tisdag 29 juni 2010

Den som är stark måste vara snäll.

Detta Pippi Långstrump-citat far genom mitt huvud när jag tänker på Lars-Erick Forsgrens bloggpost om en ledarskribent på DN som verkar ha fått det mesta om bakfoten när det gäller PP:s frågor. Lars-Erick har återgett vad denne Nicklas Ericsson förde till torgs i DN:s pappersupplaga den 25 juni 2010:


"Pirater utan vind

Fildelning blev 2006 en fråga som skakade Sverige och fick riksdagspartier att krypa för finniga, dataspelande tonåringar. Så sent som 2009 vann Piratpartiet ett mandat i valet till Europaparlamentet.

Men efter ett kritiserat försök till försäljning av sajten The pirate bay har fenomenet tappat sin hjältegloria. Stödet för Piratpartiet viker. Och häromdagen lades lobbyorganisationen Piratbyrån ner.

Så snabbt vänder politikens vindar. Och i det här fallet har de vänt i rätt riktning.

Niclas Ericsson


Som den verkligt demokratiske liberal, som Lars-Erick är, tog han genast tjuren vid hornen och skrev ett blogginlägg. Vid närmare eftertanke är det inte riktigt juste av oss i PP att låta Lars-Erick ensam stå för renhållningen. Därför hoppas jag att flera av oss, som kandiderar för Piratpartiet, kan göra en gemensam insats för att få in ett genmäle framför allt i DN:s pappersutgåva, där drapan utdelades. Eftersom det citerade varken är särskilt snällt eller insiktsfullt undrar jag om det skrivna ska tolkas som att DN:s storhetstid snart är ett minne blott? I så fall är Niclas Ericssons rädsla förståelig. Men det han skriver blir inte mer sant för det - det liknar mest en besvärjelse.


Andra med starka roller är alla tjänstemän med uppgift att serva regering och riksdag. Såg att en ny Riksdagsdirektör har presenterats, och dessutom läste jag i ett nyhetsbrev från Forskning.se att statssekreterare är politiska tjänstmän med stor makt. Det är väl i och för sig något, som många av oss känt till ända sedan den intensiva FRA-debatten, men det har även lyst igenom i debatten om direktiven för det s k Telekom-paketet och en hel del andra beslut i internetrelaterade frågor. Inte heller där har jag lagt märke till någon särskilt bussig attityd. All makt utgår från folket och till vår hjälp att granska makten har vi public service-media. Men, när vi ser hur Niclas Ericsson hos DN använder sin makt, kan vi konstatera att han gärna går maktens ärenden.


En som däremot ser ut att vilja ge en vidare spridning åt det som inte är glasklart är Tobias Olsson i SvD, som lyfter fram P3:s nyhetsinslag om innebörden av den Hovrättsdom som lett till att internetleverantören Black Internet inte vågar göra annat än blockera sina kunders tillgång till The Pirate Bay. Men när man lyssnar på en av Hovrättens domare och Black Internets VD Victor Möller förstår man att det inte är helt enkelt att tolka innebörden av hovrättens beslut. I SvD:s artikel kan man se att Viktor Möller inte låter sig lugnas av det som hovrättsdomaren säger. Han ser fortfarande en risk att företaget kan tvingas betala vitet om kunderna får fortsätta surfa in på fildelningssajten. – Det är just det här som är problemet med hovrättens beslut. De förstår inte konsekvenserna av det beslut de har fattat. Motparten kan vända sig till domstol för att få vitet utdömt och då är frågan hur den processen skulle se ut, säger han. Aftonbladet skriver också och redovisar andra internetleverantörers åsikt i saken.


Rick Falkvinge och Anna Troberg har i en debattartikel på SvD Brännpunkt belyst saken ur internetanvändarnas perspektiv. Av länkar och kommentarer att döma så engagerar saken . Det är ett mycket bra inlägg som sätter fingret på den problematik, som vi nätmedborgare brottas med och som Piratpartiet vill ta itu med. Piratpartiet vill inte ta bort upphovsrätten, men rimligheten i producentföretagens makt måste skärskådas och den kopieringsrätt som gäller i samhället i övrigt måste gälla även på nätet. Andra som bloggat om saken är Hax; Svensk Myndighetskontroll; Opassande; Mårtensson; Henry R; Anna Troberg – så klart :); OlofB; Jinge; Anne K; Ravenna; Zac; Anders S Lindbäck; Värmlandspiraten; Satmaran och Pezster. Den senare är för övrigt riktigt förbannad på journalistkåren som inte anstränger sig för att inse hur vrickade alla dessa lagar och domar, som följer på dem, ter sig för alla dem som kan tekniken.


Avslutar med en eloge till SR:s och SVT:s valpejl som tog till sig att även Piratpartiet bör ges möjlighet att presentera sig i deras databas. Såg tidigare att även Gudrun Schyman var på krigsstigen eftersom även F! åsidosatts. Jag gillar när människor kan se värdet i att inta ett öppet förhållningssätt.

Intressant.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket bra skrivet.
+1 Gun :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne Kekki Forshaga sa...

Jag får tårar i ögonen. Jag använde just denna mening i ett valtal inför Eu valet, på karlstad torg. mycket viktigt att piratpartiet som är starkt nu, måste vara snällt.

Gun Svensson sa...

@JP Andersson: Tack för glatt tillrop <3

@Kraxpelax: Med sådana melodier får du spela på andra platser än här.

Gun Svensson sa...

@Anne Kekki: <3 Ja, så kan ju också se det. Av en drake som DN kan man nog inte vänta sig det.