fredag 3 april 2009

Knöligt Telekompaket och hemligt ACTA-avtal.

Telekompaketet borde handla om riktlinjer till nytta för en infrastruktur där teleoperatörer på lika villkor kan vidarebefordra data till/från/mellan internetanvändare. Internetanvändare, vilka ska respekteras som fria individer/grupper/företag i ett demokratiskt och rättssäkert EU. Direktivet borde handla om nätneutralitet och vara skilt från åtgärder som gäller brott och straff. Användarnas skyldigheter att hålla sig inom lagens råmärken under sin vistelse på internet är en uppgift för alla och envar och kan inte överlåtas till företag och enskilda, vilka omgärdas av lagar till skydd för upphovsrätt och patenträtt, ej heller till teleoperatörer eller telekomföretag. Alla medborgare, som är måna om att slå vakt om de demokratiska fri- och rättigheterna, måste nu gå samman över partigränserna och kämpa för att ledamöter i riksdagen och EU-parlamentet ska stå upp för ett rättsväsende och en rättsordning, som garanterar varje medborgare rätt till en rättssäker prövning i de fall man blir anklagad för att ha begått ett brott mot gällande lag! Människor, som lever delar av livet på nätet, är inte mera brottsbenägna än människor, som inte behärskar eller tar avstånd från informations- och kommunikationstekniken.


Upphovsrättsindustrin och företag, som specialiserat sig på övervaknings-/filtreringsteknik, vädrar idag morgonluft och gör vad de kan för att påverka EU:s politiker och tjänstemän för att få med tillägg och ändringar i Telekompaketet till förmån för anordningar, som kränker våra demokratiska fri- och rättigheter och skapar onödigt stora trafikkostnader. Det senare skrev Karl Sigfrid om i Norrtelje Tidning häromdagen. Även här i Sverige pågår aktiviteter i denna riktning. Hur dessa krafter uppträder när någon funnit en fungerande modell för att erbjuda musik på nätet, skriver Copyriot om. Intressant.


Parallellt med Telekompaketet pågår hemliga förhandlingar om ACTA-avtalet. Samtidigt som Näringsutskottet sa nej till Vänsterpartiets begäran om öppenhet har regeringen skrivit ett brev till EU för att, som SvD skriver, uppmuntra större öppenhet. Hax tror sig veta att det kommer att smygas igenom i sommar. EU-kommissionen har dessutom på initiativ av Charlie McCreevy, kommissionär för den inre marknaden, dragit igång en ny grupp, något jag berört på NT-bloggen där jag skrivit om Upphovsrätten och rättssäkerheten baserat på artiklar i DN1, DN2, Newsmill och Second Opinion. Karl Sigfrid (M) har också läst DN och Newsmill och noterar dessa som två nyheter av betydelse.


När jag sökt information om läget efter omröstningen i de båda EU-utskotten, som senast tagit ställning till Telekompaketet inför EU-parlamentets slutliga omröstning, har jag haft tillgång till bl a Erik Josefssons blogg med många värdefulla informativa länkar och Olle Schmidts blogg, där jag försöker klara ut varför de har olika bilder av omröstningen. Ett problem för mig är att mycket av den information, som analyserats av initierade inom organisationer, som kämpar för ett fritt och neutralt internet, t ex La Quadratur du Net och Iptegrity.com, är på engelska med många för ämnet och politiken specifika uttryck. Men, jag bollat vidare till några som kan.


Avslutar med en del viktiga länkar m a a Säpo:s uttalade behov av FRA: SVT, SvD, DN, Expressen, Mark Klamberg reflekterar kring detta; Svensk Myndighetskontroll hälsar välkommen till den nygamla FRA-shopen; Scaber Nestor funderar kring Centerpartiets hållning till det som nu kommit fram; MinaModerataKarameller tror (som den goda människa hon är) mera på slarv än att regeringen medvetet förde de sex kvinnorna i Folkpartiet bakom ljuset; Patrik Öhman ser här bevis att vi inte kan lita på makten; Pär Ström räcker lång näsa; Hanna Wagenius säger kort och gott Idioter; Annie Johansson simmar dock lugnt – allt är i sin ordning; Emmas schema är fulltecknat av FRA och livet efter Ipred; Anohito gör som Emma och många andra – öppnar sitt nätverk; Erik Laakso ställer en högst relevant fråga till berörda artister och funderar på Ipredia.


4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Fint att du orkar hålla igång. Det är ju så många saker som ska bevakas. Gamla som nya. ÄR svårt att hålla sig a jour i allt.

Vi får göra som (de visserligen bra betalda, men ändå) politikerna, de som specialiserar sig och litar på sina kollegor.

Problemet är ju att man vill ha en viss överblick ändå. Och att man vill ha ett liv.

Anonym sa...

Deklarationstider.
Läs och lär av Ola Rask(S) via google.
"Revisorn klagade ju inte"
/Bra betalt, vill ha mer

Joe Finkel sa...

Den som har rent mjöl i påsen brukar man ju säga.. VArpå man kan dra slutsatsen om desa hemliga förhandlingar att våra politiker faktiskt inte har rent mjöl i påsen .. mjölet är så skitigt att det börjar bli dags att planera en underground motståndsreörelse som är redo att aktiveras den dag t ex sverigedemokraterna får kontrollen över FRA och alla andra härliga lagar våra förrädare till politiker dragit igenom....

Det är så illa att jag själv funderar på att ställa upp i valet, vinna med samma impeckible informationskrigföring politiker kör när de vinner val, och sedan missbruka dessa lagar så till den milda grad att svenska folket gör uppror och sänker regeringssystemet för gott.

Gun Svensson sa...

I likhet med dig och många andra är jag djupt besviken på den politiker och det parti, som jag röstade på i riksdagsvalet, men trots det vill jag ge ett annat parti och en annan kandidat chansen 2010. Vid valet till EU-parlamentet den 7 juni avgörs mitt val av kandidat av hur det går i omröstningen om Telekompaketet i ITRE-utskotten den 21 april och i detta parlament den 5 maj.