... och bara en tredjedel av folket känner till det skrev Hanna Hallin, ordförande i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, och Björn Kjellström, chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige på DN Debatt igår. Detta med anledning av starten av den kampanj, som ska genomföras i alla EU:s medlemsländer, för att engagera de 36 miljoner unga människor som för första gången har möjlighet att rösta i ett europeiskt val. Jättebra med satsningen på Rösta 7 juni, men kom ihåg att EU har betydelse för människor i alla åldrar.
EU-valet är viktigt eftersom det är i EU-parlamentet, som mycket beslutas för att därefter införas i medlemsländerna. Vi, som engagerat oss i kampen mot lagar som kränker vår integritet, har lärt oss att mycket av detta har sitt ursprung i EU-direktiv och därför är det betydelsefullt att vi är noggranna i valet av dem som ska företräda oss där. Anohito har gjort en bra presentation av kandidater, vilka visat framfötterna i dessa frågor. När jag läste den såg jag att där finns flera bra kandidater, som kan göra skillnad i fråga om politik som rör internet. Det är bara att välja. I ren protest känner jag just nu för att lägga min röst på Piratpartiet, även om jag inte känner till deras program på alla andra samhällsområden. Erfarenheterna visar ju att program man tror sig ha röstat på inte har en chans när detta med regeringsduglighet överskuggar allt annat.
Bland många andra, som bloggar om EU-valet, finns Mattias Bjänemalm, Eva Westerberg, Vi Ungas ordförandeblogg, Peter Andersson, Scaber Nestor och Hax. Alla med sina olika ingångar i saken, där dock Hax står för en kritisk hållning visavi både media och kampanj. ”Den enkla sanningen är att media är precis lika ointresserade av vad som sker i EU som medborgarna” sammanfattar han sin syn på var ansvaret för ointresset ligger. Inlägget på DN-debatt ser han endast som ett sätt att rättfärdiga ”varför man kommer att vräka ut miljoner och åter miljoner av skattebetalarnas pengar på att försöka få unga människor att gå och rösta i EU-valet. Och det sker inte av omtanke om demokratin som sådan. Istället handlar det om att politikerna är rädda att få sina mandat underminerade”. Intressant.
7 kommentarer:
Anledningen till ointresset, är att alla redan vet, att vi alla redan är överkörda.
Vad gäller ditt frågetecken för Piratpartiets program "på alla andra samhällsområden", så är det enkla (och fullt genomtänkta) svaret att det inte finns något (om du syftar på det som inte ryms under rubrikerna delad kultur, fri kunskap eller skyddat privatliv).
Det betyder inte att vi lämnar de andra frågorna vind för våg, men vi tar inte ställning till dem före valet, just för att slippa göra väljare besvikna på oss efteråt. Hur vi agerar den dag vi erhåller representation i någon beslutande församling beror i stället på vem vi samarbetar med (oavsett om det är regeringen eller oppositionen).
Exempelvis tar vi inte ställning i fråga om "ägarlägenheter", en boendeform som kd vill införa. Om vi i ett riksdagsval erhåller vågmästarställning, och de borgerliga partierna erbjuder oss frihet från allmän avlyssning mot att vi stödjer deras statsministerkandidat (och därmed regering), då röstar vi för ägarlägenheter i enlighet med överenskommelsen. Om det i stället är socialdemokraterna som ger oss det bästa budet vad gäller avlyssningen och därmed får vårt stöd för en s-regering, då röstar vi mot ägarlägenheterna (förutsatt att det är vad s-regeringen vill).
Om du tycker det är viktigare att man kan äga sin lägenhet än att veta att den inte är full av mikrofoner, då är det naturligt att du röstar på kd. Om du i stället anser att ägarlägenheterna medför social segregering, samtidigt som mikrofonerna kan kvitta, då lutar det förstås åt s. Och om du framför allt vill slippa mikrofonerna i lägenheten, oavsett vem som formellt äger den, då ligger nog pp bra till att få din röst. Allt handlar om vad du själv vill prioritera.
Om du ger något exempel på en fråga som du tycker är viktigare än den om skyddat privatliv, så kan jag försöka förklara hur jag tror att pp kommer att resonera kring den. Exakt vad de tre nämnda parollerna innefattar är inte alldeles solklart, så det är utmärkt att sådana här frågor kommer upp före nästa val.
I EU-parlamentet är situationen annorlunda, eftersom parlamentet inte utser någon regering, men i princip agerar vi likadant där; vi allierar oss med den grupp som bäst företräder våra ståndpunkter, och så stödjer vi resten av gruppen i de övriga frågorna.
Den risk du tar när du röstar på pp är att den förda politiken inte alltid går din väg, alltså precis samma risk som du tar när du röstar på något annat parti som inte får egen majoritet och kan genomdriva hela sitt partiprogram utan kompromisser. I stället för att efter valet tvingas kompromissa bort delar av ett omfattande program, så föredrar vi att före valet stryka allt som inte berör våra centrala frågor.
Politiken blir inte nödvändigtvis bättre av att samtliga 349 ledamöter har en egen åsikt i varje fråga, särskilt som många frågor bara har två svarsalternativ - ja eller nej.
Jens O: Ja, men vi kan inte bara ligga kvar och kvida, vi måste resa oss och visa att det inte är OK
Anders A: Där fick jag något att bita i och att fundera över ;-)
Men var är den svenska politiker, som kan få oss att lyssna.
En svensk Obama, som vi kan tro på?
En person som vill leda utvecklingen framåt, inte bakåt.
Lars-Erick: Många känner sig kallade men få äro utvalda ;-) Undrar just hur många aspiranter det finns, som just nu krigar om en plats på valsedlarna 2010? Jag leker med tanken att rösta på Piratpartiet i EU-valet, vilket vore en rejäl markering för min del. Sedan gäller det att pröva fördelar respektive nackdelar med Anders A:s redovisning när det gäller deras program i övrigt. Hitills har partierna offrat integriteten och rättssäkerheten för att vinna annat, varför jag förstår hur de resonerar - det är dags att offra allt annat till förmån för integriteten och rättssäkerheten.
"det är dags att offra allt annat till förmån för integriteten och rättssäkerheten."
Inte bara det. Jag tror det var tre val sedan så gick jag noga igenom alla partiers valmanifest. Det jobbiga var att jag hos alla partier (utom kd) hittade en eller ett par punkter jag kunde tänka mig att rösta för. Dessutom hittade jag hos alla partier (inklusive kd) minst en ofta två eller tre punkter jag absolut inte kan tänka mig att rösta för. Det enda parti som inte redan innan valet har åsikter jag avskyr är piratpartiet.
Svaje: Så bra då får du en möjlighet att öva upp din förmåga till tolerans, som innebär att ha fördrag med sådant som man ogillar.
Skicka en kommentar