fredag 18 juni 2010

Den 17 och 18 juni - Minnesvärda dagar?

Man kan diskutera om dagar, som bär på minnen, vilka förlamar handlingsförmågan, är dagar värda att minnas. Det betyder inte att jag tycker att de ska förbigås med tystnad. Har svårt att i ord klä de känslor, som dagarna 17 och 18 juni river upp, varför jag väljer att lyfta fram andra som klarar av det. Den 17 juni 2008 fick vi uppleva något av partirävarnas triumf då FRA-lagen återremitterades några timmar för att sedan komma tillbaka behängd med diverse krims-krams så att de motspänstiga i Centerpartiet skulle kunna göra en kovändning. Utan att tappa ansiktet – trodde man, vilket var väl optimistiskt. För min egen del gjorde den krumbukten att jag helt tappade förtroendet för Annie Johansson, som jag tidigare sett som en skärpt tjej och frisk fläkt.


Men i valet mellan att spela ett spel eller följa den linje som Centerpartiet gick till val på, valde Annie att spela med i det spel som ansågs vara nödvändigt sedan statsministern gjort omröstningen till en kabinettsfråga. Ytterligare ett beslut i år i en annan hjärtefråga gör att Lakes Lakonismer vill utnämna den här dagen till Partipiskans dag.


Opassande illustrerar sin tillbakablick med en tweet av Josh ”Jag känner mig uppgiven. Orkar inte vara arg längre. Ta vår frihet, men vänligen lobotomera mig så jag slipper veta.” Anna Troberg konstaterar bl a ”Många av dem, som kämpade med näbbar och klor mot FRA-lagen tillsammans med oss, gör nu sitt yttersta för att de politiker som drev igenom FRA-lagen ska få fyra år till på sig att bygga övervakningssamhället och montera ner vår personliga integritet”. Futuriteter ger ordet till en gästbloggare, vars ord dagens moderater ser ut att ha glömt. Drottningssylt undrar Känns det verkligen bra? Svart fredag minns också, liksom Liberal och långsint; Anne Kekki; och Futuriteter. Scaber Nestor har listat de riksdagsledamöter som klubbade igenom lagstiftningen.


Som om inte det, som hände då, vore nog, kommer nu den skrivna deklarationen Smile29, där en majoritet i EU-parlamentet kräver att datalagringsdirektivet ska utvidgas till att även omfatta alla våra sökningar på nätet. Hör i P1 att Lena Ek intervjuas. Vi minns att Lena Ek och Christian Engström, Piratpartiets MEP, gjorde gemensam sak. Hax och Sultan noterar det som händer och Mattias Bjärnemalm skriver om mannen bakom Smile29 och hans avsikter. Hax gillar att Rick ryter, medan jag själv studsar när jag ser illustrationen på Ricks egen blogg. Jag förstår att han vill illustrera vad de mäktiga politikerna utsätter folket för, men jag är rädd för att det kommer att leda till en twist som kommer att vändas mot oss. Sedan kommer jag på mig själv med att jag agerar så som makthavarna vill att vi ska reagera – av rädsla för att råka illa ut, ska vi inte våga ta ut svängarna i den politiska debatten. Juristen skriver om en sorgens vecka. Per Pettersson skriver om en farlig utveckling i EU. Andra som skriver är Emil Isberg, Hanna Dönsberg, Fribrytare och Andreas Froby.


Ombord på Livbåten har Marcus och Göran tagit ett dagsaktuellt massmedialt grepp för att skapa uppmärksamhet kring sin story. Lars-Erick visar med sin fundering kring Joshens inlägg att den senaste tittförbudslagen verkligen är knepig. Själv undrar jag vad det är för knapp hos lagstiftarna som moralpaniken utlöser. Är det för att de själva inte klarar stå upp för några av våra viktigaste demokratiska principer, som de behöver FRA för att hålla koll på hela svenska folket?


Yttrandefriheten har begränsningar i olika länders lagar varför den ständigt måste diskuteras skrev Krister Thelin, lagman i Skånska hovrätten, medlem av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter och tidigare bland annat domare i FN:s Krigsförbrytartribunal i Haag intressant om tidigare i veckan. Eftersom vi kan se en trend där makthavare vill kontrollera allt mera av det som delges folket, blir webbplatser som Wikileaks allt viktigare. Frendo skriver om den kampanj som bedrivs mot Wikileaks grundare Julian Assange och här ber Assange Friends of Wikileaks att göra en insats för att stärka webbplatsen runt om i världen. Nätverket Svart Måndag uppmanar oss att stå upp för demokrati och yttrandefrihet.


Avslutar med Lakes samtal med Tomas Tengby i Ring P1 i morse ackompanjerat av snutten i P1 att Säpo lägger ner sina enheter för kontraspionage och kontraterrorism eftersom de enheterna ska ersätts av nya enheter för inhämtning, bearbetning och analys. Sydsvenskan är källan och i deras artikel omnämns även författningsskyddet. Fantastiskt att vi får veta så pass mycket redan före valet. Efter valet kommer väl besked om på vilket sätt det hela kommer att kopplas ihop med FRA:s verksamhet. Om inte folket tydligt visar sin vilja i höstens val. Allra tydligast blir en röst på Piratpartiet.

Intressant.

7 kommentarer:

Jerker Wågberg sa...

Ja, jag kommer väldigt väl ihåg 17-18 juni 2008. Det var första gången jag mått fysiskt illa av ett riksdagsbeslut. En klump i magen som väl inte riktigt försvunnit ännu. Jag inser nu hur naiv och blåögd jag varit - blåögd i dubbel bemärkelse. Det känns lite som jag gått med i AA, men jag erkänner: jag har röstat med moderaterna ända sedan slutet av 70-talet.

Jag tänkte inte på det tidigare, men det står alltmer klart för mig nu hur mycket Gösta Bohman och hans frihetsideal betytt för mitt val av partitillhörighet. Ett frihetsideal som nu verkar ha förpassats till annalerna. Hade jag tittat upp från sofflocket hade jag nog röstat på Centerpartiet 2006. Och blivit ännu mera besviken...

Men "fool me once, shame on you..."

Gun Svensson sa...

@Jerker Wågberg: Du beskriver väldigt väl de känslor som även jag kan känna igen mig i. Det är särskilt svårt när man är medveten om att man gjorde detta möjligt. Sedan måste man jobba på att förlåta sig själv genom att gottgöra, vilket jag försökt göra sedan dess genom att lära mig mera och orientera mig i det nya politiska landskapet, där många söker något nytt, som mera handlar om en humanistisk livshållning. Upplever att Piratpartiet är på väg åt det hållet.

Anonym sa...

det är fullständigt omöjligt att stävja barnoporreländet utan att angripa det sjuka porreländet i sin helhet. Så passs borde varje människa begripa. I annatfall är ramaskriet om barnporr bara hyckleri.

Ordgaller

Gäst hos väderleken

Poétudes

Single Swingle

Fremde Gedichte

- M v h,
Peter Ingestad, Solna

Lars-Erick Forsgren sa...

Aha, det var "Lake" som ringde in till Ring P1, missade namnet. Men han fick säga en del riktiga saker... med lugn saklig stämma.

Höstens val. Jag har åtskilliga invändningar till Pp som parti. Och det finns enstaka goda kandidater i andra partier, dock vad jag vet inte i min valkrets.
Men det finns några gedigna kandidater inom pp också, varav du nog är den främsta, som gör att min riksröst går till pp. I övriga val vete 17.

Jo, jag testade DNs test också. Blev ett märkligt resultat även för mig. De flesta test missar att låta väljaren väga frågans vikt, och då blir det skevt.

Gun Svensson sa...

@Peter Ingestad: Länge sedan sist och därför låter jag nåd gå före rätt när du bombarderar min blogg med dina länkar :) En gång är ingen gång, men två ggr går inte ;)även om vi delar uppfattningen att man inte kan komma åt barnporreländet så som ECPAT, Cecilia Malmström och andra inbillar sig.

@Lars-Erick: Vad hjälper det att alla andra partier har goda kandidater när det är partiledningen som bestämmer?

Anonym sa...

Du kan få rätt länk till mitt inlägg, såg att Frobys adress hade hamnat där istället =) http://perpettersson.wordpress.com/2010/06/18/farlig-utveckling-i-eu/

Gun Svensson sa...

@Per Pettersson: Tack för hjälpen - har fixat till det nu.