tisdag 22 juni 2010

Ett öppet eller blockerat/censurerat internet?

Har tittat/lyssnat på UR Samtidens program med debatten vid Göteborgs Universitet den 6 maj om Ett öppet internet eller kamp mot barnporr, som las ut på nätet igår den 21 juni.


Det är hur tydligt som helst att dagens politiker inte klarar av att stå upp för yttrande- och tryckfriheten och därför ger man sig ut på detta gungfly. Därför ligger det mycket i författaren Anders R Olssons förslag om lagstiftning för Yttrande- och Tryckfriheten på internet, där undantag för att stävja pedofilers övergrepp på barn ska vara väl underbyggda och följa rättspraxis.


När en opinionsbildare med ett så stort ansvar som Ola Lindholm, Kamratposten och BRIS, inte klarar att hålla balansen utan med emfas blåser under moralpaniken, i tro att den metod som föreslås kan göra att man kommer åt övergreppen, har jag inget som helst hopp om att en majoritet av våra politiker klarar att hålla huvudet kallt. Det värsta är att den förespråkade metoden bara skulle tjäna syftet att inbilla människor att krafttag görs för att komma tillrätta med ett allvarligt problem, men dra ett löjets skimmer över politikerna hos dem med kunskap om teknikens möjligheter och begränsningar.


Det var ganska intressant att de uppgifter, som tidigare cirkulerat vad gäller mängden av internetsidor och pengasummor som verksamheten omsätter, inte längre är desamma som vi kunde höra Drottning Silvia tala om i samband med galan om Världens barn och som fortfarande ligger ute på SVT:s hemsida. I UR:s sändning kan vi höra en av poliserna idag sväva på målet när det gäller dessa uppgifter. Han var tydligen inte beredd att hålla fast vid dessa längre. Det visar att tillnyktring är på gång, men hos alltför få, eftersom de tidigare uppgifterna spritts till en mycket stor allmänhet och där fått fäste, eftersom folk inte kan tro att Drottning Silvia och SVT ligger ute med osanna uppgifter. Jag tvivlar på att det finns någon med tillräckligt mycket stake att de klarar att informera drottningen om att hon blivit förd bakom ljuset och plockar bort materialet från webbsidan för SVT/Världens barn. Oscar Swartz, en av de medverkande i debatten i Göteborg, skrev i början av maj Politiker älskar barnporr. Det är provokativt, men jag förstår honom, sedan jag lyssnat ännu en gång på UR Play.

Intressant.

2 kommentarer:

Waldemar Ingdahl sa...

Det finns ju fördelar med ett slutet internet som i Kina

http://www.netopia.se/2010/05/27/pa-andra-sidan-muren/

Lars-Erick Forsgren sa...

Vad rätt du har, Farmor. Men så svårt det är att föra en sansad och saklig debatt i denna fråga.