torsdag 10 juni 2010

Tillsammans mot övermakten.

Läser i Aftonbladet det debattinlägg som Magnus Andersson, CUF, Mary X Jensen (M) och jag själv inspirerades till av MEP:erna Christian Engström (PP) och Lena Ek (C ). Sedan detta skrevs har jag sett att Anna Corazza Bildt (M) dragit tillbaka sin underskrift, samtidigt som hon deklarerat att hon på alla sätt kommer att bekämpa barnporr. Jag ogillar också barnporr, men tycker inte att ändamålet helgar vilka medel som helst. Med en sådan inställning riskerar vi att människor tar lagen i egna händer, vilket varje rättsstat måste motverka. Men här i Sverige verkar ledande makthavare ha slagit in på en helt ny väg.


Sällan demonstreras detta tydligare än när justitieminister Beatrice Ask tar till orda. Hon är så totalt omedveten om den arrogans som hennes syn på rättsväsendet är ett uttryck för. Samtidigt drunknar hennes förhållningssätt i fråga om brott och straff i en medieflod, där strömmen är så strid att rättssäkerheten eroderas på samma sätt som stränderna längs finlandsfärjornas rutt. De, som uppmärksammar det som pågår, är så få att de kan ses som försumbara i den värld där man lever på braskande nyheter. Dessutom orerar dessa människor bara bland sina vänner och bekanta i sociala medier, som många journalister kan avfärda som betydelselösa, även om en del av skribenterna verkligen kan räknas till betydelsefulla opinionsbildare som Emma Opassande, Sagor från livbåten, Rick Falkvinge och Johanna Julén. Men, att sociala medier väcker intresse i medielandskapet, det visar gårdagens inslag i Ekot och ledaren i dagens Norrtelje Tidning.


Sedan till det som fått alla politiska kommentatorer att gå i spinn – SCB:s stora mätning av opinionen. Piratpartiet är helt osynligt i de opinionsmätningar, som hittills duggat tätt och varit baserade på uppemot 1.000 personer. SCB:s redovisning, baseras på 6.135 röstberättigade personer av 9.035 slumpmässigt utvalda. Deras mätningar ses som de mest tillförlitliga mätningarna. Här Ekots inslag och artiklar i DN, SvD, Sydsvenskan, AB, Expressen. I SCB:s pressmeddelande läser jag ”Övriga partier skulle vid val i maj få 5,7 (±0,5) procent av rösterna. Bland övriga partier är Sverigedemokraterna klart störst. Partiet skulle få 3,9 (±0,4) procent av rösterna i maj. I resterande del av gruppen övriga partier dominerar Piratpartiet.” Wow, detta ser jag som ett avstamp inför månaderna fram till valet 2010, även om vi förbigås med tystnad i etablerade medier.


Att vi har Christian Engström som MEP i Bryssel visar att det som vi pirater föresatt oss att klara av inte alls är omöjligt. Roligt att läsa Europaportalens reportage om att han trivs med sin uppgift. Han betonar att Piratpartiet är ett fokusparti på samma sätt som Miljöpartiet var det i starten av sin verksamhet.

Intressant.

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Med bortfall på 20-30% är alla opinionsmätningar snudd på löjliga.
Vad visar de????

Det är de osäkra, bortfallet som kommer att avgöra valet.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: De har väl funktionen att hjälpa inpiskarna att prata omkull de tveksamma :)

A. Einstein sa...

SVERIGES RADIO GER SD RÄTT IFRÅGA OM STATISTIK FÖR FLYKTINGAR OCH ANHÖRIGA! Man har undersökt sanningen om påståendet att vi har så mycket större invandring och kommit fram till att Sverige HAR en betydligt större asyl- och anhöriginvandring än både Danmark och Finland. Danmark tar emot 87 % FÄRRE asyl- och anhöriginvandrare än Sverige, och Finland 97 % FÄRRE eller räknat per 100 000 invånare: SVERIGE: 478, DANMARK 109 och FINLAND: 22. - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?progra- mid=3615&grupp=9635&artikel=3776781

I ett "Facebookval" med över 43.000 röstande kom SD på andra plats strax efter M. KD och C åkte ut ur riksdagen

Gun Svensson sa...

@ddayperspectiv: Tröst för tigerhjärtan.