onsdag 21 januari 2009

Upphovsrättsindustrins pyrrhusseger.

Riksdagens ”event” om IPRED-lagen var stundtals så pinsam att jag blev spyfärdig. Blev därför närmast upprymd när jag i morse läste SvD:s Under strecket av Nicklas Lundblad rubricerad Slaget om fildelning är bara början. Efter att ha läst artikeln ett antal gånger känns det trösterikt att veta att upphovsrättsindustrins seger i Sveriges riksdag om några veckor kan vara en pyrrhusseger. För att förstå det, som händer idag, må vi se tillbaka och ställa oss frågan: - Hur hamnade vi här? När jag sökt svaret på den frågan fann jag bland mycket annat en artikel i Sydsvenskan av Anders Mildner daterad 14 mars 2004, värd att läsa ännu en gång.


Den, som fortfarande håller på regeringen och delar deras okunskap, inser inte varför dagens informations- och kommunikationsteknik (ICT) kräver en moderniserad lagstiftning när det gäller immateriell rätt. Man menar på fullaste allvar att det är vi kritiker som ingenting begriper – att vi är en samling revolutionsromantiker. Men den unge Karl Sigfrid, som bättre än många andra inser att riksdagen måste värna sitt oberoende gentemot industrins anspråk på inflytande, skriver om en tunn riksdagsutfrågning. Centerpartiet, som så sent som den 9 juni 2008 gjorde ett utspel om behovet av en översyn av upphovsrätten, vilket SvD då skrev om, verkar inte vilja ta något steg i den riktningen redan nu. Detta trots att de hade ett ambitiöst seminarium i frågan den 17 april 2008, vilket Johan Linander då bloggade om. Det verkar som om Mårtenssons och andra mera insiktsfulla medlemmars ideologiska tänkande inte väger lika tungt inom Centerpartiet, som det prat i egen sak vilket företrädare för upphovsrättsindustrin och deras artiststall bjuder på. Erik Hultin, gör dock ett inspel i hopp om att kunna påverka centerpartiets riksdagsledamöter.


MinaModerataKarameller har sedan länge tagit på sig uppgiften att undervisa politiker i internetfrågor och med en dåres envishet återkommer hon – idag med nya exempel ur verkligheten och argumenterar för Creative Common License. Hennes inlägg är mycket läsvärt och innehåller många bra länkar. Mitt i steget tycker sig finna en förklaring – det handlar om en kulturkrock mellan upphovsrättsindustrin, vars tänk har sin upprinnelse i nordamerika, och oss kritiker med vår nordeuropeiska tradition. Det är mycket möjligt att han har rätt, men i så fall verkar det blåsa nya vindar. Material från Vita husets nya hemsida, som öppnades i samband med installationen av Barack Hussein Obama, kan användas fritt om man anger källan. Sedan ska det bli intressant att se om inte InThePendent är ute i ogjort väder när han pekar finger åt regeringen i frågan om fildelningen. Menar han på fullaste allvar att socialdemokraterna skulle ha en annan syn på saken än alliansens partier? Intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, jag är ledsen för att denna kommentar är off topic, men jag vill bara sprida detta som jag tror du har intresse av: http://djingis.blogspot.com/2009/01/ipred-och-immaterialrtten-r-farlig-fr.html. Det är ett mycket välskrivet och läsvärt blogginlägg av Anders Widén om upphovsrätt. Det fokuserar på högre immaterialla rättigheter, som gäller kunskap, som får fildelningsfrågan att framstå som ganska betydelselös.