fredag 23 oktober 2009

Rättigheter om du har pengar.

Förlikningskommitténs förhandlingsgrupp för Telekompaketet har nu kört fast, vilket såväl DN som Christian Engström och Hax kan berätta om. Det twittras om att EurActive.com beskriver parlamentets senaste förslag som att parlamentet kapitulerat inför ministerrådet. På nytt får Google översätt göra tjänst.


Parallellt på en annat spår går prövningen av den s k Hadopi-lagen, där den franska författningsdomstolen enligt DN godkänt lagen, med en enda reservation. Lagstiftaren måste förtydliga att den som misstänks fildela ska ha rätt till någon form av civilt skadestånd om vederbörande blivit felaktigt behandlad. Men, om det innebär att den förfördelade parten måste driva sin sak i form av en civilrättslig procedur, kommer rättvisan att vara på den penningstarkes sida. Samhället blir allt otryggare för den resurssvage. Jag har hittills haft svårt att tro på profetiorna om nattväktarstaten, men av allt jag lärt mig under det senaste året vad gäller lagstiftning med fokus på internet talar tydliga tecken för att färdriktningen är utstakad.


I det sammanhanget kan jag nämna att Scaber Nestor har läst på när det gäller direktiven i fråga om Europol och funnit dessa skrämmande. Jens O uppmärksammar Olofs artikel om FRA i samband med Internetdagarna; Mårten Schultz och Enligt min humla tar ett ovanligt grepp på frågan om upphovsrättsintrång.


Avslutar med ett inlägg från Mitt i steget, som jag själv gärna instämmer i. Sedan dags att göra mig i ordning inför dagens tunga uppgift – att ta farväl av en god vän som vigs till sin sista vila.

Intressant.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Gun, tyvärr innehöll vår Hadopiartikel ett fel som nu är korrigerat. Det är frågan om skadestånd till rättighetsinnehavarna som ska preciseras. Beklagar misstaget. Korrekt version här: http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/fransk-antipiratlag-godkand-av-domstol-1.980263
/mvh Hasse Rosén, DN.se

Anonym sa...

Hahahaha, ironin är ju fullbordad! Här klagar Farmor Gun över att det enda de överkörda undersåtarna får är rätten att driva en dyr och riskfylld skadeståndsprocess, och då kommer Hasse från DN och påpekar att nejdå, det var *mediemaffians* rätt till skadestånd som behövde förtydligas!

Stort tack till Hasse dock som bemödar sig om att rätta inte bara artikeln, utan även bloggare som fått fel information.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Dennis Nilsson sa...

Nattväktarstaten är en utopi, en ytterlighetsvariant av det utopiska kommunistiska=kapitalistiska samhället.

De gånger helt kommunistiska=kapitalistiska samhällen har provats har det alltid slutat med död och elände.

Ayan Rand, som har formulerat tankarna om den utopiska nattväktastaten, är lika mycket en tokmaja som Karl Marx, som formulerade ideérna om det utopiska kommunistiska samhället.

Nu nyttjas dessa ideér av maktgalningar och despoter världen över för att motivera och befästa deras egotrippade maktbegär.

Suck, de kommer tids nog att få sina fiskar varma. Det här borde vi ha lämnat bakom oss.

Gun Svensson sa...

@Hasse Rosén: Tack för att du gjort dig besvär att lämna korrekta uppgifter. Är dock alltför urblåst efter begravningen av en god vän att en uppdatering av min blogg får anstå.

@Mikael N: Det är allt bra tur att vi har kvar förmågan att garva - och just nu gör jag det lätt för mig och instämmer i ditt skratt. Får försöka reda ut begreppen i morgon - om jag kan.

@Peter: Ska kolla dina länkar - om de inte har något samband med innehållet i min blogg, kommer jag att radera ditt inlägg.

@Dennis: Ja, vi får helt enkelt göra vårt bästa för att få människor att tänka efter innan de går till valurnorna nästa år.