onsdag 2 juni 2010

God förtjänst genom utpressning.

Kulturnyheterna visade att filmbolaget Voltage Pictures tagit hjälp av olika it-operatörer för att söka upp personer som ska ha laddat ner en illegal kopia av filmen The Hurtlocker.

Drygt 59 miljoner bara i utpressningspengar annars uppemot 1,2 miljoner av var och en av de 5000. Det blir pengar det. Man kan undra hur det bolaget tänker, men uppenbarligen är de stärkta av att politikerna dansar efter deras pipa. Ipred-lagen möjliggör detta beteende. Annars undrar jag om inte detta kan slå tillbaka. Liksom deras idéer om spionprogram i våra datorer och annat som IDG.se kan berätta om. Om man lägger detta tillsammans med deras aktion mot soldater som är stationerade i Irak och att man negligerat militärens önskemål om lagliga alternativ, föds en tanke att de verkar vara desperata. När vi nu får veta att ett av bolagen i Antipiratgänget stämts för att man stulit teknik, som kan användas för att upptäcka piratkopierade filmer, då kan man bara skratta åt hela tillställningen. Och i denna cirkus tävlar politikerna om att vara till lags.


Men om vi ska tro Hax, som berättat om en omröstning i EU:s juridiska utskott, börjar man med att besluta, sedan debatterar man och därefter tar man reda på fakta. Christian Engström skriver om att det krävs ett rejält jobb fram till omröstningen i parlamentet den 14 juni. Kristdemokraterna i EPP, de konservativa i ECR verkar vara förlorade, men ALDE-gruppen kan tänkas vara mer upplysta. Såg annars att de konservativa och liberal-demokraterna i England träffat en överenskommelse där det ser ut att finnas hopp om ett uppvaknande när det gäller datalagringen. Undrar var de står i fråga om Gallo-rapporten? Monica Horten noterar att lobbyn, som kämpar för att upphovsrättsskyddat material ska få en särställning, åter igen är på G.


Här hemma vet vi att de använder kampen mot barnpornografi för att dyrka upp motståndet mot filtrering och blockering. Alf Svensson (KD), som satt hela sin prestige på spel, går i bräschen. Rätt märkligt ställningstagande av en man, som borde brinna i tron på möjligheten att utveckla människornas eget inneboende filter – samvetet. Här sätter han sig till doms till synes utan tanke på vilka konsekvenser detta får i andra sammanhang. Vi får nog se till att Piratpartiet växer inom EU:s alla länder med ökat inflytande som följd. Eller, som någon skrev i en kommentar häromdagen ”...antingen förstår de och rättar till. Eller också gör de oss så starka, att vi till slut kan rätta till själva. Det förra är mest önskvärt både för dem, för oss och för samhället i stort. Vi hoppas på det, men vi måste - tyvärr - vara förberedda för det senare...”


Igår såg jag till min glädje att Cecilia Wikström dragit tillbaka sitt undertecknande av den skrifliga förklaringen som bland annat går ut på att kräva registrering av alla våra sökningar med hjälp av sökmotorer som Goggle m fl d v s en utökning av datalagringen. Nu kan vi bara hoppas att fler MEP:er inser det kloka i att göra likadant. Men vem/vilka ska väcka dem? De adresser jag har i min adressbok gäller den förra mandatperioden och just nu känns det övermäktigt att gå i clinch med t ex Englands MEP:er. Finns det något enklare sätt att nå dem med vår information och vår oro? Frankrike är väl bortom all räddning om jag tolkat La Qadratur du net rätt – här noterar de att ALDE nu ser ut att ställa sig på upphovsrättslobbyns sida. Verkligen mycket sorgligt om det skulle vara så. Uppdatering: Såg nyss hos Christian Engström att Cecilia Wikström, sedan hon upptäckt att hon blivit vilseledd, skrivit till MEP:s inom ALDE om saken. Ett sådant agerande inger respekt.
Intressant.

7 kommentarer:

Tor sa...

Alf Svensson ville väl ha ett nationellt DNA-register som polisen har tillgång till så hans inställning kanske inte är ägnad att förvåna, även om den är nog så oroande.

"Antipiratgänget stämts för att man stulit teknik, som kan användas för att upptäcka piratkopierade filmer, då kan man bara skratta åt hela tillställningen."

Här tycker jag nog att man ska vara litet försiktig så att man inte omedvetet använder en retorik som leder tanken fel. Förmodligen är det helt enkelt två parter som oberoende av varandra använt samma teknik. Ordet "stjäla" antyder att det inte går att begå patentintrång utan att medvetet tillgodogöra sig någon annans färdiga lösning. Så är naturligtvis inte fallet. Jag förstår att du bara återger en anklagelse, men jag tror ändå att det finns skäl att tänka över ordvalet.

Gun Svensson sa...

@Tor: Du har helt rätt i att jag måste ge akt på mitt ordval, även om artikel som jag refererade rubricerades med ordet stöld och ordet stulit användes i ingressen, vilket ledde till att jag trodde att det handlade om en stöld. Men vid en omläsning ser jag att det bara var en anklagelse som inte är bevisad. Därför är det bra med läsarkommentarer som visar på att ordvalet kan leda tanken fel. Tack för det!

Anonym sa...

Att anti-piratgänget anklagas för stöld lär ju vara eftersom de facto haft diskussioner om sammarbete med företaget som stämmer dem. De har träffat och visat upp sin produkt för anti-piratgänget utan att det blivit någon affär för att sedan finna att anti-piratgänget gått vidare med att göra samma sak.

Det finns dock något som talar mot att använda begreppet stöld. Det finns rysande bra argument för att mjukvara är ren matematik och därför inte borde vara patentbar.

Om vi talar om det konkreta exemplet så är ju vattenmärkning av sedlar, utskrifter från skrivare och tryckta böcker är standard som alla som förstår ordet känner till. Vidare att digitalt dölja information, exempelvis vattenmärkning, osynligt i bilder är något universitet forskade fram för decenier sedan.

Det finns alltså goda grunder att fråga sig hur företaget kan ha ett patent för en teknik som de inte alls har uppfunnit utan bara skamlöst patenterat eftersom patent systemet inte klarar att hantera mjukvarupatent.
/Fiery Spirited

Rikard sa...

"Uppdatering: Såg nyss hos Christian Engström att Cecilia Wikström, sedan hon upptäckt att hon blivit vilseledd, skrivit till MEP:s inom ALDE om saken. Ett sådant agerande inger respekt."

Eller betyder det att Wikström är gravt inkompetent som sätter sitt namn på skriftliga förklaringar utan att ens följa upp vilket direktivnummer det refererar till? Det tar ungefär 1,2 sekunder att googla.

Nkari sa...

Sen kan man ju fundera på om tex TPB och liknande torrent sidor blir tvungna att lagra vad folk söker på iomed att de inte är mer än glorifierade sökmotorer..

Kanske det som är huvudtanken bakom smile29..

Gun Svensson sa...

@Anonym/Fiery Spirited: Också en intressant aspekt.

@Rikard: Vi är minsann inte bortskämda med att en politiker 1. inser en blunder, men framförallt 2. erkänner det och 3. gör en insats för att rätta till det hela. Det inger respekt. En tabbe vi alla göra. Som medlem i gruppen Shit happens - stödgrupp för politiker föredrar jag detta framför att trava vidare på den inslagna vägen för skams skull.

@Nkari: Du har rätt i att mycket handlar om en fixering vid den självpåtagna uppgiften att släcka ner TPB med alla till buds stående medel. Vi har nog inte sett prov på allt ännu.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.