måndag 16 februari 2009

Juridik och politik i alliansen.

Domstolsförhandlingarna har börjat och åklagaren redogjorde för på vilka grunder som han ansåg att ägarna till The Pirate Bay ska dömas för medhjälp. Hans genomgång visade att Ifpi – en av aktörerna i Antipiratbyrån – själv laddat ner och delat ut filfragment i tro att man därmed ska kunna bevisa att The Pirate Bay, som tillhandahållit tekniken, gjort sig skyldig till medhjälp i brott mot upphovsrättslagen. Ibland angav han vilka andra datorers Ip-nummer, som varit delaktiga i operationen, ibland inte. Medan jag lyssnade på SVT24 Direkts ljud med ett halvt öra, där åklagaren räknade upp det ena exemplet efter det andra med en rad olika detaljer, kollade jag på riksdagsledamoten Karl Sigfrids debattartikel i SvD. Den handlar om svårigheten att leva och verka på nätet, som laglydig aktör, med tanke på nuvarande lagstiftning. Med rätta pläderar han för att material, som betalats av oss alla även skulle vara tillgängligt med hjälp av Creative Common-licens.


Karl Sigfrid (M) gör dessutom ett inlägg i Expressen om ACTA-avtalet, som visar hemlighetsmakeriet i EU där upphovsrättslobbyn har en insyn och en möjlighet att påverka, som medborgare och riksdagsledamöter i Sverige saknar. Han påtalar med skärpa att Sverige har alla möjligheter att påverka detta, eftersom EU:s ministerråd måste vara helt ense för att anta ACTA-avtalet. Riksdagen måste dessutom godkänna avtalet enligt bestämmelser i Regeringsformen, skriver Sigfrid. Jag delar hans uppfattning att ett avtal inom EU, som påtvingar Sverige nya lagar kommer att väcka en omfattande inrikespolitisk debatt. Svensk Myndighetskontroll kommenterar. Det ska bli intressant se om inte detta bäddar för Piratpartiet att ta sig in i EU-parlamentet vid valet den 7 juni.


Rättegången följs med stort intresse. Scaber Nestor listar en del av alla de internationella medier som följer den. Opassande noterade vid lunchtid att tekniken på sina håll inte orkade hänga med. Hennes gästbloggare Mika Sjöman berättar om ett paradoxalt, men icke desto mindre intressant, sammanträffande. Andra är bl a MinaModerataKarameller, som pläderar för ett fritt internet; Hax, som bl a noterar att åklagaren friskt blandar olika uttryck; Intensifier, som reflekterar kring experter och deras sfär; Thomas Hartman, som reflekterar över politikernas prioriteringar; samt imike, som berättar om att Ifpi i Norge går hårt åt Telenor, vilka fått 14 dagar på sig att stänga av The Pirate Bay. Intressant.


Vid sidan av rättegången är dagens snackis att Anders Björck hoppat av som ordförande i Försvarets Underrättelsenämnd (FUN, vilket bl a SvD och Expressen skriver om. Mårtensson ger Anders Björk cred; Lars-Erick tycker att oavsett motiven för avhoppet är Anders Björck värd att hedras; Sagor från livbåten noterar att det finns en politiker, som avgår med hedern i behåll; Anders Widén, med Björck som fiende i själ och hjärta, ger också en eloge. Ovana, som vi är, att en ledande moderat kritiserar lagstiftningen kring FRA, drabbas vi av ett slags glädjefnatt. Även om jag inte riktigt är klar över vad Björcks reaktion står för.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns en chans att få ut ACTA-avtalet innan det är för sent.

Först måste frågan ställas: Kommer det slutgiltiga utkastet att offentliggöras innan det görs en politisk överenskommelse i rådet?

Sen måste det till en samordnad aktion i riksdagen för att starta remissförfarandet (oavsett svaret...).

Men en sak i taget (maila först Christan Danielsson).

Gun Svensson sa...

Erik: Jag har mejlat denna fråga till EU-ambassadören Christian Danielsson, vilket jag skrivit om i ett nytt inlägg som jag kallar Inför EU-valet den 7 juni 2009, del I, vilket betyder att det kommer mera allt eftersom vi närmar oss.