fredag 4 juni 2010

Vi är inte pedofiler!

”Det farliga med krig mot fiender som inte kan förgöras är att man kan motivera vilka stridsmedel som helst. Nu när terrorhotet inte längre sätter särskilt starka känslor i svang är det pedofilerna som ska göra oss rädda för varandra och villiga att övervakas. Låt forskaren och aktivisten Christopher Kullenbergs ord bli ett stridsrop: vi är inte pedofiler!” Med de orden avslutas Expressens ledare där Johannes Forsberg redogör för det dokument, som bland andra Alf Svensson (KD) och Anna Corazza Bildt (M) undertecknat.

Om de lyckas samla över 369 av EU:s parlamentsledamöter, då kan de sätta press på den nya kommissionären Cecilia Malmström att utöka datalagringsdirektivet att gälla även vilka sökningar vi gör med hjälp av Google och andra sökmotorer. Cecilia Malmström har ju redan lagt ett förslag om att filtrering/blockering av barnpornografi ska bli ett direktiv för lagstiftning i alla EU:s länder. Undrar om hon känner till att de som vill ge eldunderstöd inte bryr sig vare sig om ”det finstilta” eller är särskilt balanserad i sitt ställningstagande, vilket Anna Troberg visar på i sitt inlägg. Det är den ena sidan av saken. Sedan kan man undra vart vi är på väg med den moralpanik som våra lagstiftare gett uttryck för både här hemma och i EU. Det är något som både Josh och Sagor från livbåten funderar kring. Vi är inte pedofiler bara för att vi vill diskutera det rimliga i det som våra folkvalda sysslar med!

Men, att detta med övervakning och avlyssning blivit Big Business förstår man när man tar del av när nu Google avslöjas med att ha sökt patent på en teknik för avlyssning av trådlösa nätverk. Avlyssning och avlyssning förresten … ser hos Mark Klamberg att Techworld skriver i en artikel under rubriken FRA gör inte det du tror att ”amatörmedia” inget begripit av det spel, som pågått inför våra ögon, eller som uppenbarats genom ett idogt arbete av en rad sakkunniga inom olika områden i kombination med uteblivna svar på våra frågor till dem som det vederbör. Mark skriver i kommentartråden till sitt inlägg m a a en kommentar: ”Ta gärna upp detta med Jörgen Städje i kommentatorsfältet till hans artikel. Det verkar som han både läser och svarar på kommentarerna”. Jag tycker att vi ska ta tillfället i akt, inte minst sedan Mark illustrerat att vi faktiskt inte varit helt fel ute.

Intressant.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju helgalet att dom ska spärra nätet med hotet från Pedosarna!

Dom riktiga Pedosarna är ju på SKYDDADE sidor där det KRÄVS medlemskap och användarnamn och lösenord m.m

Såna sidor är INGET som medelsvensson kommer åt eller kan se!

Hur tänker dom egentligen???

Anonym sa...

EDIT:

Jämför Softmupparna!

Det är INTE vem som helst som kommer in där!

Anonym sa...

Pedofilerna är mest troligt inte ens ute på WWW eller "hemsidor" som politikerna tror. Internet är mer än bara en webläsare.

Mest troligt sitter pervona uppkopplade via privata, hårt krypterade VPN-tunnlar till en privat chat på en privat server.

Inte fan sitter de och googlar efter småflickor och småpojkar helt öppet, som idioterna vid makten verkar tro (eller vill inbilla sig och andra).

Anonym sa...

SANT, men kan NÅN få dom här d-la korkade politikerna att FATTA det???

Gun Svensson sa...

@Anonym 1: Jag är inte så kunnig när det gäller den tekniska utvecklingen, men jag har all anledning att tro på de tekniskt kunniga som jag känner, när de säger att dessa åtgärder är slag i luften - politikerna skapar en illusion att man gör något åt ett problem medan de i själva verket bara drar skam över sig själva.

Anonym 2: Jag har inte en susning om vilka Softmupparna är och kan inte göra någon jämförelse :(

Anonym 3: En och annan nyfiken kan nog tänkas söka efter sidor på nätet, men när det gäller att skydda barn och ungdomar är det framförallt föräldrar och andra vuxna i de ungas närhet som måste lära dem att de har ett eget ansvar att dra sig ur situationer där de ombeds att göra sådant som de inte är beredda att göra mitt på stadens torg - eftersom bilder på nätet kan spridas till ett flertal.

@Anonym 4: Jag kan förstå att du, som många av oss andra, är frustrerade över att så många politiker tror att det går att finna tekniska lösningar på detta problem, men genom att svära ve och förbannelse över dem kommer vi inte närmare en lösning - tvärtom. Vi måste tänka efter - Vem tjänar på att politikerna tror att det finns tekniska lösningar på detta problem? Bra svar på denna fråga kan rymma möjligheter till en förändring där politiker kan få en bättre kunskap och att vi därmed får en bättre lagstiftning.

David sa...

Angående googles patentsökning.

Jag vet att det är lätt att misstro Google, och att man nog borde göra det. Men hittills verkar de ha följt sitt "do no evil"-motto.

Jag väljer i dagsläget att lita på Google, och tro på möjligheten att de köpt upp patentet för att göra det svårare för andra aktörer att komma undan med den typen av avlyssning.

Att ett megaföretag klarar av att följa ett "do no evil"-motto kanske är osannolikt, det är onekligen en sanning att Tolkien hade helt rätt i hur makt korrumperar. Men det gör det inte till en omöjlighet. Och jag kan tänka mig att det i nuläget kan vara värt mer att tro på Googles godhet, även om det visar sig vara falskt. För jag tror inte jag är den enda som behöver känna att det finns en så stark allierad för att orka kämpa vidare.

寶堅強皓 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

"Vi är inte pedofiler!"
Nej det är sant. vanliga
Svensson är i väldigt liten utsträckning det. Samtidigt så skall vi komma ihåg att både Alf Svensson (KD) och Anna Corazza Bildt (M) kommer från helt andra miljöer.
Alf kommer från samma frikyrkorörelse som Knutbypastorn Helge Fossmo. Anna är från det katolska Italien och jag behöver väl knappast påpeka den katolska kyrkans närmast pandemiska utnyttjande av småbarn.
Jag är inte för denna lagring men det ät lätt att glömma folks olika perspektiv

Gun Svensson sa...

@David: Det är naturligtvis mera konstruktivt att tro människor i företagen om gott, men vi bör trots detta visa hur lätt de riskerar att drabbas av kundernas tvivel.

@Anonym: Förklaring är en viktig sak, men det försvarar inte en destruktiv handling.