad jag tycker. Ser också att Oscar Swartz, tränad som han är när det gäller nätets verklighet, lägger märke till att SR och SVT tror sig om att kunna styra nätanvändare i förutbestämda tankespår.


Det kommer att straffa sig bland alla de unga väljare, som förhindras att ta del av information om de kandidater, som kan vara intressanta för deras del. Vill inte SR och SVT ligga hyfsat bra till hos unga väljare? Ges dom inte möjlighet att kolla in det parti och de kandidater, som bryr sig om internetrelaterade frågor, då väljer de nog även fortsättningsvis bort SR och SVT som informationskälla, vilket jag tycker vore trist. Många unga människor har redan reagerat på den valkompass som TT Spektra skapat och som används av olika tidningar på webben. Piratpartiets Mikael Nilsson tog saken i egna händer och skapade en egen variant med SvD:s valkompass som underlag. Har testat och undrar om inte alla dessa valkompasser fungerar ungefär som olika Quiz på Facebook – ett roligt tidsfördriv.


Opassande tycker att det är för bedrövligt att Piratpartiet så grovt ignoreras i media. Men, jag tröstar mig – vi vet att vi finns, även om vi inte syns i olika media! Det är bara att ta på den lila t-tröjan, ge sig ut på stan och prata med folk. Det får vara mitt motdrag. Precis när jag skrivit detta, ringde Axel Nygren, Nyheter 24 och undrade vad jag tyckte om att någon skrivit att man skulle rösta på Piratpartiet för Farmor Guns skull. Jag måste erkänna att jag skrattade gott innan jag svarade att jag känner mig hedrad av att vara utvald och få chansen att vara talesperson för Piratpartiet i dessa frågor. Jag är verkligen tacksam mot alla dessa unga människor, som inspirerat mig att söka kunskap om hoten mot internet, som jag idag ser som en outsinlig kunskapskälla. Det hela blir inte mindre roligt när jag ser att smiley-Bert i Skara toppar artikeln. Dessutom gillar jag att han ser Piratpartiet som farligare än Sverigedemokraterna, vilket visar att han har insett att tiden arbetar för oss.


Även om vi kan känna av att det är en tung uppförsbacke just nu, då vi vill vara synliga i alla dessa opinionsmätningar och olika media. Men det avskräcker inte - tvärtom. Det sporrar mig att anstränga mig ännu mera. Så, tack alla som försöker osynliggöra oss!!! Sedan sällar jag mig till Rick och Copyriot som förklarar vad Piratbyrån betytt för uppbyggnaden av den kunskap med vilken Piratpartiet byggt ett principprogram. Detta som komplement till SvD:s och DN:s korta snuttar från TT. Antipiratbyrån ska inte inbilla sig att de vunnit slaget, när Piratbyrån nu lösts upp, eftersom dess odödliga filosofi tagit sin boning i många, många andra insiktsfulla människors hjärtan. Men det är nog de trosvissa kring Antipiratbyrån och Bert i Skara alldeles för inskränkta för att någonsin kunna förstå.


Avslutar med att länka till Sagor från Livbåten som bjuder på helgläsning och önskar er alla en riktigt Glad Midsommar!

Intressant.

10 kommentarer:

AquaVera Björkö sa...

Nedan följer det mailsvar jag fick från SVT/Valpejl

Mvh//AV


"""Hej

Här finns motiveringen till vilka partier som har fått svara på våra enkätfrågor:

http://valpejl.se/om#valpejl-vilka

Jag kan förstå att de som sympatiserar med PP tycker detta är fel, men detta var den enda rimliga gränsdragningen för oss att göra i dagläget.

--------------------------------
Med vänliga hälsningar
Johan Robertsson
Valpejlsredaktionen

Dagtid 9-17
+46(0)8-784 86 18

valpejl@svt.se

Bengt O. sa...

Var litet realistisk. I riksdagsvalet är PP ungefär lika intressant som Den kokta grodans parti.

Gun Svensson sa...

@AquaVera Björkö: Tack då vet jag vad som väntar, men jag tänker inte låta mig avspisas så lätt.

Gun Svensson sa...

@ Bengt O: ... sade en av alla dem som varit med och kokat grodorna :)

Neder Landet sa...

Bengt O: Jag röstar hellre på den kokta grodans parti än något av de fascistoida partierna som styr landet eller listas på Valpejl.

Bengt O. sa...

Hehe...Mission accomplished ;-)

Skatan sa...

Jag har mailat och talat om hur dåligt jag tycker att det är. Läste det först hos Oscar Swartz och nu hos dig ...

Det är faktiskt skrämmande ... Ett parti som är representerat i EU får inte synas i det här sammanhanget medan SD ...

Skrämmande!

Kram!

Gun Svensson sa...

@Bengt O: Så skönt att kunna konstatera - uppdraget slutfört :)

@Skatan: Tack för att du bryr dig. Vad tror du om att skriva ett mejl till SR:s lyssnarservice http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3113&artikel=1971594
och säga din mening om Valpejl? Jag tycker som du att det som nu pågår är skrämmande.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag börjar tro att det inte bara är ren ovilja emot pp som styr detta.
Det verkar vara ett slags samarbete om att alla traditionella media inte bara ska motarbeta pp utan även negligera pp och att i övrigt köra med buskisliknande "argument"

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/dn-och-piraterna.html

Anonym sa...

Det är verkligen absurt av SVT/SR att inte ha med ett parti som faktiskt sitter i en av de två stora folkvalda församlingarna. Det är väl för sent att få dem att ändra sig antar jag, men de ska inte få komma undan kritiken ändå.

Ska försöka blogga upp detta också, så det kommer nog en pingback senare =)